Reklama

Reklama

Bitva o Ostravsko 1945

Jedna z největších operací druhé světové války na našem území... Často neznámé archívní materiály proložené řadou animací zachycují významné události 30. a 40. let minulého století na Ostravsku, Opavsku a Těšínsku. Během druhé světové války probíhaly těžké boje i na našem území, v roce 1945 se fronta posunovala velmi rychle od východu a oblast Ostravska patřila k nejlépe opevněným a bráněným úsekům fronty. Seznámíme se s bojovou technikou, díky které se nakonec podařilo opevnění prolomit. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nezbývá než pochválit. Věcné, s dobrým komentářem prostým současných politických pohledů a velmi slušnou technickou stránkou. Jak už tu padlo, je to evidentně inspirované ruskou Velkou vlasteneckou válkou, což je dle mého k dobru věci. Všiml jsem si v titulcích, že tvůrcem animací je Čeněk Štrichel, který vytvořil několik velmi pěkných youtube filmů ze simulátoru Il-2. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dokument vydatně poučený na ruské inspiraci přesně zasazuje ostravský užší region na pomezí několika historických zemí do závěrečných událostí druhé světové války. Nezesměšňuje nacistické Němce a nepropadá oslavným triádám. I československé vklady včetně hrdiny generála Fajtla podává věcně a ústrojně. Hrabyňský památník má svým návštěvníkům co vysílat. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Uf, to jsem netušil že to trvalo 57 dní s takovými ztrátami , Němci využili Československé obranné opevnění z 30.let a již se prozíravě šetřil před bombardováním hutní a strojírenský průmysl k budoucímu rozvoji Československa.Jestli by primátor Prahy Hřib a další, kteří loni na Praze 6 odstranili sochu Koněva se podíleli s Československými tankisty na osvobození Československa. Pravděpodobně by bez Rusů patřili k 60-70% obyvatelům Čech, u kterých se předpokládalo, že mohou být poněmčení a sloužili by fašistům. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Už aj naši dokumentaristi sa učia točiť pútavé a zaujímavé filmy a tento rozhodne patrí k tomu najlepšiemu z našich krajín. Počitačová grafika a práca s mapami dodala filmu prehľad a zosilnila zážitok. Skvelé ! ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Československo bolo oslobodzované v 5. ťažkých operáciách. Prvou bola Východokarpatská operácia (8.9. až 27.10.1944), nasledovala Západokarpatská operácia (12.1.1945 až 28.2.1945) , nasledovala Ostravská operácia (10.3. až 5.5.1945), takmer súbežne prebiehala aj Bratislavsko – Brnianska operácia (25.3. až 5.5.1945) a poslednou v poradí bola Pražská operácia (6. až 9.5.1945). Trocha si priblížime 3. v poradí Ostravskú operáciu. Ostrava, ako Sudetská oblasť, pripadla k Nemeckej ríši a mala viac ako 1/3 priemyslového potenciálu tejto ríše, ktorého udržanie v rukách nacistov mohlo predĺžiť vojnu. Rozbitie nemeckých vojsk, určených na obranu severnej Moravy, malo zabrániť ich presunom na obranu Berlína. Na realizáciu cieľov určených 4. ukrajinskému frontu bola vyčlenená 38. armáda, 1. gardová armáda a 18. armáda do ktorej zostavy patril aj 1. československý armádny zbor (generál Svoboda a od 3.4.1945 generál Klapálek), ten dostal za úlohu viazať aktívnou bojovou činnosťou nepriateľa na Slovenskom území a prebiť sa v smere na Kroměříž. K 38. armáde bol pričlenená aj 1. československá samostatná brigáda. Tá bola sústredená v Kežmarku novo vyzbrojená (52 ks T-34/85, 12 ks T-34/76, 1 ks T-70 a 2x SU-85) a 16.3.1945 zahájila presun do Ostravy, už 24.3.1945 sa zapojila do bojov a 30.3. vošli jej tanky do Ostravy. Veliteľ brigády major Vladimír Janko bol povýšený na podplukovníka. V tomto boji zahynulo 140 príslušníkov brigády a 150 utrpelo zranenia. V Ostrave do bojov sa zapojila aj 1. československá zmiešaná letecká divízia so svojim 1. československým stíhacím plukom a 3. československým bojovým leteckým plukom. Veliteľom tejto divízie bol podplukovník Ludvík Budin. Ostravskú operáciu sme mohli vidieť aj vo filme Tanková brigáda v ktorom sme mohli obdobným spôsobom, ako aj v tomto dokumente, si pozrieť autentické zábery z bojov o Ostravu. Samotná operácia trvala 57 dní a bolo oslobodené územie o rozlohe 15000 km2, na tejto ploche bolo viac ako 600 dedín a miest. Boje v dobe operácie si vyžiadali životy asi 20 tisíc sovietskych a tisíc československých vojakov. Nemci mali taktiež asi 20 tisíc padlých, ranených alebo zajatých vojakov. Operácia sa pretiahla o 11 dní a aj preto Stalin vymenil veliteľa frontu armádneho generála Petrova dňa 26.3.1945 za armádneho generála Jerjomenka. Konečne po dlhej dobe som mohol dať nášmu dokumentu plný počet bodov a musím ho hodnotiť ako jeden z najlepších dokumentov. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dobre zpracovany dokument, ktery je vecny a jasny. Vyborny komentar Pavla Rimskeho. Jako mistni, ktery zna kazdou zminenou obec ci ostravsky mestsky obvod, nemuzu hodnotit jinak. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Skvelý dokument. Archívne zábery miestami doplnené animáciou a hranými zábermi, veľa informácií, priehľadné mapy. Divák sa dozvie veľa nového. 5 z 5 ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Takovej ten klasickej dokument, na kterej se musím dívat jen když sem sám doma, páč má drahá jakmile slyší jméno Hitler, vylitává z kůže :o). Ani sem nevěděl, že nejkrutější bitva 2.Světový se odehrála na Ostravsku. A že byla nejvíc z českých měst vymydlená Opava pičo :o). Jinak spousta dobovejch obrázků a samozřejmě parádní vypravěč. Drsný bylo, že němci využili bunkry, který měly původně sloužit proti němcům.... ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl podruhé a musím opakovaně říct, že se jedná o velice kvalitní dokument, obzvlášť na české poměry. Mapy, technické parametry tanků a letadel. Vše vysvětleno od počátku. Super ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Český dokument o bitvě o Ostravsko je jeden z nejmodernějších, které jsem ze zdejší produkce na téma období II.SV viděl - přímočaré, bohaté na info , animace, svižné, poutavé. Formou to vypadá jako by to vytvořili tvůrci ruské Velké vlastenecké války... nebo spíš naši doslova a do písmene opisovali, ale výsledek je hodně dobrý. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Pěkně provedený dokument ostravské regionální TV Polar, který se snaží v rámci možností být objektivní a snaží se upouštět od politických komentářů á la "viděno očima dnešních dní". ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Souhlasím. Na české poměry se jedná o vynikající dokument kvalitou se poměřující se světovými dokumenty. Množství historických záběrů, fotografií zúčastněných osob a grafiky pro lepší pochopení svědčí o kvalitě. A pak ty úchvatné záběry jak z počítačové hry. Ty jsou zase důkazem o tom, že film vznikl ve dvacátém prvním století. Navíc s komentářem toho nejlepšího na dokumenty - Pavla Rímského. A tak lze závěrem jen konstatovat s údivem, že něco takového vytvořila TV Polar. ()

PaulCZE 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracované a bez manipulace, chválím. Dobové záběry perfektní, na jejich skladbě si dal někdo záležet. 3d animace tam snad ani nemuseli být. ()

regentor 

všechny recenze uživatele

Bitva o Ostravsko 1945. Dokument vyprodukovaný lokální televizí Polar, který popisuje události naší země z let 1939-1945 s hlavním záměřením na jednu z největších bitev II.světové války na našem území.Archivní snímky se zde prolínají s kvalitně zpracovanou počítačovou animací a skvělým i podmanivým komentářem Pavla Rímského. Pro mnohé bude asi překvapením polská okupace Těšínska a Karvinska v roce 1938.Zvlášť v dnešních časech , kdy je cílená tendence překrucování historie je tento snímek počinkem nevšedním. My starší si u toho trochu osvěžíme paměť, mladí by pak měli vědět kdo nesl hlavní tíhu válečných útrap , jakož i to , že válka se rozhodla na východní frontě a odkud přišlo osvobození naší vlasti. Smekám před tvůrci tohoto díla. Okamžitě ukládám do osobního archívu . ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Brada mi šla dolů, takto mají vypadat kvalitní dokumenty. Dříve neviděné dobové záběry, grafika pohybů armád, 3D počítačové modely zúčastněné techniky. Jediné co mi vadilo byly ty černobílé ochotniky hrané záběry určitých situací. Ale jinak perfektní. ()

Reklama

Reklama