Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument nabízí široký pohled na umění kameramanů a kamerového snímání v Hollywoodu. Uznávaní tvůrci v tomto oboru divákovi vysvětlují, na co se má ve filmu soustředit, jak se film změnil s příchodem zvuku, barvy a širokoúhlého obrazu a jaké to je pracovat s technikou, která se neustále zdokonaluje a nabízí nové možnosti. Film diváka provede historií od studiového systému třicátých let přes vznik filmu noir po Nový Hollywood a vliv evropských tvůrců. Zvláštní pozornost dostávají filmy Občan Kane (1941) a Konformista (1970) a dále proslulý kameraman Gordon Willis (do jehož filmografie patří například trilogie Kmotr nebo dlouhodobá spolupráce na mnoha filmech Woodyho Allena ze 70. a 80. let). (Morien)

(více)

Recenze (4)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Hezky udělaný a místy i poučný dokument o kameramanské profesi. Ústředním tématem je odvěký spor mezi obrazem a slovem (posledním příspěvkem do této debaty byla likvidace vzácných buddhistických soch obrazoborci z Tálibánu). Ve Visions of Light se tento spor odráží v otázce, jestli nám více informací o příběhu dávají dialogy postav, nebo způsob, jakým jsou tyto postavy nasvíceny a zabírány. Kameramani, byť nijak překvapivě, tvrdí druhé. A mají dost možná pravdu. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jakmile se dostaneme k barvě, zajímavost klesá a ukázky jsou celkově v mizerné kvalitě, což u filmu o kameře dost vadí. 70% ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Od nemej éry (Sunrise, Zrodenie národa) a klasického Hollywoodu (Odviate vetrom, Občan Kane, film noir) cez Nový Hollywood (Scorsese, Coppola, Polanski) až po koniec 80tych rokov. Témy: čb materiál verzus farba a odveká otázka, či príbeh lepšie rozprávajú dialógy alebo kamera (jej uhly a nasvietenie). Spokojnosť. ()

Reklama

Reklama