Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Adamec

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Jsou vždy tam, kde se něco děje. Když je život v ohrožení, přicházejí záchranáři. V jedenácti dílech budete moci sledovat úsilí hrstky obětavých lidí, vyjíždět s posádkami vozů Záchranné služby tam, odkud se ozývá naléhavé volání. Lékaři, ostatní členové posádky vozů Záchranné služby a jejich nejbližší budou vstupovat do vašich domovů: J. Hanzlík (MUDr. Vojtěch Jandera), J. Bartoška (MUDr. Richard Skalka), Z. Adamovská (Eliška Vorlová), P. Zedníček (sanitář Fanda), P. Kostka (MUDr. Mádr), F. Němec (sanitář Evžen), V. Galatíková (vrchní sestra Záchranné služby), T. Juřička (Jarda Jandera), J. Karlík (otec Jandera) a celá řada dalších. (Česká televize)

(více)

Recenze (310)

kajas 

všechny recenze uživatele

V české kotlině oblíbený a v podstatě kultovní seriál podle mého názoru nedosahuje kvalit takové "Nemocnice na kraji města", a to hlavně kvůli charakterům postav. Když se nyní ohlédnu za několikatýdenním sledováním televizní reprízy, nevybavuji si příliš mnoho hrdinů, se kterými bych sympatizovala. Vlastně i Hanzlíkův Jandera mě iritoval neustálým přeletováním mezi dvěma ženami (jeho bývalou kolegyni a milenku v podání Evy Hudečkové každopádně řadím mezi nejlepší manipulátorky a mrchy české televizní tvorby). Kdybych ale vyrůstala v osmdesátých letech, určitě bych vyžadovala Bartoškův plakát v pokojíčku :). ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší československý seriál vysílaný za totality. Sanitka rozhodně není nějaký socialistický výmysl, jak mnozí tvrdí, ale je to velice silný a nesmírně kvalitní příběh z dílny mistra české scenáristiky Jiřího Hubače. Ano, poplatnost době zde je. Ale vadí to? A přívlastek "socialistická Ordinace?" Ani náhodou! Jaromír Hanzlík jako doktor Jandera je jednou z mých nejoblíbenějších seriálových postav vůbec. Absolutní legendou je pro mě pak postava doktora Skalky v podání Jiřího Bartošky. Moc se mi líbil i hrdina Petra Kostky, doktor Mádr, jenž se v sedmém díle rozhodne emigrovat (scéna jeho emigrace je jednou z mých nejoblíbenějších). Navíc je tu parta výjimečných herců i v malých rolích: Josef Vinklář (ředitel), Pavel Zedníček, Petr Nárožný (pudil). Sanitka je legendární seriál a vždycky se na ní rád podívám. Moje nejoblíbenější díly jsou 3. 7. a 10. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Seriál ze zajímavého prostředí. Pěkný text hlavní písně. Bohužel zde se scénárista moc nepředvedl a zápletky jsou dost vykonstruované. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

...seriál,ktorý mal konkurovať nemocnici na okraji mesta.Už v dobe premiéry v TV - to bolo nudné,statické,mdlé herecké výkony.Zlata Adamovská dostala úlohu snúbenice,ktorá moc rozumu nepobrala a žiaľ ani J.Hanzlík toho veľa neukázal.Výborný herec,ktorému úloha nesadla.Suma sumárum - ako dokument tej doby-nnno povedzme,že to tak bolo +historikcé sanitky to ešte beriem,ale ako seriál - pomalééé a keď to má byť o začiatkoch rychlej lekárskej služby čakal by som väčší "drajf".PS:pokiaľ si pamätám i súdobá kritika sa k danému dielku vyjadrovala väčšinou negatívne. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu odvážně dílo. Vždyť si zde hlavní hrdina v podání pana Hanzlíka posral kádrový profil, jeden z doktorů zdrhl za kopečky, jiný měl retardovaného syna. Docela změna po všech těch Ženách za pultem a idylických kombajnových kavalériích. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

