Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Adamec

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Jsou vždy tam, kde se něco děje. Když je život v ohrožení, přicházejí záchranáři. V jedenácti dílech budete moci sledovat úsilí hrstky obětavých lidí, vyjíždět s posádkami vozů Záchranné služby tam, odkud se ozývá naléhavé volání. Lékaři, ostatní členové posádky vozů Záchranné služby a jejich nejbližší budou vstupovat do vašich domovů: J. Hanzlík (MUDr. Vojtěch Jandera), J. Bartoška (MUDr. Richard Skalka), Z. Adamovská (Eliška Vorlová), P. Zedníček (sanitář Fanda), P. Kostka (MUDr. Mádr), F. Němec (sanitář Evžen), V. Galatíková (vrchní sestra Záchranné služby), T. Juřička (Jarda Jandera), J. Karlík (otec Jandera) a celá řada dalších. (Česká televize)

(více)

Recenze (310)

fantoci 

všechny recenze uživatele

Výpravný seriál o historii české záchranářské služby v období socialismu považuji za velice zdařilý. Osudy rodiny Janderů, jejich nejbližších, Vojtěchových kolegů a kolegyň a mnohých dalších postav jsou rozloženy do rozumných 11 dílů. Osobně pro mne nejsilnější a nejpůsobivěhší scénou je loučení s doktorem Richardem Skalkou. Nejzajímavější a nejakčnější je jistě díl jedenáctý, inspirovaný skutečnými událostmi. Vlastně skutečnými událostmi inspirovaný je celý seriál. Opět v porovnání se současnou seriálovou tvorbou lze hovořit o "nebi a dudech". Dokonce snad se uvažuje o pokračování. Vždy se něčeho takového obávám. Obdobně, jako u seriálu Nemocnice na kraji města to může skončit akorát špatně až velice špatně. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější český seriál. Je neuvěřitelné, jak dokázal zachytit životy a tehdejší poměry tak citlivě a zároveň jasně. Vedle pomalejší a delší Nemocnice na kraji města, je Sanitka trochu "akčnější" a hlavně pokrývá celé spektrum postav a problémů. Skvěle jsou vykreslené postavy, v čele s Janderou v podání Jaromíra Hanzlíka, vedle něj ovšem nezapomenutelně hrající Bartoška, Vinklář a další. Skvělá hudba, a to nejen úvodní "SOS" dělá strašně moc. Dokáže z obyčejné scény jako je chůze prázdnou chodbou, udělat nezapomenutelný zážitek. Dnešní scénáristé, kteří vytvářejí rádoby realistické seriály se studiovými scénámi a papírem šustícími dialogy, by si měli Sanitku pouštět od rána do večera. Hlavně Adamec by si měl připomenout, jaké kdysi točíval seriály, než na Nově definitivně zaroste mechem. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Vracím se k hodnocení tohoto seriálu dodatečně, abych mohla srovnat svoje pocity s pokračováním, ke kterému jsem se už vyjádřila. První seriál hned po natočení nebyl žádná bomba. Je to s podivem, ale až po letech se mu dostalo odpovídajícího diváckého docenění. Kdysi mi dosti vadilo hysterické chování Evy Hudečkové, nerozhodnost Jaromíra Hanzlíka vůči Zlatě Adamovské i scény s otcem rodiny Josefem Karlíkem. Těch samotných záchranářských zásahů tam zase tolik nebylo, rodinné zápletky v ději převažovaly. Hlavním kladem je pohled nazpět do let, kdy byli všichni hlavní představitelé tak mladí a krásní. Teď už jsou jenom krásní. Myslím, že dvojka navázala celkem důstojně. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpovedenějších českých seriálů. Překvapilo mě zde ale spusta komentářů hovořících o socialistické propagandě. Mně se naopak zdá, že se jedná o jeden z nejméně propagandistických seriálů vůbec. Ať koukám, jak koukám, nevidím zde žádné rudé zástavy, soudruhy, příslušnosti ke straně, propagandistické agitky a ani jednotlivé scény ve mně neevokují zhola nic, co by mě ovlivňovalo socialistickým duchem. A věřte mi, že komunisty nesnáším a věkem jsem také o trošku dál, než někteří uživatelé žvatlající ve svých komentářích o něčem, o čem nemají ani za mák ponětí. Seriál má navíc dobrý scénář a na svou dobu dost slušné originální scény (cikánská svatba, letecká havárie, ...). Jediné, čeho se bojím, je plánované pokračovaní. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Jeden z horších socialistických seriálů, který v době vysílání zapříčinil davovou nenávist k postavě doktorky, kterou hrála herečka Trejtnarová-Hudečková (pamatuju si na rozhovor s herečkou v časopise, kde vzpomíná na to, jak jí tehdy v obchodě odmítli obsloužit i na odposlechnuté "vox populi" v tramvaji: "paní, jak vona za ním furt leze, se divim, že jí už dávno nepošle do....."), zvýšil oblibu Jiřího Bartošky, ale jinak se vyžíval v hlavně dlouhých záběrech na "pokerface" Jaromíra Hanzlíka, an řeší osobní či pracovní problémy. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Mimo jiné vůbec nechápu, proč se tam Hudečková s Adamovskou tak rvaly o Hanzlíka. Ok, je to doktor, ale to je asi tak všechno, protože se 70% času chová jako totální kretén. Nejlepší byl Mádr, bez něj to pak už nebylo ono. Bartoškův skon mě překvapivě nedojal, ačkoliv ta scéna, kdy řídí auto s kapesníkem přiraženým na zakrváceném obličeji, měla v sobě jistou komickou dramatičnost. Na Juřičkovi mi překvapivě nevadily tlusté okuláry, ale to, že se taky choval jako pablb, čímž mě soustavně vytáčel. Shrnula bych to tak, že je to opravdu celkem depresivní seriál, jehož zakončení pocit bezvýchodnosti ještě umocňuje. V podstatě ale nechápu, co tím tvůrci chtěli říct. Neustále ožralý Krška to trochu zvednul, stejně tak otec Jandera. Jeho výstupy a zaťaté proklamace byly takovými highlighty seriálu. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Seriál samozřejmě poplatný době svého vzniku, ale ve srovnání s tím, co běží na TV obrazovkách dneska, jde o hodně dobré dílo s neméně dobrým hereckým ansáblem. ()

