Reklama

Reklama

Frontline - Season 32 (2014) (série)


ISIS: islámský stát (S32E17)

(epizoda)
  • USA The Rise of ISIS

Obsahy(1)

Martin Smith (producent, scénárista, režisér, mimo jiné autor snímků 'Gangs of Iraq' a 'Obama's War') natočil reportáž v Iraku, která vysvětluje, jak a proč se dostal Islámský stát (ISIS), tento extrémní džihádistický útvar, k moci, uvidíme, jak v Iraku zesílil po stažení amerických jednotek ze země a co znamená pro Spojené státy, že tam jejich vojáci opět musí bojovat. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (14)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní zmapování vzestupu IS, notně podpořené i o sebekritiku od amerických vojenských a politických kruhů, vše o to víc šťavnaté, že kritika se nese na stále aktuální vládu, která ale prostor v dokumentu k vyjádření bude mít ve stejné míře. Pro neznalého člověka kvalitní zasvěcení do situace, kdy dostane odpovědi, jak se taková banda otrhaných fundamentalistických sráčů vůbec mohla tak rychle vyšvihnout, pro retardovaného imbecila to ale zřejmě bude americká propaganda. V čem ta propaganda ovšem tkvěla, to jsem nerozluštil. Zřejmě v kritice prezidenta za jeho nicnedělání. Myšlenkové pochody některých lidí skutečně pobrat nedovedu. Jen škoda, že se se svojí duševní poruchou začínají rozlézat i na CSFD, kde podhodnocují kvalitní dokumenty. 80% ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Od snímku jsem tak trochu naivně očekával alespoň náznak investigativní žurnalistiky, která v ideálním případě demaskuje ISIS jako společný projekt USA a Izraele. Výsledkem byl bohužel přesný opak v podobě neustálého podkuřování americké vládě, které místy přechází až ve skrytou propagandu, jež na nevědomého diváka určitě zapůsobí. Nemohu ohodnotit jinak než odpadem. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Presne TO, čo vytýka užívateľ "Zeck" ostatným, je on samotný, len z iného uhľa pohľadu. Kým jedna skupina považuje tento dokument za "propagandu", tí druhí ho obhajujú, pričom v ňom vidia "iba" množstvo "objektívnych" informácii. No "pravda" je niekde uprostred. Kým sa tento dokument zaoberá jeho podstatou, hlavnou myšlienkou, teda zrodom "ISIS", skutočne zaznie niekoľko zaujímavých informácii, ktoré by sa dali považovať za "fakty". Lenže potom je tu tá "druhá" strana "mesiaca", v podobe akejsi ťažko uveriteľnej obhajoby: "Áno, áno, vedeli sme o tom čo bude, ale nedalo sa inak - my sme prišli len "pomôcť", tým naša úloha skončila, všetko ostatné je Vaša chyba". Netreba totiž zabúdať na "históriu", ktorá nie je zas tak stará, aby si ľudia KONEČNE uvedomili, že "Krajina neobmedzených možností", nie je zas tak nevinná, ako v to podaktorí slepo veria. Pričom IRAK, je jeden z "mála projektov USA", ktoré sa rovnako ako iné (Čile a pod.), ani omylom nevydarili. Priemer. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Průměrnému dokumentu dávám hvězdu navíc, že dokáže pomocí autentických záběrů chronologicky vysvětlit historii Islámského státu. Po odchodu Američanů z Iráku byli v ulicích Bagdádu sunnity zabíjeni menšinoví šítové ale teprve rozpad Sýrie udělal z ISIS to co je. Nezaměstnaných mladých sunnitů bylo přes 40% a ti měli dost času demonstrativně demonstrovat. Přidali se sympatizanti Sadáma a další prosunnitští příznivci. Skupinu IS podporovali Saudové a Kuvajťané ale finanční soběstačnost získali až vykrádáním bank a obsazením syrských ropných polí. Slušní sunnité odsunutí v politice do pozadí si uvědomili, že tihle "tvrdí chlapíci" jsou jejich nadějí. Ve městě Mosulu původně chtěli osvobodit vězně z vězení, ale poté co zde irácká posádka zkolabovala, překvapeně dobili město celé. A pak další města. Vidíme hromadnou popravu několika set iráckých vojáků po dobytí jednoho města. Také kurdští Bešmerkové s pověstí nejlepších bojovníků byli snadno přemoženi svatými bojovníky Islámského státu s ukořistěnými americkými moderními zbraněmi. Američané nezasahovali, snad v obavě Obamy z druhého Vietnamu, či že by jim to nic dobrého nepřineslo. hrozila občanská válka mezi šíty a sunnity. Zastaralý dokument pak končí konstatováním vítězství Islámského státu a bombardováním jejich pozic Američany. Cílem IS je svatá válka muslimů proti nevěřícím krutými prostředky. To zdá se ještě nepochopila mamka Merkelová, která se dlouhodobě vměšuje i do našich vnitřních záležitostí. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Hodnotím spíš záběry, většina řečí okolo, na téma, my nic, my jsme jen přinesli demokracii, nemá cenu vnímat. Občas tam ale uniknou věty :,, ..... takhle to děláme ve 150ti zemích světa....,,:-). No my jsme začali bombardovat, když byly ohroženy naše firmy v severním Kurdistánu...:-) ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každá lidská zrůdnost má svoji příčinu a zárodek v podobně neslýchaném jednaní druhé skupiny. Důležitost objektivnosti v dokumentech, jež jsem postrádal při posledním zhlédnutém dokumentu, se mi dostala zde. Je to těžké téma, ale dokument nám podává ucelené informace, fakta a informace z obou táborů (jak ty dobré, tak osudné chyby), na kterých operují a člověk si tu mozaiku tisíců přepadení, útoků umí sám poskládat a porozumět jí. Jsou zde i pro začínajícího laika celkem přehledně oddělené etnické skupiny, motivace vlád, kolísavý postoj USA a krok za krokem člověk pochopí, jak se mohla odepsaná Al-kaida zmocnit území téměř tří států, zmocnit se Mosulu, vymlátit obávané Kurdy, dostat se pár km k Baghdádu a založit si vlastní chalifát. ISIS je časem a podmínkami frustrovaná a zjizvená radikální skupina, která je bezmezně oddaná zabíjení všeho a všech, co nesouhlasí s jejich osvětou a smýšlením. Záběry, kde vystřílí nějaké auto, či vlepí kulky do hlavy malým klukům, jenž mají dres Ozila je srdceryvné. Máme se potom divit, že je po světě tolik uprchlíků právě z těchto oblastí, když dali jejich paranoidní vlády průchod takovým zvěrstvům? Jak nejsem největší obdivovatel Turecka, tak fakt, že přijali miliony lidí z těchto oblastí je vskutku gesto formátu. ()

