Reklama

Reklama

Simpsonovi

(seriál)
TV spot
USA, (1989–2024), 278 h 53 min (Minutáž: 20–25 min)

Scénář:

John Swartzwelder, Dan Greaney, David X. Cohen, Richard Appel (více)

Hrají:

Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Marcia Wallace, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Russi Taylor (více)
(další profese)

Série(35) / Epizody(772)

Obsahy(1)

Natvrdlý lenoch Homer, pedantská puťka Marge, drzounský Bart, přechytralá Líza a roztomilá Maggie – to jsou členové rodiny nejslavnějšího a nejpopulárnějšího animovaného seriálu Simpsonovi. Už dvacet let se jich miliony fanoušků na celém světě nemohou nabažit a v pravidelných intervalech nakukují do zákulisí legendárního Springfieldu, aby byli svědky neuvěřitelných dobrodružství bláznivé, ale přesto vlastně normální americké rodinky. Simpsonovi si získali své obecenstvo především neotřelým a trochu drsným humorem, s nímž vykreslují typickou americkou rodinu z městečka Springfield. Ta se skládá z pěti naprosto odlišných lidí, pro které je občas pořádně těžké se sebou vyjít. Nemluvě o ostatních obyvatelích města, v němž to opravdu neustále žije – je tu vlastní upadlá kultura, zkorumpovaná politika, drsná mafie a lenivá policie, ale také prostí občané, kteří se každý týden chodí kát do místního kostela. V neposlední řadě si mohou diváci všimnout jednoho všudypřítomného detailu – Simpsonovi totiž téměř v každé scénce něco nebo někoho parodují – ať už jde o svět filmový, hudební, politický, ale i náboženský. Tvůrci seriálu se zkrátka s velkou odvahou pouštějí do neustálých provokací osob a institucí z reálného života. (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (4 310)

  • Jeff Albertson (Hank Azaria), nejčastěji nazýván Komiksák (anglicky Comic Book Guy), byl jednou ženatý, ale pouze v online hře. (Lottr)
  • V epizodě Jak Burns prodával elektrárnu je Homer Simpson jediným zaměstnancem jaderné elektrárny, který je propuštěn. Naproti tomu v epizodě Oni, roboti je Homer jediným zaměstnancem, který zůstává na své pozici. Ostatní zaměstnanci jsou propuštěni a nahrazeni roboty. Na svém postu nezůstane dokonce ani Burnsova pravá ruka Veilon Smithers. (CANNIBAL)
  • Líza je jediná postava z celého seriálu, která má ozvučenou chůzi, a můžeme tak slyšet klapání jejích bot. (funhouse)
  • 25. října 2013 zemřela dabérka Marcia Wallaceová, která propůjčila hlas mnoha postavám, hlavně Edně Krabappelové. Tvůrci seriálu se proto rozhodli od konce 25. série nadobro vypustit postavu populární učitelky Krabappelové. "Krabappelka" je další postavou, kterou takovýto osud postihne. V seriálu se již do té doby neobjevovali Maude Flandersová, Troy McClure a Lionel Hutz. (Zdroj: serialzone.cz)
  • Při svém příjezdu do USA se školník Willie představí jako Dr. William McDougall, což byl ve skutečnosti psycholog původem z Velké Británie, který se přestěhoval do USA. (funhouse)
  • V roce 2014 spustila stanice Fox při 25. výročí seriálu projekt "The Simpsons World", díky němuž je možné sledovat všech do té doby existujících 552 epizod online. The Simpsons World dále obsahuje sofistikovaný filtr, díky kterému je možné sledovat epizodu podle nejrůznějších kritérií. Například podle hlášek, podle názvů epizod nebo například podle toho, ve kterých dílech, pije Homer pivo. Po zařazení Simpsonových do nabídky streamovací služby Disney+ v roce 2019 byl tento projekt ukončen. (MTHRFCKR)
  • V jedné z epizod je uvedeno, že „Judast Priest“ je death metalová kapela. V dalším díle však tvůrci přiznali chybu a Bart proto v úvodní znělce píše na tabuli, že „Judast Priest“ nejsou death metalová kapela. (lardko)
  • V seriálu lze zahlédnout několik postav, které se nápadně podobají Homerovi Simpsonovi. V epizodě Velký bratr jede kolem čekajícího Barta hrdá feministka, která vypadá jako Homer s bílým drdolem. V epizodě Bart táborníkem prochází za oknem Homerův přesný dvojník. A v epizodě Strach z létání vejde do baru dobře oblečený gentleman, který se představí jako pan Inkognito a který vypadá jako Homer s hnědým knírkem. (kowalski)
  • V roce 2014 se stal Petr Čech spolu s dalšími čtyřmi hráči britského fotbalového klubu Chelsea předlohou pro simpsonovské suvenýry. (Kmotr76)
  • Oblíbené hračky Maggie jsou dudlík a medvídek Bobo. Jejím největším nepřítelem je Gerald Samson (od epizody Skinner - sladký nepřítel). Za svého nejlepšího přítele Maggie označí Vočka Szyslaka (v epizodě Vočko pečuje o malou). Za svého tátu považuje psa Spasitele. Její cena v obchodě na kase v úvodní znělce je 847,63 dolarů (od 14. ledna 1990) a 486,52 dolarů (od 15. února 2009). (Martin00x)
  • Jakou barvu očí a vlasů mají jednotliví členové rodiny Simpsonových? Homer byl brunet, teď je plešatý, a má modré oči. Marge byla modrovlasá (odstín č. 56), teď je šedivá, a má oříškové oči. Bart a Maggie jsou blonďatí a oči mají po svém otci. Líza je taky blond, ale oči má modrošedé. (Martin00x)
  • Americký magazín TV Guide zařadil Homera Simpsona na přední stranu čísla z 3. 8. 2002 a na 2. místo v žebříčku 50 nejlepších kreslených postaviček všech dob. O 11. místo se dělili Bart a Líza. (don corleone)
  • Americký magazín TV Guide zařadil postavu Bartoloměje „Barta“ Simpsona na 1. místo v žebříčku „TOP 10 největších televizních spratků“ (v čísle z 27. 3. 2005). Druhé místo obsadil falešný pochlebník Edward „Eddie“ Haskell (Ken Osmond) ze seriálu Leave It to Beaver (od r. 1957). Na třetím místě se umístila rozmazlená dcera bohatého obchodníka Nellie Oleson (Alison Arngrim) ze seriálu Little House on the Prairie (od r. 1974). (don corleone)
  • Roku 2010 se seriál zapsal do Guinessovy knihy rekordů, a to díky největšímu počtu hostujících celebrit. Je jich přes 600. (Kulmon)
  • Předlohou pro boxerského promotéra Luciuse Sweeta je Don King, jeden z nejznámějších boxerských promotérů na světě. Postava Dredericka Tatuma je inspirována Mikem Tysonem, který byl i ve skutečnosti Kingovým svěřencem. (worlik)

Související novinky

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

29.03.2022

A je to oficiální. Společnost The Walt Disney Company potvrdila, že streamovací služba Disney+ dorazí do Česka a na Slovensko 14. června, základní měsíční předplatné bude stát 199 Kč, roční pak vyjde… (více)

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (více)

Simpsonovi ztratí známý hlas

Simpsonovi ztratí známý hlas

21.01.2020

Postava Apua Nahasapeemapetilona z kultovního seriálu Simpsonovi prožila v posledních pár měsících svoji vlastní kontroverzi. Spousta lidí se totiž sekla na tom, že postava je de facto jen výčtem… (více)

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

26.08.2019

Teď když Disney vlastní knihovnu studia 20th Century Fox, má pochopitelně práva také na legendární seriál Simpsonovi. Známá rodinka ze Springfieldu se tak zastavila i na víkendové akci D23 Expo, kde… (více)

Reklama

Reklama