Reklama

Reklama

Simpsonovi

(seriál)
TV spot
USA, (1989–2024), 277 h 25 min (Minutáž: 20–25 min)

Scénář:

John Swartzwelder, Dan Greaney, David X. Cohen, Richard Appel (více)

Hrají:

Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Marcia Wallace, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Russi Taylor (více)
(další profese)

Série(35) / Epizody(768)

Obsahy(1)

Natvrdlý lenoch Homer, pedantská puťka Marge, drzounský Bart, přechytralá Líza a roztomilá Maggie – to jsou členové rodiny nejslavnějšího a nejpopulárnějšího animovaného seriálu Simpsonovi. Už dvacet let se jich miliony fanoušků na celém světě nemohou nabažit a v pravidelných intervalech nakukují do zákulisí legendárního Springfieldu, aby byli svědky neuvěřitelných dobrodružství bláznivé, ale přesto vlastně normální americké rodinky. Simpsonovi si získali své obecenstvo především neotřelým a trochu drsným humorem, s nímž vykreslují typickou americkou rodinu z městečka Springfield. Ta se skládá z pěti naprosto odlišných lidí, pro které je občas pořádně těžké se sebou vyjít. Nemluvě o ostatních obyvatelích města, v němž to opravdu neustále žije – je tu vlastní upadlá kultura, zkorumpovaná politika, drsná mafie a lenivá policie, ale také prostí občané, kteří se každý týden chodí kát do místního kostela. V neposlední řadě si mohou diváci všimnout jednoho všudypřítomného detailu – Simpsonovi totiž téměř v každé scénce něco nebo někoho parodují – ať už jde o svět filmový, hudební, politický, ale i náboženský. Tvůrci seriálu se zkrátka s velkou odvahou pouštějí do neustálých provokací osob a institucí z reálného života. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Pierre k tomuto seriálu (18)

Simpsonovi (1989) 

Nejsem seriálový divák, ale Simpsonovi jsou i pro mě naprostá  legenda. Neskutečné absurdní nápady a ve smrtících dávkách dávkovaný ulítly   sarkastický ironický humor, kombinovaný i s určitou laskavostí,  motivy ze života, emocionálností, pohodovou atmosférou i občasnou romantikou a podnětem k zamyšlení. No, je v nich vlastně úplně všechno! Pestré je i složení obyvatel Springfieldu, kde snad nikdo kromě Lízy a Marge není normální, a osobitými rozporuplnými postavičkami se to tam jen hemží. Mým favoritem je kromě tahouna Homera asi podivín  Vočko, nejméně vtipný klaun na světě Krusty nebo morbidní Doktor Dlaha. Chybu nemají také  všudypřítomné originální vtipné cedule i bizarní televizní pořady sledované z gauče. I když často je těžké vedět, co všechno se zmiňuje či paroduje, i tak Simpsonovi spolehlivě pobaví. První cca desítka řad je nepřekonatelná a má mnohdy i skvělý soundtrack (♩Candynnero, Candynnero!.) . Později bohužel trochu došel dech i šťáva  a hlavně zmizel nejen nepřekonatelný geniální dabing Vlastimila Bedrny, ale i některé skvělé postavy jako McBainn nebo Troy McClure, kterého si možná pamatujete z...ale i tak mám i to období mezi  sériemi 13-18 ještě docela rád. Aspoň to jsou ještě pořád Simpsonovi a toto období má zase třeba mnoho slavných písniček (song o Nedu Flandersovi.) Od dvacítky se změnou animace je to ale naprostá křeč a dnešní série už absolutně nesleduji, to už je jen nesmyslný přežitek.  Ale když běží na Coolu ty staré dobré série, mám někdy období (hlavně v zimních měsících), kdy bych si na Simpsny mohl dívat pořád. A když zrovna běží ty nové a já dostanu na žluťášky chuť, televizních ripů je naštěstí  jich naštěstí plný internet a zažít v devadesátkách premiéry na ČT všech těch skvělých dílů s Bedrnou muselo být zážitek. Nejoblíbenější díl se asi nedá určit. Obecně je hodně oceňovaný třeba Homerův nepřítel, já miluji například Homer - Maxi Obr.:D ()

Série 1 (1989) (S01) 

Ještě poměrně pomalý úvod. Klasický humor Simpsnů ještě neobsahuje. Je zde (možná překvapivě) i pár melancholických dílů, u kterých se moc nenasmějete. Mám rád díl Ve víru vášně, ten je třeba moc milý a dojemný. A ještě Vánoce jsou solidní. Zbytek je spíš nuda. Hezkej večer je třeba dost primitivní epizoda. Hvězdné časy teprve měli přijít. ()

Série 2 (1990) (S02) 

Z tady té série jsem toho upřímně tolik neviděl. Některé díly zde jsou přece jenom ještě pomalé a nezáživné. Každopádně ten klasický humor a satira už zde často byla viz. naprosto klasický díl Za všechno může televize.:-))) ()

Nová holka v ulici (1992) (S04E08) 

(smrk) po šílenějších Dvojím stěhování jsem si dneska na lečení rýmy  s bráchou zopáknul tento další klasický Simpsonovský díl, tentokrát jeden z těch příjemných ze života a možná první z těch, kde se Bárt zabouchl. Bárt úplně nepatří k mým nejoblíbenějším postavám, radši mám milostné díly Vočka a Homerovo nádherné romantické sólo s morálním dilematem v  Posledním pokušení Homera Simpsona, ale díly s Bártovými láskami mám i přesto  docela rád a tento je obzláště povedený. Nová holka v ulici Lora je pěkné kvítko, exceleluje ale i stěhovák, co už ,,zase´´ rozbije lampu (to je mi blízké), tradičně Bedrna/Homer, tentokrát rozhovorem s novou sousedkou a hlavně pohovorem z Bártem o ženách (Chlapče, žena je  v mnohém jako lednice. Výška metr osmdesát, sto kilo...Počkej, žena je spíš jako pivo.) jako vždycky se mi moc líbil i plešatý právník Huntz  a mrzí mě, že tato postava časem zmizela. Svoji  světlou chvilku si vybral ale i ten sígr v černém, u kterého pořád nevím, jak se jmenuje.:D Ale na konec přece jen opět zavládl i ten Vočko.:D Já tě nechtěl zabít, já tě chtěl jen říznout.  ()

Poslední pokušení Homera Simpsona (1993) (S05E09) 

Velmi mě přitahuje jedna žena-Homer Simpson, to je ale šlamastyka. To se spojíme s Marge. Od určité doby jednotlivé epizody seriálů vůbec nehodnotím a nekomentuji...Proto se tady vyhnu alespoň hodnocení, moudřejším z vás stejně asi případný počet hvězdiček dojde. Nacpat  do těch 10-15 minut  (zbytek tvoří úvod a linka s Bártem) takový šťavnatý,  příběh, kdy člověk (notabene když ten člověk je Homer.:D) najde najednou někoho úplně stejného jako je on, obalit to počtem vkusných dvojsmyslů, oprávněným morálním dilematem a pravými emoci. To uměli Simpsonovi ve své zlaté éře samozřejmě často a jejich slavné časy mi po čase teď zase na domovském Coolu  zpříjemnují dlouhé  zimní večery. Ale tentokrát to nefunguje jen jako skvělá komedie, ale i jako zdařilá romance. Odteď opravdu pro mé infantilní já  jedna z mých oblíbených  záležitostí s milostnou zápletkou a morálním dilematem. Místy dokonce vyloženě atmosféra, jak z nějakého snu. Tady na csfd jsem si v několika komentářich přečetl, jak si někdo u Simpsonů nemůže představit večeři. No, když je vám blbě a venku hnusně (jako mám teď oboje já), není nic lepšího na zpestření než Homerova romance.:D Až bude venku pršet a zase se vám nebude nikam chtít, to doporučení bude opět platit. Vyvolává to mě skoro takové romantické pocity, jako když za Bořkem stavitelem na Vánoce přijel Elton John, za mnou do sluchátek Janek Ledecký a na obrazovku Audrey Hepburn.:D Marge, tys zahnala mou tíseň. Já, zpívám ti svou krutí píseň.  ()

Dvojí stěhování (1996) (S08E02) 