PavelR 

všechny recenze uživatele

Propaganda slabé kvality s dialogy na úrovni pomocné školy. Ale jako fraška proložená pseudointelektuálními kecy jednoho z doktorů to má cosi do sebe. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

"Promiňte, já vám chtěl jenom zachránit život" Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů - době jen velmi málo poplatný - některým zdejším uživatelům, kteří seriál srovnávají s majorem Zemanem, bych doporučit seriál důkladně zhlédnout znovu, neboť některé scény dobové normalizační agitce přímo odporují. Ale ono je jednodušší seriál pouze podle oslovení "soudruhu" poslat k hlubinám odpadu, že ? Ivan Hubač napsal osudové a uvěřitelné drama a herci zdvihají pomyslnou laťku ještě o stupeň výš - především představitel hlavní role Jaromír Hanzlík nebo Josef Vinklář jako charismatický ředitel záchranky, dále Petr Kostka, Petr Nárožný, Pavel Zedníček či Jiří Bartoška. Režie Jiřího Adamce a především kamera Juraje Šajmoviče dává na svou dobu neuvěřitelně fungující akční look a hudba - resp. hlavní písnička "Můj čas" se stala legendárnější než seriál samotný. Pro mě zlatý fond České televize ! ()

MIGHTTREE 

všechny recenze uživatele

Uvodní song mi dodnes tepe spánkem. Nebudu vám nic nalhávat. Líbil se mi. Ukazují bez obalu některé praktiky nemocnic, které jsou i dnes aktuální. Nepamatuji si konkrétní díly, ale Dr.Mráčka z Úsměvů mám v živé paměti spolu s jeho kolegy herci z filmů a seriálů za korunu dvacet Kčs... Celkově zůstává na průměru, protože jeho zpracování zabíhá až moc do skutečných detailů a je málo odlehčen. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Můj čas je pouhopouhé prozatím.....tak s tímhle jsem vždycky utíkala k televizi a s mámou jsme si zpívaly společně s Haničkou :-D nemůžu si pomoct, ať si kdo chce co chce říká....tohle byl opravdu povedený seriál a žádné propagandistické prorežijní monstrum. Navíc tady zcela jistě vznikla má fixace na seriály z doktorského prostředí :o) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo pútavé aj keď je tu seriál iba v modrých farbách. Už v prvej časti je príbeh dosť rozvinutý a postavy rôzneho pôvodu sa zaujímavo prepletajú. Nepochopím tunajšie výhrady o socialistickej agitácii, žiadnu som nevidel, možno bude v ďalších dieloch alebo je tak ukrytá, že ako priemerne vnímavý divák som ju nezachytil. Herci sú výborní, najmä hlavná postava Hanzlík a tiež Vinklář. Sanitku zaradila STV ako náhradu za seriál Dr. House, s ktorým by som to nerád porovnával, spádom, diagnózami a akčnosťou, aj kvôli roku vzniku, samozrejme nemôže konkurovať. (23.6.2013) V druhej časti moje nadšenie ochablo. Objavili sa mnohé nedomyslenosti, akčné záchranárske scény sú neakčné, a opakované zdôrazňovanie rovnakých výčitiek vie ísť pekne na nervy nielen postavám, ale aj divákovi. (28.6.2013) ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Kvalitní český seriál z doktorského prostředí. Názorný zásah do činnosti záchranné služby z 50. let. Velmi depresivní příběhy doprovázené ještě depresivní hudbou (která je ovšem geniální a chytlavá zároveň a slýcháme ji téměř neustále) vygradované zejména posledními dvěma díly. Tomu všemu vévodí dokonalé herecké obsazení,v které dominuje J. Hanzlík. Nebýt těch občasných "telenovelských" avantýr, dal bych i 5*. Mě si tento seriál hodně získal. Oblíbené postavy: Dr. Skalka, Dr. Karlík, p. Jandera. ()

Reklama

Reklama