V jednu chvíli koukám na Hanzlíka v Romanci pro křídlovku a chvíli na to už dřepí v Sanitce ,a není jedinej. No, ...... ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Čistě bolševický výplod..díky celkem dobrým epizodám a skvělým herekýcm výkonům jsem se na to s chutí díval..o hvězdičku míň za tu nemožnou znělku... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po letech jsem se opět podíval na tento pro některé rozporuplný seriál. Musím konstatovat, že se mi moc líbí. Jak už postava Jaromíra Hanzlíka a jeho profesních-lékařských peripetií, tak vlastně také jeho lidský osud. Rozhodně bych se, být na jeho místě, Zdeňku Srstkovi nepostavil :-) Hezky jsou v tomto seriálu rozpracovány osudy i ostatních postav, kde vyniká nadmíru Zdeněk Řehoř a Josef Karlík. Překvapuje mě, jak se seriál postavil k otázkám emigrace...škoda politiky v jinak výborném seriálu. Ale bohužel, které dílo není poplatné době svého vzniku. Jen je mi maličko líto Josefa Vinkláře, který hrál takovou loutku, kterou jsem mu nevěřil. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalitny normalizacny serial Sanitka v rezii Jiri Adamca je urcite o dve az tri hviezdicky vyssie nez Zena za pultem alebo Okres na Severu. Uz len za plejadu hercov, co sa tam zisla. Vysoke hodnotenie davam aj preto, lebo toto uz nie je dietlovina. Ale urcite nie som fundom tohoto serialu : Chalupari su proste Chalupari. 70 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Seriál ,který se odehrává od 50 let až do 70 let. Byt ony 50 léta tu nejsou ani vůbec znát. přesto je to pěkná podívaná ze života záchranářů či přesněji posádek sanitek. Postavy jsou velice pěkně napsaný a zahraný. J.Hanzlík je tu velmi dobrý možná bych mu někdy vyčetl v osobním životě tu nerozhodnost ,která mu naopak v práci nechybí. Za zmínku stojí poslední díl s leteckým neštěstí ,které je opravdu hodně autentické . Viz třeba zmítající se člověk bez nohy. Poměrně silný moment. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prijde mi tento serial o chlup lepsi nez Nemocnice na kraji mesta. Pesimistictejsi a snad realistictejsi. Vyborna hudba. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Méně pokrytecké korektnosti a více obhroublé upřímnosti, nežli je v dnešní tuzemské seriálové tvorbě obvyklé. A co se předhazované podbízivosti režimu týká - autoři zašli přesně tak daleko, jak ... nebo spíš kam až dojít mohli - v podmínkách reálného socialismu, který umožňoval pouze kritiku konstruktivní. A pokud to snad někomu nestačí ... je to jeho problém, ne můj. Každá mince má dvě strany - a VŽDYCKY, za jakéhokoli režimu, je autor limitován prostředím, ve kterém tvoří ... jen mantinely jsou rozmístěny v odlišných vzdálenostech od aktuálně preferované linie. Myslím, že už staří kronikáři by mohli vyprávět. Ale abych se vrátila k věci: Škoda, že v posledních dílech je koncepce příběhu poněkud nesoustředěná až rozvolněná, jakoby chvílemi ztrácela ze zřetele směr i cíl, takže některé scénky jsou neúměrně natahované a ústřední zápletce pak nezbývá čas, aby se v určeném časovém limitu mohla dobrat k uspokojivému rozpletení zamotaných osudů svých hrdinů. Možná je to trochu dané tím, že v rovině osobních vztahů Jiří Hubač na Jaroslava Dietla (a jeho "Nemocnici na kraji města") prostě neměl. I tak se jedná o nadprůměrný počin, který by rozhodně neměl upadnout v zapomnění ... 3,5* ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Seriál má několik rovin...jednou z nich je samozřejmě průřez historií a vývojem pražské záchranné služby...