Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (319)

Had6 

všechny recenze uživatele

Tady prostě musím dát 5 hvězdiček. Tohle byl můj nejoblíbenější seriál. Dodnes si pamatuji, když na začátku devadesátých let minulého století, přinesl můj otec domů naše první video. Během týdne se v obývacím pokoji objevilo i pět kazet s tímto seriálem. Od té doby jsem sjížděl příhody modré vesničky snad 15 hodin denně. Dokonce i můj pokoj zdobil gigantický plakát se šmoulí tematikou. Jednou jsem se vrátil domů z tábora a plakát byl pryč. Naši tapetovali. Brečel jsem několik týdnů. Plakát mi byl vším:-)...Jó, to byly časy... ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Už jako malého kluka mě Šmoulové dost znervózňovali a vyvolávali otázky na věci mezi nebem a zemí. Proč jsou modří, když modrá je v mechu a kapradí moc nápadná??? A co je to sakra za druh zvířátek??? Jak se Šmoulové rodí??? Proč mají jen jednu samičku??? Jsou všichni teplí nebo šmoulují se Šmoulinkou??? Případně šmouluje Šmoulinka jen s Taťkou Šmoulou nebo se všemi??? Jedou všichni na houbičkách, když je to takové barevné a všude samá houba??? A především, chutnají šmoulové stejně dobře jako šmoulí zmrzlina??? Nemám rád Šmouly jak by řekl mrzout a mně nezbývá než s ním souhlasit. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Půjdu směle proti proudu. Málokdy se vidí dětský seriál, který dokáže omezovat slovní dětskou zásobu (u každého "pojdme tu věc vyšmoulit", kdo mi vyšmoulil klobouk" a podobně mě je jako při bodnutí zavíracím špendlíkem) a předkládal tak jednorozměrné postavy (s výjimkou Tátky Šmouly). Po vzoru Neználkova Šroubka a Vroubka se vesnicí prohání Kutil a jiné podobné postavy (osobně je označuju za fachidioty, i když, přiznávám, možná poněkud nespravedlivě), některá pstavička pořád vaří, jiná zase neustále sděluje dětem, že nená něco ráda.. Nebudu se navážet do přidružené české hudební slátaniny Šmouloviny, za ty seriál nemůže, ale i tak bych ho dětem nepouštěl ani za nic. Stokrát radši Cestu do fantazie nebo Luckyho Lukea jednou za týden než tohle každý den. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Šmoulové mají oproti ostatním animákům (s výjimkou Aloise Nebela) tu výhodu, že jsou natočeni podle skutečné události. Gargamel je přesně ten nemilosrdný BadAss ranku Johna Doe z thrilleru Sedm, Taťka Šmoula zase předobraz všech alfašmejlů, kterému může celá ta parta ostatních jen tiše závidět jeho výsostně postavení ve Šmoulinčině srdci a pochvě. Nic na tom nezměnil ani skřípavý kakofonik Jirka Císler či tradičně bezpohlavní Vlasta Brodská. 70% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Belgické komiksy, seriály a filmy mají dvě superhvězdy, první je Tintinův otec Hergé a druhým je o generaci mladší autor Šmoulů Peyo. Jako dítě jsem měla ráda LP desky Vyprávění o Šmoulech a samozřejmě seriál a bylo zajímavé sledovat ten modrý boom... Na nové filmy se teprve chystám, ale komiksová alba řadím mezi pomyslný top k Asterixovi a Tintinovi. Krátce před Šmoulíky Peyo kreslil zábavná středověká dobrodružství Johana a Pirlouita a příhody kočičky Poussy. A právě od Johana se později odštěpila celá ta šmoulí vesnička už v roce 1958. Jak takové příhody vypadaly se můžeme podívat ve filmu Šmoulové a kouzelná flétna (1976). První samostatné komiksové album Černí šmoulové vyšlo mezitím v roce 1963. O tři roky později se poprvé objevila Šmoulinka a zbytek už je historie. Zpětně jsem ráda, že i po letech je původní šmoulí seriál koukatelný a vcelku zábavný i pro dospěláky. Jsem ráda za nové reprízy na Barrandově i nová DVD. Takový fenomén by bylo škoda pochovat v archivech. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (41)

  • „Jako zaměstnanec redakce pořadů ze zahraničí, která vyráběla první dabing, si pamatuji na to, jak se hledal český ekvivalent francouzských Schtroumpfs, anglických Smurfs či německých Schlümpfe. Ta diskuse se nakonec soustředila na šmolkově modrou barvu animovaných pajduláků a bral se v úvahu také fakt, že slovo šmolka umožnilo vytvářet další slovesné tvary, které seriál vyžadoval (slovesa, příslovce, adjektiva). Pamatuji se, že v závěrečné fázi rozhodování spolu soupeřily názvy Šmolkové, Šmoldasové a Šmoulové,“ prozradil dlouholetý pracovník Československé televize Milan Šmíd. (Vitox)
  • Mezi Šmouly je jediná žena, protože Gargamel vytvořil Šmoulinku a poslal ji do vesnice, aby narušila její chod. Nicméně neskutečná dobrota, kterou Šmoulové oplývají, změnila Šmoulinku ze zlé na dobrou (HappySmile)
  • Čarodej Gargamel sa za celý seriál objaví bez svojho kocúra Azraela iba v troch epizódach, naopak Azrael sa bez Gargamela objavil až v deviatich. (matthew.17)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama