Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jitka je obézní dospívající dívka, která se obtížně vyrovnává se svou tloušťkou a nemotorností i s posměšky spolužáků. Největší muka prožívá zejména v hodinách tělocviku vedených sympatickým tělocvikářem, dívkami přezdívaným Bohoušek. Jedinou výjimkou je vybíjená, kde její střely jsou nechytatelné. Nikdo netuší, že trénuje doma ve sklepě, kde se trefuje míčem do zdi, na níž je Bohouškovo jméno. Změnou k lepšímu se stane zápas ve vybíjené, který dívky vyhrají právě díky Jitčiným dělovkám. Hned při prvním zápasu ji kluk z publika označí přezdívkou Metráček, což ji tak dopálí, že do hry vloží veškerý vztek a výrazně přispěje k vítězství v turnaji. A právě tentýž kluk, který se jí po zápase omluví, ji přivede do atletického oddílu, kde se Jitka začne věnovat vrhu koulí a prožije tam svou první lásku. (TV Nova)

(více)

Recenze (168)

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Ja som sa po celý čas filmu úprimne bavil a jediné, čo mu chýbalo bolo farebné prevedenie. Metráček je plný skvelých hlášok a vtipných situácií. Bežné životné problémy žiakov sú tu podané vtipne a s nadhľadom hoci realita rozhodne nebola rúžová. Herecké výkony jak u mladých tak u starých sú presvedčivé a tak nemám dôvod dať menej ako štyri hviezdy. Tunajšie hodnotenie ma tak trochu prekvapuje. 75% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Metráček mě byl sympatický hlavně v mládežnických letech, neboť jsem také v tělocviku trpěl. Ani ne tak kvůli své silnější postavě, ale hlavně jsem byl sportovní antitalent. Já ovšem znám lepší sportovně-pubertální filmy. Metráček selhává hlavně na hereckých výkonech. Helena Růžičková to rozsvítila, ale to bylo tak všechno. Jistě, Vítězslav Jandák byl ještě mladý. Celkově je to snímek nadčasový akorát těmi problémy s váhou, která je dnes opět v kurzu. Chybělo mi více humoru kupříkladu. A taky mě zaujalo, že Jan Schmedka byl trochu podobný Václavu Neckářovi. ()

Reklama

Robbi 

všechny recenze uživatele

"Když nastoupí Metráček, dostanete na fráček" - nejsa děvčetem, trápícím se s nadváhou jsem tenhle film bral vždycky jako sbírku více či méně úsměvných scén, ať už s nádherně schůzujícím a ještě více podnapilým otcem v podání Lubomíra Lipského, dále již zmíněnou "hlasově kulometnou" tetičkou Helenou Růžičkovou, soustavně rozežraným bratrem Jaromírem Hanzlíkem či optimistickým tělocvikářem Bohouškem (Ladislavem Mrkvičkou), který by za svou snahu pomoci hlavní hrdince zdolat hrazdu byl v dnešní době obžalován z harassementu. Nemyslím si, že to je vysoce umělecké dílo, ale na rozdíl od mnoha nedávných či současných komedií si Metráček na nic nehraje a lze se u něj bavit. A propos: No co co co, řekl jsem džus, tak džus. ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

Příběh o dívce,která trpí komplexama, jako mnoho dalších dívek v jejím věku a v dnešní době tomu není jinak--->nadváha a nespokojenost s vlastní postavou. Jitčin trénink do tabule,kde si kreslila lidi podle jejich zásluh,mě opravdu pobavil a ty rány,při té vybíjené...no jako,docela masakr....Láďa Mrkvička a jeho legendární ,,No co co co´´? haha...Metráček zlatým písmem v československých filmových análech zapsán určitě není,ale svou kvalitu má--->60% ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Metráček byla klasická dívčí literatura, ale od těch jen vzlykavých zamilovaných se odlišovala sportem a to se mi fakt líbilo. Tlustý nebo tedy eufemisticky řečeno silnější holky to měly vždycky těžké a tady se ukázalo, že i ta „Letuška, leda v náklaďáku“ má šanci. A ještě se mi líbil vtip, že když je pouštěly po letech z vězení, tak si řekly, že si to dopoví doma. Kdo viděl, pochopí, Růžičková s Myslíkovou byly těžkotonážní dvojka. A pan ministr poslanec a hrobař kultury obecně Jandák, jaký to byl fešák a teď z něj kape mastnota, asi si ten tehdejší sport moc nevzal k srdci. Jinak mě to při opakování nedávno rozesmálo, doba, účesy, šaty, které na Jitku maminka s tetou špendlí. Ale jako holka jsem brala film i knížku. Ještě ji mám někde schovanou. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (14)

  • Velká část exteriérových scén, hlavně lehkoatletické závody v druhé půli filmu, se natáčely v Rožnově pod Radhoštěm, kde se před kamerou objevila řada místních obyvatel a také studentů jako kompars či dokonce v malých rolích. Scény závodů se natáčely na dnes již neexistujícím fotbalovém hříšti, které sloužilo také jako lehkoatletický areál tehdejší Tělovýchovné jednoty v Rožnově pod Radhoštěm. Na místě závodiště dnes stojí hala bývalého podniku na výrobu barevných obrazovek TCT. Několik scén se též natáčelo na rožnovském náměstí a před školou na Videčské ulici. Dále se filmovalo ve Štramberku, Příboru (na náměstí Sigmunda Freuda a přilehlých uličkách), Bechyni a na řece Lužnice. (Pucmeloud)
  • Televizor v rodině Jitky (Markéta Světlíková) je Tesla 4118U Oliver z let 1966–1968 od výrobce Tesla Orava. Magnetofon, který má Jitka, je Tesla B5 (ANP 230) z let 1969–1970 z podniku Tesla Přelouč. (sator)
  • Hlavní představitelce bylo v době natáčení 16 let, ačkoliv hrála žákyni základní školy. (M.B)

Reklama

Reklama