Reklama

Reklama

Simpsonovi

(seriál)
Ukázka z filmu
USA, (1989–2024), 278 h 53 min (Minutáž: 20–25 min)

Scénář:

John Swartzwelder, Dan Greaney, David X. Cohen, Richard Appel (více)

Hrají:

Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Marcia Wallace, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Russi Taylor (více)
(další profese)

Série(35) / Epizody(772)

Obsahy(1)

Natvrdlý lenoch Homer, pedantská puťka Marge, drzounský Bart, přechytralá Líza a roztomilá Maggie – to jsou členové rodiny nejslavnějšího a nejpopulárnějšího animovaného seriálu Simpsonovi. Už dvacet let se jich miliony fanoušků na celém světě nemohou nabažit a v pravidelných intervalech nakukují do zákulisí legendárního Springfieldu, aby byli svědky neuvěřitelných dobrodružství bláznivé, ale přesto vlastně normální americké rodinky. Simpsonovi si získali své obecenstvo především neotřelým a trochu drsným humorem, s nímž vykreslují typickou americkou rodinu z městečka Springfield. Ta se skládá z pěti naprosto odlišných lidí, pro které je občas pořádně těžké se sebou vyjít. Nemluvě o ostatních obyvatelích města, v němž to opravdu neustále žije – je tu vlastní upadlá kultura, zkorumpovaná politika, drsná mafie a lenivá policie, ale také prostí občané, kteří se každý týden chodí kát do místního kostela. V neposlední řadě si mohou diváci všimnout jednoho všudypřítomného detailu – Simpsonovi totiž téměř v každé scénce něco nebo někoho parodují – ať už jde o svět filmový, hudební, politický, ale i náboženský. Tvůrci seriálu se zkrátka s velkou odvahou pouštějí do neustálých provokací osob a institucí z reálného života. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Nataniel73 k tomuto seriálu (20)

Simpsonovi (1989) 

Rodinka Simpsonových je u mňa absolútnou jednotkou v rámci animovaných seriálov. Ako dieťa som miloval Káčerovo a Rýchlu rotu a ako vysokoškolák som si unavený mozog ventiloval práve na Simpsonovcoch. A čo je na tejto pošahanej rodine tak úžasné? Jednoducho všetko. V prvom rade Homer je geniálny komik číslo jeden. Takýto úkaz sa na tomto svete jednoducho nemohol narodiť a tak musel byť vymyslený skvelými tvorcami seriálu. Jeho mentálna úroveň a nezabudnuteľné hlášky sú korením každého dielu. Námatkovo spomeniem dohnanie k samovražde nového kolegu, výpoveď v elektrárni sprevádzaná bubnovaním na Burnsovu hlavu, zaseknutie sa v dvoch automatoch, ochutnávka chilli a následná cesta k poznaniu, Homer ako Bigfoot, odťahovač áut, žobrák, telesný strážca, Burnsov poskok, študent na vysokej škole, dvojník Šášu Krustyho, člen speváckeho kvarteta, vynálezca či vodič jednokoľajky. Všetko, čo ten chlap stvára je dokonale streštené a nadmieru komické. Druhou najoblúbenejšou postavou je večne mrzutý a čiernym humorom oplývajúci riaditeľ jadrovej elektrárne pán Burns. "Múžu vám dát jen svou lásku. Řekl jsem žádný nechutnosti!" ..."Daruji milion dolarú místnímu sirotčinci. Až budou prasata létat." A ako upír v niektorých strašidelných dieloch je naprosto vierohodný. Na tretej priečke mám leváka Boba. Večného smoliara a úhlavného nepriateľa Barta Simpsna. Jeho hlody sú vždy skvelé a najradšej mám diel, v ktorom sa snažil zabiť tetu Selmu. Ale aj ostatné postavy seriálu sú mimoriadne vydarené. Barman Očko, večný ožrala Barney (jeho dokonalá hláška: "Ježíšek se musí obracet v hrobě.") a samozrejme deda Simpson so svojimi večnými historkami. Je len škoda, že seriál od nejakej 15-tej série pomaly, ale isto strácal kvalitu a posledné série už boli miestami trápne. Trochu sa divím nekritickému nadhodnocovaniu posledných epizód, kde už tvorcovia varili z prevarenej vody. Namiesto toho mohli rodinu posunúť v čase a určite by nejedného fanúšika zaujímalo ako deti dospievajú a Maggie rastie. Na záver len dodám, že tento seriál má svoje osobité čaro, ktorému nejeden divák podľahol a tak trochu aj napomáha alkoholizmu, keďže Homer chlastá skoro v každom dieli a ja mám pri jeho sledovaní vždy chuť na pivo. Napriek tomu 85% s čistým svedomím dám hlavne za prvé série, ktoré spravili z tohto seriálu kult. ()

