Reklama

Reklama

Simpsonovi

(seriál)
TV spot
USA, (1989–2024), 278 h 53 min (Minutáž: 20–25 min)

Scénář:

John Swartzwelder, Dan Greaney, David X. Cohen, Richard Appel (více)

Hrají:

Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Marcia Wallace, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Russi Taylor (více)
(další profese)

Série(35) / Epizody(772)

Obsahy(1)

Natvrdlý lenoch Homer, pedantská puťka Marge, drzounský Bart, přechytralá Líza a roztomilá Maggie – to jsou členové rodiny nejslavnějšího a nejpopulárnějšího animovaného seriálu Simpsonovi. Už dvacet let se jich miliony fanoušků na celém světě nemohou nabažit a v pravidelných intervalech nakukují do zákulisí legendárního Springfieldu, aby byli svědky neuvěřitelných dobrodružství bláznivé, ale přesto vlastně normální americké rodinky. Simpsonovi si získali své obecenstvo především neotřelým a trochu drsným humorem, s nímž vykreslují typickou americkou rodinu z městečka Springfield. Ta se skládá z pěti naprosto odlišných lidí, pro které je občas pořádně těžké se sebou vyjít. Nemluvě o ostatních obyvatelích města, v němž to opravdu neustále žije – je tu vlastní upadlá kultura, zkorumpovaná politika, drsná mafie a lenivá policie, ale také prostí občané, kteří se každý týden chodí kát do místního kostela. V neposlední řadě si mohou diváci všimnout jednoho všudypřítomného detailu – Simpsonovi totiž téměř v každé scénce něco nebo někoho parodují – ať už jde o svět filmový, hudební, politický, ale i náboženský. Tvůrci seriálu se zkrátka s velkou odvahou pouštějí do neustálých provokací osob a institucí z reálného života. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Rayen1 k tomuto seriálu (59)

Simpsonovi (1989) 

Čím dál tím víc, a hlavně u Simpsonů, se mi ukazuje teorie "sitcomového konce". Teorie je jednoduchá - v díle nastane situace, která by změnila vnímání a děj celýho seriálu a změnila by základní strukturu seriálu. Každá postava má totiž nějakou roli - například smrt Tlustýho Tonyho, kdy ho nahradí bratranec a z něj se stane Tlustej Tony, Smiders a jeho aférka, kdy se nakonec vrátil zpátky do práce, Vočko je hnusák, co si nenajde ženskou, Patti a Selma jsou kuřačky, který si nenajdou chlapa a budou furt bydlet spolu, Kwik-E-Mart bude furt prodávat hnusný prošlý jídlo, i když ho srovnali se zemí a znovu postavili, Flenders je zapřísáhlej pánbíčkář, Disco Stu bude furt mimoň, stejně jako profesor Frink. A když jakákoliv postava chce něco změnit se svým životem, kterej by jí dostal pryč z tohodle scénáře, kterej se s ní vleče už 27 let, nakonec to ukončí a vrátí se před závěrečnejma titulkama zpátky do zajetý koleje (napadlo mě třeba napravení Barta, taky v díle s novým Kwik-E-Martem). To má za následek to, že se seriál nikam nehejbe už skoro 17 let (beru to tak, že desátá série patřila ke zlatý éře a pozdějc se ukázalo pár docela dobrejch dílů) a furt se to motá v kruhu, kterej fakt začíná nudit... a tímhle netrpěj jenom Simpsonovi, bylo to i u M*A*S*He (neříká vám něco ta změna, která se vrátí zpátky do původního stavu?) a i u českýho Comebacku... jasný, jsou tu i situace, kdy se stane něco zásadního (smrt Maude, postřelení pana Burnse), ale takovejch situací je fakt málo. Je to ale celkem pochopitelný z druhý strany, protože když si logicky vezmu to, že průměrnej člověk si zapne televizi k večeři na jeden díl a sem tam mu nějakej ten díl vypadne, už by mu seriál nedával smysl. Proto se všechno vrací do původního stavu a nemusíte znát předchozí díly, můžete se kouknout na seriál od prostředka a furt se budete chytat. Proto jsem měl rád Průměrňákovi, protože (co si pamatuju) hodně dílů (i když to byl "sitcom") odkazovalo na předchozí epizody a seriál se nějak posunoval kupředu. Hmm... a nebo nad vším moc přemejšlim... :D ()

Na pranýři (2002) (S13E17) 

Tenhle díl byl opravdu zoufalý... jedna hvězda za pár vtípků mezi prostřihy, jinak bída, bída, bída... ()

Série 14 (2002) (S14) 

Homer gay? Marge s dudama, potažmo svalama? Šáša v politice? Ok, se čtrnáctou sérií už to jde s celým seriálem celkem z kopce... je tu sice pořád ještě spousta vtipů a gagů, ale už se z celého seriálu začíná vytrácet ta slabá humorná nekorektnost a začíná to víc volat po vážnějších tématech... hodně dílů si pamatuju z dětství, a furt to smrdí nostalgií, ale hodně dílů tratí teď oproti starým sériím... ()

Úča roku (2003) (S14E07) 