Stejně jako na mě zase jde rýma,  jsme se s bráchou po čase vrátili k Simpsonovým. Na  Coolu už dojíždí 19.série. V poslední etapě dílů ČT se sice člověk ještě sem tam zasměje, ale dát si následně na internetu tuto pecku ze zlaté éry je úplně jiná liga!! A i když nejsem seriálový divák, ani si tady nehodlám zaflákat hodnocením hodnocením stovky epizod, tak tohle je další z případů, kdy mi dala epizoda (a to opět pouze svou hlavní linkou!) ze zlaté Simpsonovské éry zážitek plnohodnotného celověčerního filmu a musím si to tady označit. Nadšený Homer se nadšeně přestěhuje s celou rodinnou a začne pracovat ve firmě Globex, s na první pohled velmi příjemným, ochotným a důvěrným šéfem Schorpionem, kdyby to ovšem nebyl skrytý maniak terorizující OSN a špióna Bonta.:D A pak závěrečný masakr, kdy je Schorpionovo sídlo napadeno a kdy by  bylo pichnutím...no radši nic..D    Vynikajcí parodie na Bondovky, pomatené  diktátory, populismus,  manipulci a ezo motivační řeči ve dvaceti minutách, která je možná stejně tak mrazivá jako vtipná, a docela mě uzemnila. Ten alternativní svět zdánlivě zalitý sluncem plný přetvářky mi trochu připomněl Truman Show....to bláznivé  dění zase místy nějaký bláznivý noční sen.  Takže Mysli na motivaci.  ()

Homerova fobie (1997) (S08E15) 

Postrádám šestou hvězdičku... ()

Homerův nepřítel (1997) (S08E23) 

Hodnocení je tentokrát zcela výstižné. Vlastně ne, ještě to 100 % není.:-) ()

Trilogie omylů (2001) (S12E18) 

Nesmírně originální epizoda s nápaditým zpracováním. A ještě tak vtipná. Jedna z nejlepších. ()

Rodičovské pouto (2001) (S13E02) 

Poměrně nedotažený díl, který měl potenciál na geniální epizodu. ()

Líza a Lady Gaga (2012) (S23E22) 

Aniž bych stál o to zasekat si hodnocení, stovkami epizod, některé díly ohodnotit musím. Myslím si že snad všichni, co hodnotí jednotlivé epizody jejich hodnocení neberou vůbec vážně a klidně každému dílu jejich oblíbenému seriálu dají 5. Jak si lze jinak vysvětlit, že nové odpadové díly Simpsnových mají skoro stejně dobré hodnocení jako ty bezchybné staré kultovní díly ze 3 až 19 série. Tato epizoda pouze ukazuje, jak se Simpsonovi stali v posledních letech tím, z čeho si vždy dělali srandu. A taky že se již snaží přizpůsobit současné době a mladší (nebo jednodušší) skupině diváků. Tenhle díl je opravdu jeden z těch nejhorších a s původnímu Simpsny už má spoléčné jenom ty žluté postavičky. ()

Virtuální rodina (2016) (S28E02) 

Na poměry posledních 6 sezón se jedná o nadprůměrný díl. Nelíbí se mi to zbytečné zápojování moderních technologíí do příběhů, ale je zde mnoho humoru a je to celkově naservírováno vtipně. Druhá dějová línie s Homerem a jeho kámoškou, mě upřímně pobavila, byla jenom krapet nedotažená. ()

Nesnášíme Boston (2016) (S28E03) 

Tuto epizodu jsem vůbec nepochopil. Nese se ve stylu, který je pro nové Simpsonovské epizody bohužel obvyklý. Je jako nesložené puzzle. Jednotlivé dílky netvoří celek, působí to jaksi nesouvisle a zmatěně. Humoru je taky pramálo. Bída.:-( ()

Související novinky

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

29.03.2022

A je to oficiální. Společnost The Walt Disney Company potvrdila, že streamovací služba Disney+ dorazí do Česka a na Slovensko 14. června, základní měsíční předplatné bude stát 199 Kč, roční pak vyjde… (více)

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (více)

Simpsonovi ztratí známý hlas

Simpsonovi ztratí známý hlas

21.01.2020

Postava Apua Nahasapeemapetilona z kultovního seriálu Simpsonovi prožila v posledních pár měsících svoji vlastní kontroverzi. Spousta lidí se totiž sekla na tom, že postava je de facto jen výčtem… (více)

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

26.08.2019

Teď když Disney vlastní knihovnu studia 20th Century Fox, má pochopitelně práva také na legendární seriál Simpsonovi. Známá rodinka ze Springfieldu se tak zastavila i na víkendové akci D23 Expo, kde… (více)

Reklama

Reklama