Kdo s koho (1990) (S02E04) 

Jeden z najlepších dielov druhej série. Alebo inak povedané skvelá paródia na typické americké voľby. "Barte, pomodlíš se před jídlem? Milý Bože. Všechno sme si sami zaplatili, nemáme ti tedy zač děkovat. Jen nevinným dětem lze odpustit takové rouhání. Búh jim žehnej. Amen." ()

Líza sázkařem (1992) (S03E14) 

Ďalší z TOP dielov tretej série a v tomto prípade aj celého seriálu. Líza a Homer spolu vsádzajú u Očka na výsledky zápasov, ale Homerovi ide len o peniaze a Líza ho čoskoro prekukne. Blíži sa finále a vzťah otca a dcéry je značne naštrbený. Ako to celé dopadne? ..."Buffalo víťězí, Líza mně nenávidí. Co jste do toho zápasu vsadil? Mou dceru. Ou klobouk dolú."..."Jsem rád, že někteří z vás odolali pokušení velké hry. Bože múj, já na to zapoměl." Čo hláška, to perla a zároveň poučenie pre tipujúcich, že nie je všetko také ako sa na prvý pohľad zdá. ()

Medvídek (1993) (S05E04) 

Tak tento diel je absolútna topka nielen v piatej sérii. Čo scénka to perla a k tomu ešte dojemná zápletka o stratenom medvedíkovi. Bobo je už za tie roky značne vypelichaný, ale pán Burns ho chce za každú cenu späť doma. Podobne ako v iných špičkových dieloch, aj tu sa hlavná dejová línia točí okolo Homera Simpsona a pána Burnsa. Do toho sa chudák pripletie aj dobrák Flanders, ktorý dostane sprejom do ksichtu. Všetko má ale šťastný koniec vďaka malej Meggie, ktorá sa nakoniec svojej obľúbenej hračky vzdá aby spravila starému pánovi radosť. "Dejte ty Rolling Stones zabít." ()

Domove, sladký domove (1995) (S07E03) 

Diel plný skvelých hlášok: "Kam odvažíte mí děti? Někam kam za nimi nebudete moci. Vidíš je? Vidím jen Lízu. Ale možná je to kaktus. Bože, proč nenávidíš mé vláčky?" ()

Homer ve službě (1996) (S07E17) 

Pre mňa jeden z troch najlepších dielov Simpsonovcov. Pán Burns je po Homerovi Simpsonovi moja druhá najobľúbenejšia postava seriálu a tak diel, ktorý je postavený na priamej konfrontácii týchto dvoch protichodných postavičiek nemôže byť nič iné ako skvelá jazda plná humoru od prvej do poslednej minúty. "Zavolám Smitherse. Zachrání mně od té bestii."..."Vy jste ubohá karikatura asistenta!"...."Jeho matce je 122 let. Musíte znít více vysušeně :)" ()

Série 8 (1996) (S08) 

Pre mňa osobne sa jedná o najlepšiu sériu celého seriálu. Viacero epizód z ôsmej série patrí k tomu najlepšiemu čo seriál ponúkol. Plný počet hviezd si rozhodne zaslúžili tieto časti: 1. Hurikán Ned (absolútna top epizóda ôsmej série a jedna z piatich najlepších celkovo) 2. Homerov nepriateľ (klasika s Homerom v hlavnej úlohe, ktorá sa dočkala aj pokračovania) 3. Mystická cesta Homera Simpsona (chili fest a vesmírny kojot v hlavnej úlohe) 4. You Only Move Twice (vysnívaný šéf pre Homera Simpsona dobrák Scorpio...alebo že by to bol masový vrah?) 5. Akty S (pán Burns v roli mimozemšťana a Homer ako jediný svedok na detektore lži...skvelými hláškami nabitá epizóda) 6. Moja sestra, moja opatrovateľka 7. Lízino rande s blbostí 8. Bart a Líza na vojenskej akadémii ()

Dvojí stěhování (1996) (S08E02) 

