Reklama

Reklama

Písečné moře

  • Česko Černí ďáblové od El Alameinu (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Dva naprosto protikladní velitelé vedou muže pouštní dálkové skupiny (SAS) na cestu napříč severní Afrikou s cílem zničit obrovský palivový sklad. Na místě je ale čeká armáda skrytých tanků, která je pronásleduje. Vojáci jsou nuceni dát se na ústup přes minové pole. Navzdory všem překážkám je naprosto nezbytné, aby získané informace předali dál. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ti chlapi jsou opálení, zarostlí, drsní a zatraceně nebezpeční. Na náramenících pískových tropických blůz mají L.R.D.G. (Long Range Desert Group) a na zaprášených autech nakreslený symbol škorpióna. Jsou tak trochu raritou (a elitou) britské armády v Africe. Raritou, ale s takovým respektem jako mají před pěchotou jen letci... Používají upravené terénní náklaďáky Breda, Chevrolet a Jeepy s namontovanými těžkými kulomety často sesazenými po dvou. Operují často několik dní daleko za svými liniemi a skopčáci i makaróni z nich mají opravdu hrůzu. Vždy se někdě vynoří z dun, zničí sklad pohonných hmot či zásobovací konvoj a zase zmizí v poušti... .. Tenhle film je přesně o tom. Krapet mi to připomnělo film z roku 1943 http://www.csfd.cz/film/24214-immortal-sergeant/. Těsně před Montyho útokem na Tobruk je skupina SAS pověřena jako jedna z mnoha vyhodit do povětří palivový sklad aby fricům bylo co nejvíce znesnadněno zásobování při britské ofenzivě. K jednotce je přidělen důstojník z povolání, kapitán - specialista na nový typ německých min, které jsou kolem skladu rozmístěny... Ten od prvopočátku ma jisté výhrady k veliteli mise i k chování mužstva, protože hoši z pouště jsou krapet drsnější než chlapi na které byl zvyklý v kasárnách... Přepadový oddíl však od prvopočátku postihuje smůla... Dál nebudu spoilerovat. Film je velmi napínavý, herci typově přesní a příjemně hrají. Technika SAS je dobová až na německou... Ach jo... Točilo se to v Libyi, 13 let po válce a štáb nebyl schopen někde schrastit pár SDKFZ a Opelů Blitz..případně Pumu.... Sice ve filmu padne (asi na vysvětlenou) že Němci hodně vozidel ukořistili Britům, ale aby s nimi měli vybavenou celou základnu... Náklaďáky s kříži jsou přestříkané Studebakery, Dodge a Chevrolety a co hůř, jednotku SAS v závěru pronásledují americké polopásy M3A Halftracky... (klasický to nešvar válečných filmů).... Navíc ta lehkost s jakou SAS těžkými kulomety tyto transportéry likvidují mi přišla značně diskutabilní... Ale toho si asi budou všímat jen fajnšmekři. Milovníkům válečných filmů toto čenobílé drama z rozpálené pouště rozhodně doporučuji ! Ty chlapy z LRDG mám v neskonalé úctě. Dávám čtyři pěkně jedovaté škorpióny. * * * * ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Škorpióni, co byli v pouštích severní Afriky v jednom kole a k operacím v týlu soupeře se stavěli čelem. Filmová pocta britské jednotce Long Range Desert Group přináší autenticitu v podobě lybijského písečného oceánu i náklaďáků Chevrolet, napětí zajistí procedurální činnost v minovém poli a uvěřitelné postavy vedou řeči, které mají otupit strach, nicméně u akčních scén zůstávají za zubem času kromě zrnek písku i ta naivity a šetřivosti tvůrců. Poselství, že ve válce někteří byli bez šance, ale dali dalším šanci vyhrát, je však velmi zřetelné.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prekvapuje ma malé množstvo komentov k tomuto filmu. Piesočné more mi strašne pripomína film Špinavá hra s M. Cainom. Tento je ale ešte starší, ale o nič horší. Sledujeme skupinu vojakov, ktorí majú za úlohu zničiť nemecký sklad paliva. Na filme je fajn, že divákovi všetko podáva tak, akoby bol jedným z nich. Sme svedkami každému problému, či už s vodou, jedlom, motorom, pálivým slnkom alebo všade číhajúcimi nemeckými vojakmi. Napínavých scén je tu dosť, no miesto pre hrdinov sa nenašlo. Vojna je sviňa a nerobí rozdiely medzi tými, čo majú 3-4 deti a tými, čo by sa radi obetovali aj dobrovoľne. Celá cesta späť po akcii a celé to napínavé prenasledovanie Nemcami som si užíval, čo je pre tak starý film veľká poklona. Veľmi by ma potešilo, keby niekto urobil solídny remake, ale ktovie či by bol tak dobrý ako toto. Neprávom zabudnutý vojnový film. 80%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Priamociary vojnovy film, navyse je tu pritomne aj minove pole. Osobne som si spomenul na Big Red One s Lee Marvinom. Neviem preco, ale na tem film mi myslienky permanentne ulietavali behom projekcie : 75 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Kto má rád púšte, ten si príde na svoje. 