Legendární hláška: "Otevři chlebárnu, měchuřino!", ale jinak mi tenhle díl přišel hodně o ničem... Nechci rejpat jako Komiksák, ale tak nějak se tu ignoruje fakt, že Seymour Skinner není vlastně Seymour Skinner.. ()

Namakaná máma (2003) (S14E09) 

Chudák Marge - v téhle sérii dostává slušně zabrat... nejdřív prsa, pak svaly... co to bude příště!? Snad jí nepředělaj na chlapa v budoucích epizodách... :D ()

Šáša míří do Washingtonu (2003) (S14E14) 

Začátek jeden gag za druhým, jakmile se ale do toho začala plést politika, přestalo mě to bavit... ()

Čtyřprocentní trojka (2003) (S14E17) 

Proti gayům nic nemám, prostě je to jen nudná epizoda bez vtipu a nápadu... Homer gay? Marge s dudama a svalama? Šáša v politice? Ok, se čtrnáctou sérií už to jde s celým seriálem celkem z kopce... ()

Série 15 (2003) (S15) 

Skvělé momenty střídají ty úplně stupidní, to samé platí i o dílech samotných. Někdy má díl skvělý rozjezd a nakonec to vyzní tak nějak... nijak. Politické a vlastenecké díly mě absolutně nebaví, přijde mi, že od čtrnácté série je jich víc a víc... tahle série pro mne byla fakt na hraně 3 a 4 hvězd, ale zachránilo to několik fakt dobrých dílů. 15 sérií zkouknuto, 15 zbejvá... ()

Děvče, které spalo příliš málo (2005) (S17E02) 

"To je ale p*čovina!" :D Tenhle díl byl po dlouhý době svižnej, odsejpal a bavila mě prakticky každá scénka. Trochu mi to připomnělo starý časy před devátou řadou... ()

Nejmokřejší příběh všech dob (2006) (S17E18) 

Přijde mi to, nebo tahle série hodně sází na minipříběhy? Navíc tenhle díl vyzněl tak nějak... nijak... ()

Série 23 (2011) (S23) 

Sem tam dobrá epizoda, ale jde to dolů, lidi, jde to dolů... jako na horský dráze, taková ta předzvěst, kdy vozejk poletí dolů střemhlav... ()

Otázky Homera Simpsona (2012) (S23E10) 

Nebejt Teda Nugenta, kterej je přesně takovej magor (hudba dobrá, osobnost velký špatný) a pár hlášek (Ničeho nelituju, jen tohodle!), ukoušu se nudou. Tyhle rádoby politický díly mě fakt neberou. Zaprvé, politiku v USA nesleduju a nevyznám se v ní, zadruhé, i kdybych se v ní orientoval, po skoro deseti letech je už situace jiná a díl není aktuální.. Takže asi tak.. ()

Jak jsem prospal vaši matku (2012) (S23E16) 

No, Homer a jeho pomocovani.. Když jsem viděl tenhle díl poprvé, natolik mě to naštvalo, že jsem na Simpsonovi na deset let zanevrel.. Teď, podruhé, to bylo taky špatný, ale parodie na Počátek celkem šel.. Ale furt je to špatný.. ()

Školní lavice a pravice (2013) (S25E06) 

Politicky díly Simpsonů mě vůbec nebavej.. Pár gagu celkem šlo, ale.. Hmmm.. ()

Válka umění (2014) (S25E15) 

Úplně názor Homera v tomhle díle chápu. ()

Budoucí budoucnost (2014) (S25E18) 

Možná spoiler, ale nesnáším, když se ukáže celá dějová linka jako sen, co se nikdy nestal... to je něco tak příšerně línýho a stupidního, že by za to fakt někdo zasloužil lepana... myslím facku, kdyby někdo netušil, co je lepan :D ()

Život v kostce (2014) (S25E20) 

Aneb nejdelší reklama na Lego, co jsem za poslední dobu viděl :D Po dlouhý době mě Simpsonovi upřímně bavili :) A teď mám chuť si postavit něco z Lega :D ()

Šáša na odpis (2014) (S26E01) 

Milionkrát opakovaný Krustyho vyhoření.. Jak mi dřív nevadil, teď mě vyloženě rozčiluje. Pár frku celkem ok, ale jinak absolutní nuda. Jo a ten gaucovej gag? Co to mělo znamenat!? ()

Líza dobývá svět (2015) (S27E07) 

Pár gagu celkem ušlo, ale jinak to byla celkem nuda.. ()

Související novinky

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

29.03.2022

A je to oficiální. Společnost The Walt Disney Company potvrdila, že streamovací služba Disney+ dorazí do Česka a na Slovensko 14. června, základní měsíční předplatné bude stát 199 Kč, roční pak vyjde… (více)

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (více)

Simpsonovi ztratí známý hlas

Simpsonovi ztratí známý hlas

21.01.2020

Postava Apua Nahasapeemapetilona z kultovního seriálu Simpsonovi prožila v posledních pár měsících svoji vlastní kontroverzi. Spousta lidí se totiž sekla na tom, že postava je de facto jen výčtem… (více)

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

26.08.2019

Teď když Disney vlastní knihovnu studia 20th Century Fox, má pochopitelně práva také na legendární seriál Simpsonovi. Známá rodinka ze Springfieldu se tak zastavila i na víkendové akci D23 Expo, kde… (více)

Reklama

Reklama