Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zámecká paní říkají patnáctileté Katce (S. Julinová), jejíž rodiče jsou správci hradu Krabonoš. Dostala poslední vysvědčení, má před sebou bezstarostné dny prázdnin. Ale místo s kamarádkami u vody je tráví v hradní pokladně prodáváním vstupenek. Jednoho dne se na Krabonoši objeví student Petr (J. Hartl), který tu má přechodně dělat průvodce. Stačí jediný pohled, aby se Katka bezhlavě zamilovala. Petr je ale samotář a Katčina snaha upoutat jeho pozornost se nesetkává s úspěchem. Vynalézavost zámecké paní se stupňuje a jednoho dne to dojde tak daleko, že se na hradě objeví policie. Ze sbírky hradu totiž zmizí vzácný exemplář. Za vším je Katka. Její příběh vypráví právě o tom, co dokáže udělat první láska. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Sympaticky bláznivá Katka, tak nějak normálně zamilovaná, její podobně šílené kamarádky, oddaný Standa, prázdniny a typicky chladný a nevšímavý vysokoškolák Petr. Výborný příběh pro každou mladou slečnu popisuje první (a vlastně i ty další) lásky bez klíšé, trapnosti nebo patosu, naopak spíš s nadhledem a odlehčenou závěrečnou zápletkou. Přestože jsem příběh kdysi četla, je mi líto, že jsem ten film neviděla tak osm let dřív.. :) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Chytilová light. Neškodně blbá letní komedie pro dospívající dívky čerpá z politicky neutrálního prostředí fiktivního hradu (ve skutečnosti se natáčelo na Bouzově) a z neafektovaného projevu Sylvy Julinové (která se kromě tohoto prázdninového zpestření hraní více nevěnovala). Přesto, přirozeně, nejsou Kopretiny dobově zcela bezpříznakové. Vícekrát se do dialogů vkrádá problematika kradení (chlácholivé konstatování, že se kradou jenom slepice; dotaz, zda kvůli zlodějům nejsou na hradě vystaveny jenom repliky), postavy venkovanů projevují ve vztahu k vysmívanému „Pražáčkovi“ chorobný provincionalismus, protagonistka se navzdory snaze filmu více akcentovat dívčí hledisko (kluci jsou trapní, rodiče ničemu nerozumí) v závěru projeví jako „koza“, kterou musí na správnou cestu navést chápavý příslušník VB. Neméně příznačná pro normalizaci je otcova zničující neschopnost seberealizace, neboť hlavní slovo patří manželce (nečinnost mužů vs. aktivita žen, považovaných za politicky méně nebezpečné) a časové situování děje do prázdninových dnů, kdy dochází k pomyslnému zastavení času. Vcelku se ale filmu daří setřást ze sebe dobu svého vzniku. Atmosféra nevinných letních hrátek, narušena pouze rušivě seriózním pokusem o znásilnění, je nakažlivá, výchovný rozměr snesitelný a půl hvězdičky rád přidám za retro laskominy v podobě nevyholeného podpaží a trička s Mickey Mousem. 55% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Určitě vřele doporučuju všem normálním holkám, zejména těm, kteří prožívají svoje první, druhé, ale klidně i poslední lásky. Ale i já jako kluk jsem velmi spokojen. Po dlouhý době je Kačka zase jedna z toho vzácného druhu holek sympošek - čeledi prdloň obecný a zejména v první části měla kvalitní hlášky a její závěrečný čin jí samozřejmě zcela schvaluji a plně podporuji. S kopretinama pro Kačku, zámeckou pání, bych neměl ani nejmenší problém. A Bouzov ? No jasně, už vím co budu dělat o jednom letním víkendu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Typický produkt své doby - průměrná komedie na prázdniny se sympatickou hlavní hrdinkou, zasazená do romantického hradního prostředí. Celkový dojem: 50 %. ()

Jacinda odpad!

všechny recenze uživatele

Celý fim se hemží tlustými chlupatými bobry, dementními dialogy, přihlouplými mladíky a jedním pošahaným obrazem, který má pernamentně výraz bezduchého tvora. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemný letní film o první lásce patnáctileté Káti v romantickém prostředí Bouzova. Káťa (Sylva Julinová) byla sympatická a hrála velmi příjemně. Bylo zajímavé sledovat ty okamžiky proměn, kdy jednou z ní byla ještě dívenka a podruhé zas téměř dospělá žena se všemi ženskými pastmi... Nepochopil jsem, proč se hrad Bouzov přejmenoval ve filmu na ,,Krabonoš'' (jéžišmarjá! to je šílený název) kvůli čemuž musely být předělány dokonce různé cedule, pohledy atd... a hlavně proč někteří herci byli předabováni např. tatínek Káťi (Husák) Zdeňkem Řehořem a to nebyl jediný! Bylo to velmi příjemné a člověka to zaneslo i těch čtyřicet let zpátky kdy s rodiči a škodylakem 120LS brázdil republiku a navštěvoval státní hrady a zámky.... :-) . Dokonce mi tu ani nevadila přítomnost hodných kluků od VB s bodrým velitelem. Tady to prostě nikdo nehrotil a incident byl uvěřitelný i jeho ukončení. Tři ukradené korbele. * * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pubertální a hlavně znuděná holka s poetickým jménem Kateřina Krásná o prázdninách pracuje v pokladně hradu a sní o lásce. S příchodem studenta a budoucího průvodce na hradě Krabonoš (ve skutečnosti přejmenovaný Bouzov) vše nabere reálné rozměry a Katka se zamiluje. Hartl je jako ňoumovitý student perfektní a Julinová sympaticky neokoukaná a v podpaží nevyholená (v té době letěl prales). Romantický ráz filmu se snaží navodit i hudba renomovaného Karla Svobody. Romantika se nakonec přece jen nedostaví. Vyřeší se to příjemnou komedií, se kterou se nic nedá pokazit. Na filmu se podepsal výrazně zub času a podobných filmových počinů vznikalo v minulosti hodně, zvláště zesnulý režisér Pinkava rád točil pro mládež, ačkoliv kvantita převyšovala kvalitu. Mám však pocit, že tenhle nějak vedle známých a osvědčených titulů zapadl. Předabování některých herců bylo příliš do zvukových bubínků bijící (Husák, Tříska a spol). 60% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Celkem vydařená pohádková komedie. Sice mě trochu ten namyšlenej cápek štval, ale aspoň ten film nenudil. Ale největší problém bych viděl v některých dialozích. Pár bych jich fakt utípnul, a to nemluvím o pár scénách, postavu správce bych pro změnu vystřihl úplně. Nu což tohle je prostě další Český film na který si po pár dnech vůbec nevybavím. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Za zmínku kromě již napsaného také stojí, že několik herců bylo předabováno (S. Třisku namluvil Lubomír Lipský; P.Kluse/Pavlušu zase Jirka Lábus). Letní příjemná oddychovka, která se nejvíc hodí právě na vánoční nevlídné studené počasí. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Josef Pinkava umí vést herce (i když teda nerozumím tomu přemlouvání - to se snad epidemicky šířila nějaká hlasová indispozice: Zdeněk Řehoř mluví Františka Husáka, Lubomír Lipský Stanislava Třísku, Roman Skamene Pavla Kříže a Jiří Lábus Pavla Klůse). Samozřejmě, že v době mobilů a internetu může příběh působit dost naivně, ale zámecké prostředí nabízí možnost nadčasově vykreslit rázovité postavy - ať už návštěvníků (od úvodních školních skupin s vděčnými rolemi učitel až po dědečka v podání Lubora Tokoše), nebo "domácích". Zajímavé jsou i Kateřininy komentáře a rozhovory s Jáchymem Štampachem ze Štampachu. Autor předlohy Stanislav Rudolf dokázal vykreslit, byť s přibývajícími knihami už víc šablonovitě, dívčí svět. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sylva Julinová v hlavní roli dospívající dívky, která musí prázdniny trávit s rodiči – kastelány na novém hradě. Když se objeví nový výpomocný kastelán – studující mladík – dívka se zamiluje. Jenže on si jí nevšímá. Bude potřeba něco vymyslet, třeba nějakou krádež, aby se stala pro mladíka zajímavou. Příjemná letní romantika s tajuplnou hradní kulisou. Jen jsem nepochopil, proč jsou spousty herců předabovány (Kříž, Tříska, Husák). a nějaký "děj" se rozjede docela pozdě, v určité chvíli film začne nudit. Ale pár hlášek, hlavně v úvodu o socialistických vstupenkách a hradu, je skvělých. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Nečítal som síce literárnu predlohu, ale predpokladám, že bola - vzhľadom na námet - lyrickejšia a poetickejšia. Ťažkopádna réžia žiaľ túto stránku spoľahlivo pochovala a nejaká tá snová scéna to veru nezachráni. Tri hviezdičky teda za nenútene "trhlú" a sympatickú hlavnú predstaviteľku. (18.11.2015) ()

Reklama

Reklama