'Púštne líšky', ktoré čaká plíživá bombová akcia, sa chtiac-nechtiac ocitajú zoči-voči nemeckým obrbeným autám v srdci púšte, bez vody a bez benzínu. Bojové akcie sú síce jednoduché a osudy vojakov nie sú nejako zaujímavé, hrdinstvo, obetavosť a priateľstvo, ktoré z príbehu vypovedá sú viac. K záveru má film dobrý spád a akcie gradujú. Hodnotenie: 70% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Písečné moře je poměrně přímočarý válečný film, ještě černobílý. Sledujeme skupinu záškodníků, kteří se vydají přes poušť za nepřátelské linie zničit jeden z mnoha palivových skladů, aby umožnili zahájení hlavního útoku. Žádné velké seznamování s postavami, žádné velké drama, jen zlehka nastřelené charaktery a jde se na věc. První půlka je útok, druhá půlka pak zoufalý únik, který vrcholí pochodem smrti přes poušť. Docela mě to bavilo, je tu na rok vzniku dost akce, ale ta je bohužel celkem realistická a scénárista byla sadista a posralo se co se mohlo. Takže zařve dost postav, kterým jsem smrt rozhodně nepřál a trošku mě to štvalo. No a faktem je, že finální pochod smrti je celkem nuda a hlavně tu v podstatě o nic moc nešlo, takže slabší 4*. PS: V jedné z hlavních rolí celkem mladý Richard Attenborough, kterého znám jen jako dědulu z Jurského parku. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tajná zbraň na Němce v severní Africe? Brandy. Poušť a suchý anglický styl i ve vypjatých situacích jdou k sobě jako pátá hodina a čaj, parlament a střelný prach, nebo třeba "Afrika" a "Korps". Zhruba třetina filmu se odehrává v ohavném režimu day-for-night, ale jinak těší dobrými záběry oslnivě neviditelné pustiny, na jejímž pozadí vystupují utrmácené postavy v koukavých kompozicích jako stíny na zdi platonské jeskyně. Bojové scény natočil Guy Green tak rutinně, až je to skoro osvěžující a (ještě nikoliv Sir) Richard Attenborough vypadá a je zpocený jako Lars Ulrich po tříhodinovém koncertě. Snímek Guye Greena příliš nevyčnívá ze škatulky, pro kterou byl vyráběn: Rychle se redukující plus mínus tucet [Britů] sice představuje mikrokosmos ostrovní společnosti, v níž se to nemilosrdně láme podle třídních / stavovských linií, ale pokud jde o skopčáky v Africe, všichni táhnou za jeden ostnatý drát. Osud postavy je zpečetěn v okamžiku, kdy se vyrukuje s fotografií dětí stravujících potravinové příděly za průlivem. Na rutinně nerutinní cestě tam a zase zpátky ani jeden Arab, Tuarég či černoch ba ani Búr. Bizarní. Well, nobody lives forever... ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Slušný Britský klasický válečný snímek s ne úplně neznámými herci, který jsem dokoukal do konce. Nedávno jsem ještě viděl mnohem novější film na podobné téma s SAS, které mělo vyhodit do povětří německé skladiště pohonných hmot. Našli však pouhou atrapu. Po té jsem bohužel usnul. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Úžasná klasika ze které je na první pohled cítit že pochází z Velká Británie : štiplavý humor, chytlavá zápletka, krásné a neokoukané prostředí lybijské pouště, vynikající herecké výkony + odkazy na Shakespearovo dílo = velmi solidní 4*. ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Marhoulův Tobruk měl z čeho čerpat - třeba z klasického pouštního dramatu vysílajícího speciální britské jednotky proti Rommelově armádě. Snímek vyniká realistickou atmosférou a přesvědčivými výkony. (Ci 12/2008) ()

kpt_ROCOR 

všechny recenze uživatele

zákeřnej nůž, věci obrácený: zajimavé je to, že všeci měli ty debilní rourky, čiže steny: angličani, němci, poláci... dokonce i ta čerstvě z písečnejch dun odhalená jakási snad kostra si jakoby snad chtěla ještě zasténat (byla to nejspíš došlá, opalující se anglánkova stará ve věcech obrácených: ...v dobách, kdy oceány zahalily Atlantis... a kdy byla Afrika rajskou zahradou... "aaaahh, to slunce dneska ale kouše!"))) ...a o těch kulometech a granátech ani nemluvně - asi kořistní technika snad? hovno! mizerná filmařina, která zvolna ubíjí jinak celkem nezajimavej příběh! ()

Reklama

Reklama