Reklama

Reklama

Nekonečný příběh

  • Západní Německo Die unendliche Geschichte (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Desetiletý Bastian se před zlými spolužáky ukryje do obchodu, kde najde starobylou knihu, o které mu její majitel řekne, že číst ji je nebezpečné. Bastian ale neodolá a začne číst poutavý příběh o zázračné říši Fantasie, kterou ničí všepožírající Nicota. Vládkyně říše povolala statečného chlapce Atreje, aby říši zachránil, ale Bastian zjistí, že on sám se stal součástí příběhu, a pravě on může s pomocí pohádkových tvorů Fantazii zachránit. Najde ale v sobě dostatek síly a odvahy? Fantastické dobrodružství muže začít! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (1 088)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Kdyz se mne nekdo zepta na nejlepsi filmovou pohadku vsech dob neni co resit tenhle film mi ma co rict i v dnesni dobe fantazie opravdu nema hranice a ja nastesti nejsem prazdny clovek a mam ji porad dost ta myslenka propojeni realneho sveta se svetem fantazie prostrednictvim hlavniho hrdiny je skvela a titulni pisen ktera patri k mym nejoblibenejsim filmovym songum vubec a kupa nezapomenutelnych triku a hlasek to jen potvrzuje naprosto jednoznacne plnej pocet na poli pohadek a fantasy zanru uz to v mych ocich sotva neco prekona ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nádherná fantasy, kterou viděl snad (!) každý. Jak příběh postupně graduje, tak jsem se ke konci ani neodvažoval mrkat. Nejhrozivější vlk v dějinách filmu + nejlepší scéna z bažin. NI-CO-TA!!! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

"Turn around. Look at what you see. In her face. The mirror of your dreams....." Ano nejchytlavější filmová písnička všech dob. I po letech jsem hltal scény, které formovaly mé dětství. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem byla z této fantasy pohádky naprosto odvařená, držela jsem palce, nedýchala napětím, brečela nad smrtí koně i umírajícím světem, radovala se s Bastienem při letu na Falcovi a strašně jsem si přála najít takovou knihu a uklidit se s ní někam na temnou půdu:-). Pak jsem to viděla jako dospělá a... pořád jsem odvařená, kouzlo zůstalo do značné míry zachováno. Jistě efekty poněkud zastaraly, ale ten příběh zůstal stejně nádherný a teprve coby dospělý jedinec jsem dokázala pochopit a docenit obsažené myšlenky. Netuším, nakolik se "Nekonečný příběh" líbí dnešním dětem, ale já nemůžu dát méně než 100%. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh jsem jako malá doslova žrala, pouštěla jsem si ho pořád dokola, některé úryvky znala nazpaměť. Nikdy nezapomenu, jak jsem obdivovala Atreye, plakala pří Artaxově smrti, bála se Nicoty... Moje nejoblíbenější fantasy. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když jsem film viděl poprvé, tak dávno, naprosto mě uchvátil svou nespoutanou fantazií, která jakoby neměla hranice. A vizuálním vrcholem byla Slonovinová věž.....Střetnutí světla a temnoty, sfingy, Sandonoriko....nádhera! Později jsem přečetl knihu a pochopil, proč se autor - Michael Ende na filmaře tak rozzlobil. Oni celý příběh naprosto překroutili! Hlavní myšlenka zní: dokaž se poprat se životem, dokaž jít za svým cílem. Není důležité, jak člověk vypadá, ale jaké má srdce, jakou má duši. A právě! Literární Bastián je chlapec silný, nepohledný, s brýlemi a patřičně nesebevědomý a nešťastný. Ovšem když se dostane do Fantázie, stane se krásným a udatným princem, který musí překonat spousty překážek. Na samém závěru - a kdo nezná, nechť dále nečte - je postaven před těžký úkol: zůstat krásný princ, nebo se vrátit zpět jako nepohledný, ale sebevědomý chlapec. Co si Bastián zvolí? Správně, to druhé. A jak je to ve filmu? Ta klíčová volba ...chybí! Jinak kniha je o dost strašidelnější. Jedna z opravdu děsivých scén je souboj Átreje s Mnohočetnou Ygramul, která ulovila do své sítě Šťastného draka. Bodla ho svým jedem a on má hodinu života před sebou. Nakonec bodne i Átreje.... A na doplnění - první film představuje jen část knižního příběhu. Nejen z nostalgie však musím dát plný počet! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Pro dětskou duši je něco naprosto neuvěřitelného a totálně odzbrojujícího vidět tento film poprvé. Mně se to tedy stalo a tento kousek jsem měl v hlavě dlouhou dobu. Neskutěčná jízda plná napětí, které je pro dítě snad až moc silné. Pravděpodobně největší zážitek z raného dětsví. Kdo neviděl tak do 12ti let, nepochopí. Velká škoda pro něj. Báječná podívaná. Fantasy kult! 100% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Když jsem se teď po velice dlouhé době znovu díval na Nekonečný příběh, uvědomil jsem si, že ho nemám v paměti zarytý z dětství jen kvůli tomu, žo to bylo široko daleko jediné fanatsy k shlédnutí, ale také prostě proto, že je to dobrý film. Na rozdíl od ostatních dnešních fantasy chrlící na nás komplikované geografické, politické a národnostní uspořádání smyšlenýchsvětů, a které jsou ve stejném duchu, je Nekonečný příběh nekomplikovaný, jednoduchý a přitom krásný. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Krásná snová Fantazie. Lidský chlapec Bastien společně se svým pohádkovým kamarádem Atrejem musí říši zachránit před obludnou "Nicotou", která je všude a se vzrůstajícím nezájmem dětí v pozemském světě o pohádky a se zakrňující se jejich fantazií i ta smyšlená Fantazie stojí na prahu zániku. Bastien musí porazit "posla Nicoty", krvelačného vlkodava...! Příběh, který má myšlenku a sílu ve ztvárnění. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Optikou mladšího školáka to byl obrovský zážitek. Kamenožrout či létající pes byly postavy, jež jsem si pamatoval i více než 20 let po zhlédnutí. V současné době už na mě tento příběh tak nefungoval, byť mu nelze upřít perfektní zpracování (na tu dobu), atmosféru, ale také působivost a syrovost. Popravdě nechápu, že nám tento film pouštěli na základní škole, navíc v nějaké 1. a 2. třídě. Nemyslím si, že jde o vhodný počin pro takto malé děti. ()

juta 

všechny recenze uživatele

I po tolika letech to má své kouzlo. Moc pěkné fantasy, které patří k těm lepším. U Sfing jsem si nikdy nevšiml, že jim jsou vidět prsa. V dětství prostě na takového věci ještě nemyslíte :D ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Krásny a kultový film, plný symbolov, archetypov, múdrostí, má svoje kúzlo, ktoré nenapodobnia žiadne jeho neskoršie remaky. Podľa mňa najlepšia detská fantasy. V dnešnej dobe možno pre mnohých retro, keďže v porovnaní so súčasnou filmovou produkciou pre deti nemusí byť vizuál prvoplánovo pútavý. Obsah je však posvätný a je cennou studnicou poznania pre deti, ktorým sa práve prebúdza fantázia. Lietajúci pes Falco je kult - prajný priateľ a spojenec, láskyplný a starostlivý, každé dieťa by túžilo zalietať si s ním. Korytnačka Morla ako symbol pradávneho poznania, vedomostí a múdrej stareny. Spoločník Atrej, ktorý pomáha zdolať neľahkú cestu za poznaním samého seba. Starecký pár z jaskyne, odovzdávajúci svoje vedecké aj nevedecké poznania, vlkodlak Gmork reprezentujúci temnotu v nás, spochybňujúci sny a ideály. Pasáž, kde Gmork hovorí o strate schopnosti ľudí vytvárať vízie a sny, tá je obzvlášť silná. Ak stratíme schopnosť vytvárať vlastné predstavy, ak prestaneme používať vlastnú fantáziu, môžeme sa stať len pasívnymi prijímateľmi, konzumentmi bez používania vzácneho daru - obrazotvornosti. Pre menšie deti ide o rozprávku, kde vystupujú ľudia a zvieratá s ľudskými vlastnosťami. Väčšie deti môžu vnímať skôr rozmer odvahy, prekonávania prekážok a spoznávania samého seba. Nám dospelým na chvíľu ožije to driemajúce detské v nás, mnohým azda uľahodí aj skrytá reč symbolov. Príbeh je naozaj nekonečný, pretože prekonávanie prekážok tak trochu patrí k životu, k zreniu...a bez emócií to nejde. Strach vystrieda spokojnosť, smútok časom odznie a príde aj radosť. Baví ma, keď to pustím deťom, ktoré majú počas sledovania čím ďalej viac otázok. Stále to baví pozerať aj mňa a to už dávno nie som na rozprávky. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Při prvním shlédnutí naprostá pecka, vzhledem k roku vzniku pochopitelná. Dnes už takový úsměvný pamětnický film. Postavy vesměs nesympatické a kvičící, temnota, nápadně politizovaná, také mohla být trochu propracovanější, ale budiž. Film se stal na dlouho inspirací a jména jako Limahl, Falco nebo Sandonoriko se na čas stala zcela kultovními:-) ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, v dětství jsem tuhle celkem nepochopitelnou pohádku vůbec neměla ráda. To jsem radši dávala přednost E.T. Mimozemšťanovi či později Harry Potterovi... ale když jsem se na to podívala s odstupem přibližně 5 let, docela to na mě zapůsobilo, ale stále je tom je něco co my vadilo i v dětství- nelogičnost, prostě jsem tomu nějak nemohla uvěřit... Jinak ve své době jistě přelomový fantasy film, se skvělou výpravou a ¨tehdy¨ velice originálními triky a se zajímavým poselstvím o čím dál více umírající fantazii. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Na to, v akom roku to bolo natočené a na Nemecké pomery je to naozaj luxus. Pamätám si, ako som sa na tento snímok pozeral vždy v lete cez prázdniny. Nekonečný príbeh bol súčasťou môjho detstva. Potom to trvalo pár rokov, kedy som film nevidel, pretože som si hlúpo hovoril, že som už predsa dospelý. Až nedávno som sa odhodlal a znovu sa ponoril do čarovného sveta fantázie, ktorá nemá hranice. Film pre deti, ale nie úplne tak celkom. Dospelý človek sa však tiež pobaví. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"He doesn't understand that he's the one who has the power to stop it. He simply can't imagine that one little boy could be that important." ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasika, ktorá je dobré natočená. Tie scény, postavy, ta hudba, to len tak s hlavy nedostanem. Hlavne toho vlka nie :-) 85% - 4* ()

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama