Reklama

Reklama

Nekonečný příběh

  • Západní Německo Die unendliche Geschichte (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Desetiletý Bastian se před zlými spolužáky ukryje do obchodu, kde najde starobylou knihu, o které mu její majitel řekne, že číst ji je nebezpečné. Bastian ale neodolá a začne číst poutavý příběh o zázračné říši Fantasie, kterou ničí všepožírající Nicota. Vládkyně říše povolala statečného chlapce Atreje, aby říši zachránil, ale Bastian zjistí, že on sám se stal součástí příběhu, a pravě on může s pomocí pohádkových tvorů Fantazii zachránit. Najde ale v sobě dostatek síly a odvahy? Fantastické dobrodružství muže začít! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Zajímavosti (59)

  • Ve filmu Átrej (Noah Hathaway) zabije netvora temnot Gmorka, v knize ale Gmork umře sám vyčerpáním. (Stejšn)
  • V knize zachrání Átrej (Noah Hathaway) Falka, a tak se seznámí. Ve filmu je to naopak. (Stejšn)
  • Pouštní scény byly natočeny u města Huelva (Andalusie, Španělsko) a Átrejova (Noah Hathaway) jízda na koni po obdržení Orinu se natáčela v poušti Tabernas (Almería, Andalusie, Španělsko). (Rattus Rattus)
  • Řeka v říši Fantazie v čase 01:01:34 je ve skutečnosti jezero Havasu (Kalifornie, USA). Pláž v čase 01:04:22 je Playa de Mónsul (Almería, Andalusie, Španělsko). (Rattus Rattus)
  • Říkalo se, že kůň opravdu umřel při natáčení scény v bažinách smutku. Nakonec se potvrdilo, že to není pravda. Žádný kůň během natáčení neumřel, byl dokonce darován Noahu Hathawayovi (Átrej). (Sylviiii)
  • Český dabing, se kterým byl tento film uveden a s nímž je v zemi spojen, místy pozměnil vyznění originálu. Hrdina Atreyu (Noah Hathaway) je v české verzi v prvním pádě Átrej, z Falkora (Alan Oppenheimer) se stal Falko, z Jižního orákula se vinou patrně špatného odposlechu stalo Sandonoriko („Southern Oracle“). V klíčovém momentu filmu, kdy má Bastian (Barret Oliver) pojmenovat královnu Fantazie, zakřičí „Moonchild“, tedy „Měsíčnice“, v českém dabingu to ale je „maminko“. (L_O_U_S)
  • V knižní předloze je většina hlavních postav vyobrazena úplně jinak, než jak vypadají ve filmu. Například Dětská císařovna (Tami Stronach) je popsána jako mladá dívka se zlatýma očima a sněhově bílými vlasy a Átrej (Noah Hathaway) má olivově zelenou kůži. (Milan25)
  • Představitelce královny (Tami Stronach) vypadly před natáčením přední mléčné zuby, proto točila s umělými a učila se mluvit, aby s nimi nešišlala. (Jirka_Šč)
  • Přestože ztvárnil Noah Hathaway (Átrej) hlavní roli, byl vyloučen z promo aktivit a měl zakázáno přijít na premiéru. Natáčení se totiž prodloužilo ze tří měsíců na deset, za což Noah nedostal zaplaceno a jeho rodiče se s tvůrci filmu soudili (později část peněz dostal). (Jirka_Šč)
  • Amulet Auryn je de facto zdvojený Uroboros. Uroboros je starodávný symbol, který zobrazuje hada nebo draka požírajícího svůj vlastní ocas, představující cyklickou podstatu věcí - nekonečný návrat od konce k začátku, sebezničení a sebeobnovu. Na některých zobrazeních je Uroboros z poloviny bílý (světlý) a z poloviny černý (tmavý), což naznačuje symboliku jin-jang, znázorňující dualitu věcí a vzájemně se doplňujících opačných principů. Také bývá stočený do tvaru ležící osmičky, symbolu nekonečna. (sator)
  • V knižní předloze vypadá Auryn jako dva hadi kousající se do ocasů, čímž připomínají číslici 0. (fiLLthe3DD)
  • Celé jméno hlavního hrdiny (Barret Oliver) je Bastian Baltazar Bux. Stejná písmena na začátku každého jména má i majitel antikvariátu (Thomas Hill) ze začátku filmu, který se jmenuje Karel Konrád Koriandr. (Stejšn)
  • Scény odehrávající se u Bastiena (Barret Oliver) doma a ve městě vznikly v kanadském Vancouveru. Když jde Bastian do školy v čase 00:05:12, tak je to točeno na křižovatce ulic Water Street a Cambie Street. Scéna s  Bastianem v popelnici se točila na Trounce Alley 175 a scéna v knihkupectví na křižovatce Trounce Alley a Carrall Street. (Džejkop)
  • Díky neskutečně horkému létu začala během natáčení jedna ze soch Slonovinové věže tát. (Džejkop)
  • Jméno, které Bastian (Barret Oliver) téměř nerozluštitelně křičí do noci, je "Moonchild". (Kulmon)
  • Originální Auryn (medailon s hady), který byl používán při natáčení filmu, nyní visí zarámovaný v kanceláři Stevena Spielberga. Daroval mu ho sám režisér Wolfgang Petersen jako poděkování za pomoc s filmem. (don corleone)

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama