Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Adamec

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Jsou vždy tam, kde se něco děje. Když je život v ohrožení, přicházejí záchranáři. V jedenácti dílech budete moci sledovat úsilí hrstky obětavých lidí, vyjíždět s posádkami vozů Záchranné služby tam, odkud se ozývá naléhavé volání. Lékaři, ostatní členové posádky vozů Záchranné služby a jejich nejbližší budou vstupovat do vašich domovů: J. Hanzlík (MUDr. Vojtěch Jandera), J. Bartoška (MUDr. Richard Skalka), Z. Adamovská (Eliška Vorlová), P. Zedníček (sanitář Fanda), P. Kostka (MUDr. Mádr), F. Němec (sanitář Evžen), V. Galatíková (vrchní sestra Záchranné služby), T. Juřička (Jarda Jandera), J. Karlík (otec Jandera) a celá řada dalších. (Česká televize)

(více)

Recenze (310)

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavě natočený seriál z nemocničního prostředí plný českých herců i zajímavých (a někdy až dramatických) momentů. Díky době jsou zde i některé slabší scény (propagandisticky podbarvený a kritizovaný útěk do zahraničí). především pro ženy pak k nejdojímavějším patří scéna s umírajícím Jirkou Bartoškou, největší scénu pak nese díl poslední inspirovaný hrozivým a bohužel pravdivým pádem letadla. ()

axis774 

všechny recenze uživatele

Tento seriál musel nutně sloužit jako předloha Ordinaci.... jinak si to nedokážu vysvětlit. Stejně povrchní a stejně hloupé dialogy, stejné řešení nesmyslů, všichni okolo zdržují hlavní hrdiny od práce hloupým vysvětlováním proč a kam jdou a proč udělali to nebo ono.... ve své době jistě nevídaný seriál... ()

fyluta 

všechny recenze uživatele

Možná proto, že seriál vznikl v době mého narození, možná z důvodu rodinných, kdy rodinný příslušník děla v nemocnici, mám tento seriál rád a dávám vyšší hodnocení.... jo a Jarda je HEREC !!! ()

mzop 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně náš nejlepší seriál (přinejmenším v rámci staré klasické seriálové tvorby) z lékařského prostředí. Na rozdíl od Nemocnice na kraji města v něm tvůrci nepřikládají takový význam soukromým vztahům a osobnímu životu hlavních postav, a právě to se mi na něm líbí. Když chci vidět seriál z lékařského prostředí, pustím si Sanitku, když dobrý seriál o vztazích, které nejsou přímo hlavním dějem, pak Nemocnici na kraji města. Ale souhlasím, Sanitka není pro každého, nová generace spíše ocení propletené milenecké vztahy a žabomyší války na pracovišti, které jsou do lékařského pláště zabaleny jen proto, aby se neřeklo, ale kdo stojí o surové příběhy záchrany lidského života, ať radši zapne Sanitku. ()

Anka1597 

všechny recenze uživatele

Přeci jen socialistické filmy měli něco do sebe a Sanitka to dokazuje. Musím se přiznat, že u některých dílů (hlavně s Bartoškou) jsem brečela. ()

suomifilm 

všechny recenze uživatele

na svoju dobu a technické možnosti v komunistickom bloku paráda. Ok, niekedy by to z pohľadu človeka poznačeného Pohotovosťou chcelo zvýšiť akciu, ale fajn. A čuduj sa svete, ten seriál nie je (podľa mňa) ideologicky poplatný dobe, v ktorej vznikal. Súdruh riaditeľ večne nadával, ako na nič nie sú peniaze (v socialistickom raji) súdruh doktor v nemocnici kľudne odmietol prijať súdruha pacienta, ktorého doviezli súdruhovia zo záchranky... Mimochodom, pre mňa je asi najlepšia postava práve večne fajčiaci zachmúrený riaditeľ v podaní p. Vinklářa. Keď pucoval Janderu za emigráciu Mádra, tak išiel z neho celkom strach.... :-) ()

behunka 

všechny recenze uživatele

Tenkrát top seriál, nyní už jen nostalgie na kterou se moc ráda podívám. Jen mě štve a štval J. Hanzlík s tím svým přehlížením Elišky. Prakticky mu bylo jedno jestli s ním bude nebo ne, buď to bude podle něho , nebo jdi. ()

pkazi 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru povedený seriál z 80. let minulého století. Prostě klasika. Je zde docela reálně popsána historie záchranné služby. Jednotlivé příběhy jsou lidské, jednoduché, přehledné, žádný zbytečný cirkus. Seriál je chvílemi hodně depresivní, ale i přesto ho mohu sledovat každou reprízu znovu dokola. ()

+sfinx+ 

všechny recenze uživatele

Využiji komentář uživatele "Lima" a navážu na něj. Zatímco se totiž v té éře "šedé televizní zábavy" našla v seriálu alespoň jedna dobrá věc, dnes už se nenajde ani ta. A tak po shlédnutí té dnešní barevné televizní zábavy, nejen v podobě pokračování Sanitky nebo pokračování Nemocnice, ale i v podobě všech Ordinací, Ulic, Pojišťoven, Křehkých vztahů, Rodinných pout, Cest domů, Světel pasáží, kriminálek, zkrátka drtivé většiny dnešních náhražek, musím zvednout hodnocení u tohoto a dalších seriálů z období "šedé éry". ()

Udet 

všechny recenze uživatele

..jednoznačně nejlepší seriál o zdravotnících který v téhle zemičce spatřil světlo světa.. ..srovnávat tohle s Ordinací by bylo asi jako srovnávat kravinec s briliantem... ..poklona všem kteří se na seriálu podíleli a taktéž OBROVSKÝ DÍK všem ze sanitek skutečných..!! ()

CyWilly 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, proč dávám dvě hvězdy...snad za ten poslední díl, u kterého jsem zažíval extatické pocity v časech hlubokého socialismu jako prepubertální budoucí milovník a nadšený očekávatel zombie apokalypsy... ()

DarthArt 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně smutný a depresivní seriál. Doktor Jandera je skrz naskrz klaďas a v rámci dobové povinné propagandy i poctivý komunista a Jaromír Hanzlík ho zvládl tak brilantně, že je snad jeho životní rolí. Ředitel záchranky má obrovské charisma a Josef Vinklář se s ním definitivně zbavil odéru mizery Cvacha. Doktor Skalka je samozřejmý fenomén na ženský a jeho citáty z Ovidia stoprocentně okopírovaly stovky donchuánů z celé ČSSR. A do příběhu povinně negativního Petra Kostky alias okopávaného bývalýho pilota RAF se podařilo vpašovat trochu pravdy o tom, jak se komouši prasácky zachovali k takovým lidem. Takže mu vlastně celý národ fandí a nemusí ho ani moc mrzet (BACHA SPOILER), že mu Jandera nepodá ruku, když zdrhne na prohnilý západ. Senzační postavy jsou taky milovník zatoulaných pejsků Pudil nebo saniťák Korejs, který fantastickým způsobem rozbíjí držky nalitým rváčům v nočním baru. Celý ten přitažlivý, i když jak říkám, smutný svět k dokonalosti doplňují loktařská, i když nešťastná doktorka Hudečková co touží být Janderová, ale chladný kalkul vítězí (dnes by byla zřejmě nějakou finanční ředitelkou), a Janderův tchán, na kterého když se podívám, na čtrnáct dní přestávám pít pivo. DOBRÁ PRÁCE ! ()

WillH. 

všechny recenze uživatele

Tak pozerám, že s mojím hodnotením tu trochu vyčnievam! :-) Možno tú piatu hviezdu som pridal asi z nostalgie, ale tento seriál pre mňa znamená - hlavne z detstva všetko čo bolo pre malého chlapca na tom fascinujúce. Minúty rozhodujúce o živote a smrti, "húkačky" - neskôr aj 1203-jok, mrazivá hudba derúca sa pod kožu malého chlapca, rôzne havárie; Top sú samozrejme autobus tuším s nákladiakom a osobákom ( 6.diel ?) a jasnačka že pád lietadla v poslednej časti a vôbec celá tá akcia od oznámenia o nešťastí na dispečing až po zachraňovanie na mieste let.tragédie. V tej dobe niečo také vidieť bola vzácnosť - neexistoval žiaden internet, nijaké série tematických dokumentov a pod. Po rokoch som videl Sanitku ešte samozrejme viackrát, a s vývojom svojej osobnosti a zvyšovaním veku som sa ponoril aj do iných oblastí ako sú postavy, dejové línie, charaktery a pod. .... Dr.Jandera statočne nesúci svoj osud na svojich pleciach, Bartoška ako charizmatický lámač ženských sŕdc a poét (mimochodom - znázornenie jeho rakoviny bolo dosť drsné, ale na tú dobu tá diagnóza bola takmer ortieľ smrti!), Kostka ako intelektuál, ktorý pozná takmer na všetko odpoveď - len tú jedinú nie - či sa fakt ešte raz nepokúsiť zdrhnúť... Ale nad všetkými vyčnieva podľa mňa Josef Vinklář ako riaditeľ, skrz ktorého obetu povolaniu vnímaného ho ako poslanie, ukazujúc všetky problémy s ktorými sa záchranári v 60-70 -tych rokoch potýkali... Myslím, že - až na nejakú výnimku - Vinklář ani zle zahrať nevedel. ()

trulda 

všechny recenze uživatele

Zcela upřímně bych za sebe dal za **, protože tento seriál ve mně vždy vyvolává depku. Nicméně Hubačův scénář (až na tu ideologickou linku) je nadprůměrný a taky protože ztvárnění pádu letadla v české filmové a TV tvorbě ještě nebylo svým syrově realistickým způsobem překonáno. ()

kreyson13 

všechny recenze uživatele

Jak píšou i další. Megaprudivej a ukňouranej Juřička mě neskutečně sral už jako puberťáka, když jsem tenhle seriál sledoval poprvé a sere mě i dneska. Vinklář je excelentní a Hudečková je stále stejně otravná pijavice, jako kdysi. ()

LoneGunman 

všechny recenze uživatele

Zatímco protěžovaná Nemocnice na kraji města si vydobyla, mně zcela nepochopitelně, status kultu, Sanitka se vždycky krčila v jejím stínu. Můj pohled na tyhle dva seriály je ale úplně opačný. Sanitka měla na rozdíl od Nemocnice takovou depresivní (v kladném slova slyslu) atmosféru. Od seriálu z nemocničního prostředí tu tíživou, dusivou atmosféru očekávám. Nemocnice mi ale nic takového nenabídla. Oproti tomu v Sanitce bylo takových momentů poměrně dost. Ze scény se sanitkami spěchajícími k letecké havárii běhal mráz po zádech. Jediný velký problém jsem měl s tím, jak tvůrci zacházeli s postavou válečného veterána v podání Petra Kostky, to šlo myslím i nad rámec doby, ve které seriál vznikl. Kromě toho se na Sanitku vždycky rád podívám. ()

Reklama

Reklama