Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Líza se stane vegetariánkou. Se zápalem sobě vlastním nutí všechny vzdát se masa, poukazuje na diskriminaci vegetariánů, čelí nepochopení a posměchu. Po konfliktech s Homerem dokonce odchází z domova. Porozumění i lekci o toleranci nalezne až u vegeteriána Apua, který ji seznámí s dalšími zastánci tohoto trendu – Lindou a Paulem McCartneyovými. V originálním znění oba své kreslené protějšky i namluvili, my se můžeme těšit alespoň na píseň Maybe I'm Amazed. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

whack 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je diel, kedy sa Líza stala vegetariánkou (o pár dielov neskôr (S12E04) dokonca začala vegánčiť). Ukazuje realitu, s ktorou sa mladí vegetariáni často stretávajú: výsmech od spolužiakov, kecy o potravinovom reťazci, a manipulatívne reklamy na produkty mäsového priemyslu, ktoré sú tu sarkasticky znázornené formou propagandistického filmu, ktorý sú springfieldské deti v škole nútené pozerať a kde zaznie starý známy blud: „Kdyby tu šanci dostala kráva, sežrala by tebe a kohokoli na koho si vzpomeneš.“ Satira na anti-vegetariánstvo! V tomto diely účinkuje Paul McCartney a jeho žena Linda, obidvaja dlhoroční vegetariáni a aktivisti za práva zvierat v reálnom živote; obaja sami seba aj nadabovali. Tento diel vyhral ocenenia Environmental Media Award a Genesis Award za environmentálnu a animal rights tematiku. Zároveň je toto asi jediný diel, v ktorom zistíme, že Apu je vegán, a zistíme aj dôvod, prečo Líza svoje vegetariánstvo v ďalších dieloch spomína len zriedkakedy; je to práve vďaka rozhovoru s Apum: –Já nejím žádný živočišný tuk. –Tak to si musíš myslet, že jsem barbar. –Ano, správně, to si myslím, ovšem před jistou dobou jsem se naučil toleranci, nevnucuji lidem své názory. Víš, lidi lze ovlivnit, aniž bys je pořád otravovala. Mier s vami, a nežerte to! ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Piata epizóda zo siedmej série amerického, animovaného, televízneho seriálu "The Simpsons" sa volá "Lisa the Vegetarian" (Líza vegetaránkou). Mne najmenej sympatická členka rodiny Simpsonovcov premúdrelá, liberálna šprtka Lisa Simpsonová sa rozhodne, že prestane jesť mäso a stane sa vegetariánkou. Tvrdohlavo, zarputilo a radikálne sa snaží všetkých presvedčiť o tom, že je to jediná správna cesta. Ona je osvietená vegetariánka a všetci ostatní sú mäsožraví barbari. *** ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Scéna s ovečkami a rodinná snídaně, při níž se Homer snaží ignorovat Lízu, patří k absolutně nejlepším momentům celého seriálu. A školní dokument o potravním řetězci taky: "Pane McClure, jeden můj spolužák říká, že nebude jíst maso. Je to opravdu blázen?" - "Jistě že ne, Timy, je to jenom ignorant." ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po Líze všetci chcú, aby jedla mäso. Ale možno to tak nie je a každý chce iba sám jesť mäso a čo robia ostatní, je im jedno. A podobný prístup bude musieť zvoliť aj malá miss inteligencia, pokiaľ chce prežiť v dave prehistorických mäsožravcov. Najmä ak ich vodca je zároveň aj Lízinim otcom. Kto by to bol povedal, že Apu bol kedysi piatym členom Beatles, ale keď to hovorí sám Paul McCartney osobne, tak to musí byť pravda. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"You don't win friends with salad! You don't win friends with salad! You don't win friends with salad! You don't win friends with salad! You don't win friends with salad! You don't win friends with salad!" ()

snebka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

• Hodnocení IMDB 8,6 • U nás poprvé 25. března 1997(První vysílaný díl sedmé série, ještě v průběhu šesté). V USA 15. Října 1995 • Salátem přátelé nezískáš! • 90/100 ()

Reklama

Reklama