Skvelá paródia na moderné spoločnosti kedy sa tvoj šéf tvári ako tvoj najlepší kamoš. A parťák Scorpio nemá najmenšiu chybu. "Jaký je tvúj životní sen Homre? Pracovat pro vás. Homre, zadek mám na to abych na něj seděl, ne abys mi do něj lezl." ...."Bylo mi ctí pracovat pro vás. Jó Homre a kdybys cestou odtud někoho zabil píchnul bys mi." Tento diel je krásna ukážka toho, že nie je všetko zlato čo sa blyští a vedel by som si ho predstaviť aj v hranej a celovečernej verzii. Jedna z TOP 10 epizód celého seriálu. ()

Hurikán Ned (1996) (S08E08) 

Jedna z absolútnych top epizód plná čierneho humoru a skvelých hlášok. "Tady je nějakej čerstvej ananás."Ale pani, já nejsem ovoce, já jsem dítě! To říkala ta tykev taky."....."Vy ohavný člověče plný nenávisti! No dobrá, dobrá. Možná že jsem ohavný a plný nenávisti, ale určitě nejsem....cos říkal to třetí?"..."Homre, ty seš ten nejhorší člověk jakého jsem kdy potkal. Vyšel jsem z toho ještě docela dobře."..."Je to hnusný, je to hnusný, je to hnusný. Áno pane Sharemane všechno je hnusný." ()

Akta S (1997) (S08E10) 

Perfektná paródia na Verte, neverte a Akty X. Diel je zahalený rúškom tajomstva a moja druhá najoblúbenejšia postava pán Burns sa tu predstavuje ako mierumilovný mimozemšťan. Homer Simpson ako jediný svedok však musí ísť na detektor lži. "Toto je detektor lži. Položíme vám několik otázek na které pravdivě odpovíte ano nebo ne. Rozuměl jste mi? Ano." ...a detektor lži vybuchol :) A děda Simpson vypúšťa znamenité perly. "Jsem tady už čtyři dny a želva mi ukradla mé falešný zuby. Aaau. Kousla mě mýma vlastníma zubama!" ...."Počkejte, to není mimozemšťan. To je pan Burns. Á takže pan Burns. Zabít!" Jeden z naj dielov celého seriálu. A že je konkurencia obrovská ani nemusím dodávať. ()

Homerův nepřítel (1997) (S08E23) 

Naprosto famózny diel a jeden z troch najlepších. Dokonalá ukážka Homerovej blbosti, ktorá sa stretáva s pedantnosťou nového kolegu, ktorý sa pretĺka životom. Je to zároveň aj poučenie do života. Blbcom sa skrátka darí, minimálne v Amerike. Homer nechápe prečo ho nový kolega neznáša, ale nakoniec ho sám doženie k šialenstvu. "Co mám dělat Vočko? Pozvi ho na večeři. Udělej si z nepřítele kamaráda. A pak, když to nebude čekat bic. Pichneš ho vidličkou do oka." "Marge, přepni na jinej kanál." Tento diel rozhodne treba vidieť. ()

Město New York versus Homer Simpson (1997) (S09E01) 

Ďalšia top epizóda rodinky Simpsonových. Homer po druhýkrát v New Yorku a tentokrát s ešte väčším pechom jak naposledy. Odskočenie si na toaletu malo pre neho fatálne následky, ale nebol by to Homer ak by sa s tým nevysporiadal po svojom. Skvelá paródia na toto úžasné mesto a jazda s papučou po prepchatých uliciach mesta nemá najmenšiu chybu. "No jo, mne to taky štve. Nelez s tím do ulic potrhlej cvoku!" ()

Speciální čarodějnický díl (1998) (S10E04) 

Pre mňa asi najlepší čarodejnícky diel plný skvelých hlášok. Prvý príbeh je dejovo najlepší (paródia na slasher horory a kultová scénka jak sa Homerove vlasy prisajú na Bartov ksicht a Homer mu ho začne mlátiť). Druhý príbeh je najslabší, ale za to má skvelú myšlienku o tom ako si poradí Bart s Lízou vo svete ich obľúbených postavičiek Itchiho a Scratchyho. No a najlepšie hlášky sú v poslednom príbehu: "Meggie upadly mléčne nožičky." ... "Marge, ty mezihvězdná coura! Jak si jen mohla? Byl lepší než já?" A celé to uzavrie paródia na Aféry a podobné relácie. ()

