Reklama

Reklama

Simpsonovi

(seriál)
TV spot
USA, (1989–2024), 277 h 25 min (Minutáž: 20–25 min)

Scénář:

John Swartzwelder, Dan Greaney, David X. Cohen, Richard Appel (více)

Hrají:

Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Marcia Wallace, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Russi Taylor (více)
(další profese)

Série(35) / Epizody(768)

Obsahy(1)

Natvrdlý lenoch Homer, pedantská puťka Marge, drzounský Bart, přechytralá Líza a roztomilá Maggie – to jsou členové rodiny nejslavnějšího a nejpopulárnějšího animovaného seriálu Simpsonovi. Už dvacet let se jich miliony fanoušků na celém světě nemohou nabažit a v pravidelných intervalech nakukují do zákulisí legendárního Springfieldu, aby byli svědky neuvěřitelných dobrodružství bláznivé, ale přesto vlastně normální americké rodinky. Simpsonovi si získali své obecenstvo především neotřelým a trochu drsným humorem, s nímž vykreslují typickou americkou rodinu z městečka Springfield. Ta se skládá z pěti naprosto odlišných lidí, pro které je občas pořádně těžké se sebou vyjít. Nemluvě o ostatních obyvatelích města, v němž to opravdu neustále žije – je tu vlastní upadlá kultura, zkorumpovaná politika, drsná mafie a lenivá policie, ale také prostí občané, kteří se každý týden chodí kát do místního kostela. V neposlední řadě si mohou diváci všimnout jednoho všudypřítomného detailu – Simpsonovi totiž téměř v každé scénce něco nebo někoho parodují – ať už jde o svět filmový, hudební, politický, ale i náboženský. Tvůrci seriálu se zkrátka s velkou odvahou pouštějí do neustálých provokací osob a institucí z reálného života. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Lachtaan k tomuto seriálu (25)

Simpsonovi (1989) 

Seriálový fenomén, který předefinoval samotnou žlutou barvu. Po svých nedávných neuvěřitelných 600 dílech zažil velké vzestupy i pády, díly, u kterých si pamatuji díky jejich napětí a šarmu jak anglický tak i český název, poté také epizody, u kterých jsem litoval ztracených 20 minut. Avšak svou nekorektností, neskutečnou zábavou, odvahou si satiricky vystřelit doopravdy ze všeho, co je ve světě možné i nemožné a skutečně povedenými odkazy na filmy všeho druhu si nezískali jenom mé srdce, ale i každičkou mou volnější chvilku, kdy mám buďto omezený čas, nebo náladu na záležitost, která mi jedině odlehčí den. Ano, moc neuznávám poslední řady oproti sériím 90. let, ale představte si po tak dlouhé době svět bez nejlepší televizní parodie, bez nejpohodovějšího televizního oddychu. Přesně tak, šlo by to těžce! ()

Série 1 (1989) (S01) 

Samotný začátek nesmrtelného nežlutého fenoménu je ohromnou nostalgií a i když mnozí ovlivnění dnešní animací tu počáteční nemusejí, já protáhlé jednoduché obličeje naší praštěné rodinky prostě žeru. Nejlepší díly - Bárt generálem aneb Kdopak by se Nelsona bál, Smutná Líza a Kyselé hrozny Sladké Francie. Celkově - 10/10! ()

Série 2 (1990) (S02) 

Nejlepší díly: Bart kazisvět, Takoví jsme byli, Láska klíčí i v ředitelně. ()

Série 3 (1991) (S03) 

Nejlepší díly: Bart vrahem, Homerova definice a Jak jsem si bral Marge. ()

Série 4 (1992) (S04) 

Nejlepší díly: Vzhůru na prázdniny, Lízino první slovo a Svatého Valentýna. ()

Série 5 (1993) (S05) 

Nejlepší díly: Medvídek, Hrdinný kosmonaut Homer a Burnsův dědic. ()

Série 6 (1994) (S06) 

Nejlepší díly: A s Magií jsou tři, Dva tucty a jeden chrt a Kdo postřelil pana Burnse? - 1. část. ()

Série 7 (1995) (S07) 

Nejlepší díly: Domove, sladký domove; Dva zlí sousedé; Dvaadvacet krátkých filmů o Springfieldu (zahřeje u srdce každého milovníka Pulp Fiction :)). ()

Série 8 (1996) (S08) 

Období mezi 4. a 10. sérií je pro Simpsony doslova plodným rájem legendárních epizod a zrovna z dokonalé 8. řady se mi opravdu těžce vybírají ty tři úplně nejlepší. Stropem celé sezóny je rozhodně díl s názvem Akta S (flexibilita dabingu umožnila si udělat v Simpsonech legraci i z českého piva), nadále Lízino rande s blbostí a Homerova fobie. Ale mile rád zrovna k této řadě zabrousím v rámci jakékoli její části. ()

Série 10 (1998) (S10) 

Nejlepší díly - Střet s mafií, Ať žije Flanders, Na plnej plyn. Celkově - 9/10. ()

Série 11 (1999) (S11) 

Nejlepší díly - Plastický Vočko, Nebárt se budoucnosti, Zabij krokodýla a uteč. Celkově - 8/10. ()

Série 12 (2000) (S12) 

Nejlepší díly - Muž, který věděl příliš mnoho, Homr a Tulácké báchorky. Celkově - 8/10. ()

Série 13 (2001) (S13) 

Nejlepší díly: Telecí léta, Sdrátovaná čelist a Křeslo pro Homera. ()

Série 14 (2002) (S14) 

Nejlepší díly - Speciální čarodějnický díl, Bart na volné noze a Čtyřprocentní trojka. ()

Série 15 (2003) (S15) 

Nejlepší díly: Obtěžoval jsem anglickou královnu, Milhouse tu už nebydlí a Takoví jsme nebyli. ()

Série 16 (2004) (S16) 

Nejlepší díly - Speciální čarodějnický XV, Za jasného dne neuvidím svou sestru a Vypráskaný práskač. Celkově - 9/10. ()

Série 17 (2005) (S17) 

Nejlepší díly - Návrat nezdárného syna, Taliján Bob a Holky těžší to maj...? Celkově - 10/10! ()

Série 18 (2006) (S18) 

Nejlepší díly série 24 minut, Parťáci a Kill Gil. ()

Série 19 (2007) (S19) 

Nejlepší díly: Speciální čarodějnický díl XVIII, Věčný stín Simpsonovy mysli, Zlatá devadesátá. ()

Série 20 (2008) (S20) 

Nejlepší díly: Výměna bez záruky, Gone Maggie Gone, Cesta do Homeriky. ()

Související novinky

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

29.03.2022

A je to oficiální. Společnost The Walt Disney Company potvrdila, že streamovací služba Disney+ dorazí do Česka a na Slovensko 14. června, základní měsíční předplatné bude stát 199 Kč, roční pak vyjde… (více)

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (více)

Simpsonovi ztratí známý hlas

Simpsonovi ztratí známý hlas

21.01.2020

Postava Apua Nahasapeemapetilona z kultovního seriálu Simpsonovi prožila v posledních pár měsících svoji vlastní kontroverzi. Spousta lidí se totiž sekla na tom, že postava je de facto jen výčtem… (více)

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

26.08.2019

Teď když Disney vlastní knihovnu studia 20th Century Fox, má pochopitelně práva také na legendární seriál Simpsonovi. Známá rodinka ze Springfieldu se tak zastavila i na víkendové akci D23 Expo, kde… (více)

Reklama

Reklama