kluk z Na 

všechny recenze uživatele

Celkem aktuální téma. Jede se přímo k věci a za 54 minut jen tak matně nastíní komplex celého problému. Mluví zde přední politici a různí experti na všechno možné jak ze stran Sunitů, tak Šítů a samozřejmě i Američanů. Takže pokud vás zajímá zrod ISIS, tento dokument vám přiblíží představu a zodpoví pár otázek. ()

Mitisko odpad!

všechny recenze uživatele

Trapná, dobre zaplatená americká propaganda... Používa primitívne taktiky, že opakuje neisté nepravdivé informácie dookola 100x to isté až pokým sa to nestáva pravdou... "Fakty" ktoré dokument uvádza sú tak pritiahnuté za vlasy že to po čase až bolí ()

jungewolf

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jen faktická = pravopisná poznámka. SPRÁVNĚ se píše : sunnité/sunnitský, šíité/šíitský (nikoliv šítové), pešmergové (nikoliv Bešmerkové), Američané/Amíci - na začátku je velké A . Mimochodem S. Husajn se jmenoval Saddám - psáno s dvěma d . A tak bych mohl pokračovat dál a dál. Když už chcete psát komentáře (je jedno jestli solidní nebo nenávistné plné vulgarismů) tak se nejdřív naučte psát česky... . P.S. : IS v době jeho vzniku(a až do r.2017) nepodporovali vedle Saúdů Kuvajťané, ale Katar, to je trošku vedle, stačí se podívat na mapu.... . ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Reálné záběry, které se v dokumentu míhají jsou zřejmě tím nejlepším, co nabízí. Informace jsou jen pro lidi, kteří se v otázce IS orientují trochu hlouběji a otázkou je, nakolik jsou pro ně tyto informace relevantní. ()

Pacas odpad!

všechny recenze uživatele

To mi ne, to Irák za všechno může, oni "vytvořili" ISIS. Vždyť jsme tu zemi pouze rozmrdali na sračky a přivezli s sebou svobodu a demokracii. Jednoho vypíčence zavraždili a když celou tu zemi uvrhli do totálních sraček tak zdrhli a dali šanci dalšímu kreténovi. Jeden dementní psychopat Jirka Křoví tam hledá ZHN do dneška, druhej debil nositel Nobelovy ceny války Usama bin Ohava v tom pokračuje(val), jestli tohle měla být obhajoba no to tedy potěš. Jestli opravdu někdo ještě věří těm jejich průjmům co jim lezou z huby tak jedině mrtvej kůň bez mozku. ()

Reklama

Reklama