Dojezdy pro hvězdy (1998) (S10E05) 

Jedna z mojich najobľúbenejších epizód. Je to jazda od začiatku až do konca na čele so skvelým Homerom, ktorý je pre mňa komik číslo 1. "Múžete se šoupnout? Ale já jsem ženatý. Rozmačkáte mi manžela. ....Chtěl jsem se vyhřívat v odlesku vaší slávy....Ale kde se teď budu vyhřívat? Tady rozhodně ne." ()

Šťastná doba hippies (1998) (S10E06) 

Jeden z TOP 10 dielov skvelej simpsonovskej rodinky. Homer tu perlí jedna radosť. "Jaké měkoučké pončo. Homre, měl bys to pončo nejdřív vyprat, ten pes má kožní a močové potíže. Se zbraní na člověka? Múžete zničit naše těla, ale nikdy neutišíte zpěv našich srdcí. Nedáme, my se utlačovat nedáme....chlapi pomozte mi! Vyndáte mu tu kytku? Jsem lékař a ne zahradník." Homer ako hipisák je vo svojej jednoduchosti dokonalý predstaviteľ tohto hnutia. "Jsi skvělej hipisák. Jsi línej a smrdíš." ()

Homer Simpson a ledvina (1998) (S10E08) 

Ďalšia skvelá epizóda rodinky Simpsonových. "Jaký je tvúj příběh cizinče? Na zemi mi všichni říkají Homer Simpson. Slíbil jsem otci darovat ledvinu, ale dostal jsem strach a nechal ho ležet na smrtelné posteli. Jednou jsem ukradl harmoniku slepý opici, ale z tebe jse mi dělá špatně. Už nikdy nebudu dúvěřovat cizejm lidem." S dedom to podľa očakávania dopadne dobre, ale Homra to poriadne vytočí. "Někdy spát musíš." ()

Simpsonovské biblické příběhy (1999) (S10E18) 

Skvelá paródia na biblické príbehy a Homer perlí jak sa patrí. "Prosím tě nejez to, Búh bude zuřit! Na nahatou holku si dost upejpavá. Múj jednorožec! Co ti to udělali? Ale no tak. Jistě odešel do lepšího světa." ()

Homerova rock'n'rollová brnkačka (2002) (S14E02) 

Jeden z posledných fakt skvelých dielov Simpsonovskej série. Homer perlí kade chodí a Rolling Stones sa skrátka podarili. "Nemúžu uvěřit, že kvuli tomuhle zrušili opičí pohotovost. Kolik budu mít sóliček, čtyři? No dobrá čtyři. Homre ty musíš jenom poklepat po mikrofoně a říct raz dva. Nemúžete to udělat vy? Musí mít ten satan takovou spotřebu? Já jsem jeho groupie . Říkam to správne, groupie? Příští týden pořádame koncert na počest obětí dnešního koncertu. Tys vědel, že to skončí masakrem tati? Áno, tento diel je masaker a moje rockové srdce sa neustále smialo. ()

Vočko pečuje o malou (2003) (S14E22) 

Velmi podarený a roztomilý diel. Vočkove strašidelné príbehy a Homerove hlášky nemali chybu. Maggie je na zožranie, čo v závere pochopila aj talianska mafia. "Mami, tá kytka si prdla. Ale Bárte kytky přece nepr...fuj!"..."Já vím Marge, že si její matka, ale ona nerada vypadá jako cuchta!" ()

Související novinky

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

29.03.2022

A je to oficiální. Společnost The Walt Disney Company potvrdila, že streamovací služba Disney+ dorazí do Česka a na Slovensko 14. června, základní měsíční předplatné bude stát 199 Kč, roční pak vyjde… (více)

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (více)

Simpsonovi ztratí známý hlas

Simpsonovi ztratí známý hlas

21.01.2020

Postava Apua Nahasapeemapetilona z kultovního seriálu Simpsonovi prožila v posledních pár měsících svoji vlastní kontroverzi. Spousta lidí se totiž sekla na tom, že postava je de facto jen výčtem… (více)

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

26.08.2019

Teď když Disney vlastní knihovnu studia 20th Century Fox, má pochopitelně práva také na legendární seriál Simpsonovi. Známá rodinka ze Springfieldu se tak zastavila i na víkendové akci D23 Expo, kde… (více)

Reklama

Reklama