četl jsem tu kritiky, že bez přiřazení letopočtů je to k ničemu, ale to je nesmysl...ty roky se dají velmi snadno a krásně odvodit (nebo vygooglit)...dochází totiž nejenom k obnově vozového parku, ale také se obměňují rekvizity a taky (a to je velmi důležité) i lékařské metody a praktiky při záchraně životů...například při záchraně utonulého chlapce...používají metodu Silvestr-Brosch, která se někdy od půlky šedesátých let už nepoužívá. Tím vším se dá přibližně určit, kdy se jednotlivé díly odehrávají. Pak je tu samozřejmě rovina vztahová (láska, rodiny, kolegové, přátelství, vztah doktor-pacient apod.) Co se týká herectví, tak to je skvělé u všech zúčastněných..snad až na Hanzlíka, který by si za svou nerozhodnost (především, co se týká žen) zasloužil přes držku. :-D Hodně mě těší, že v každém díle je spousta herců i v malých nebo úplně mrňavých roličkách...zmíním aspoň Marii Vášovou v její poslední roli. No a nejvíc musím vypíchnout Josefa Vinkláře. Zatímco v Nemocnici byl sice sečtělý, ale jinak dobytek, tak tady je nejen sečtělý, vzdělaný, ale taky moudrý a člověk mu to sežere. Tak to zakončím jedním citátem...„Pravda má jednoho důležitého svědka, a tím je čas.“ ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná písnička Můj čas, vynikající Pavel Zedníček a také dostatek napětí, o tom všem je tento dnes již retrospektivní seriál. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mne, kolik lidí si seriál skouklo předtím, než napsali hodnocení. Vypadá to tak, že si všichni pamatují z dětství písničku, a pak jak utekl Mádr. Tím to končí, závěr je, že je to agitka. Ideologie je za komunismu jaksi přirozenou součástí seriálové tvorby, stejně jako idiocie je přirozenou součástí seriálové tvorby současné. Nemůžeme zahazovat do koše výborně napsaný, zdramatizovaný a zahraný seriál jenom proto, že hlavní hrdina je členem strany. Jeho pozice není zdaleka jednoduchá a nemyslím, že by mu život strana zrovna ulehčovala.. Takhle to prostě fugovalo a těžko na tom něco měnit. Dnes už si těžko vzpomenout, že se nedalo nic sehnat, na všechno se čekalo i léta, nic nefungovalo. Dnes vezmu prachy a koupím. Tehdy se muselo schvalovat! Přesto všechno byli lidi, kteří byli ochotni něco dělat, byli anebo nebyli komunisti, prostě něco dělat chtěli. Můžeme o tom diskutovat, vést spory, ale to je asi tak všechno, co se proti tomu dá dělat. Je slabota, když někdo seriál vidí, nepochopí a na základě toho odsoudí výkřikem "Socialistická agitace". Je socialistická agitace ukazování zkrachovalého zdravotnictví, společnosti a mezilidských vztahů? Nevím, nevím, tady někdo šlápl ve svých recenzích vedle.... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá Sanitka. Poměrně slabé hodnocení spousty uživatelů poměrně chápu pro z dnešního pohledu "zastaralosti" seriálu, ale po shlédnutí seriálu v dospělém věku musím konstatovat, že je to skvěle a geniálně postavený a natočený seriál. Od děje přes záchranné scény včetně vývoje vozového sanitního parku až samozřejmě po památný poslední díl mapující skutečnou událost havárie letu v pražské čtvrti Suchdol z roku 1975. Z dnešního pohledu není seriál dostatečně akční, rodinné scény jsou výrazně pro Janderovské, kdy mladý Jandera je velmi silná osobnost a jeho vztahy k jeho dvěma ženám i otci jsou silně kombinované, až mi hodně lezl krkem pro svou tvrdohlavost a neochotu kompromisu. Ovšem další postavy jsou výtečně vykreslené a zahrané, prim hraje Bartoška. Seriál vrcholí skutečně naprosto fantastickým dílem a je správným ukončením seriálu. Jakákoli dvojka, ať už bude jakákoli, nemá šanci ducha seriálu přenést dál. A znělka je kapitolou sama pro sebe, ta prostě nemá chybu. ()

Reklama

Reklama