Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Adamec

Scénář:

Jiří Hubač

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Jsou vždy tam, kde se něco děje. Když je život v ohrožení, přicházejí záchranáři. V jedenácti dílech budete moci sledovat úsilí hrstky obětavých lidí, vyjíždět s posádkami vozů Záchranné služby tam, odkud se ozývá naléhavé volání. Lékaři, ostatní členové posádky vozů Záchranné služby a jejich nejbližší budou vstupovat do vašich domovů: J. Hanzlík (MUDr. Vojtěch Jandera), J. Bartoška (MUDr. Richard Skalka), Z. Adamovská (Eliška Vorlová), P. Zedníček (sanitář Fanda), P. Kostka (MUDr. Mádr), F. Němec (sanitář Evžen), V. Galatíková (vrchní sestra Záchranné služby), T. Juřička (Jarda Jandera), J. Karlík (otec Jandera) a celá řada dalších. (Česká televize)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (310)

raroh 

všechny recenze uživatele

Je-li nejsilnějším místem (celkově typicky manufakturně vyprodukované) Nemocnice na kraji města Klusákova hudba, tak zde je ta popová od "bratří" ORMů tím nejslabším. Není to žádné veledílo, ale přeci jenom je to založené na reálných faktech a doktorskou práci (a dejme tomu i společenskou atmosféru) ukazuje víceméně věrohodně, což je podle mě u mainstreamové produkce podstatný rys. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší československý seriál vysílaný za totality. Sanitka rozhodně není nějaký socialistický výmysl, jak mnozí tvrdí, ale je to velice silný a nesmírně kvalitní příběh z dílny mistra české scenáristiky Jiřího Hubače. Ano, poplatnost době zde je. Ale vadí to? A přívlastek "socialistická Ordinace?" Ani náhodou! Jaromír Hanzlík jako doktor Jandera je jednou z mých nejoblíbenějších seriálových postav vůbec. Absolutní legendou je pro mě pak postava doktora Skalky v podání Jiřího Bartošky. Moc se mi líbil i hrdina Petra Kostky, doktor Mádr, jenž se v sedmém díle rozhodne emigrovat (scéna jeho emigrace je jednou z mých nejoblíbenějších). Navíc je tu parta výjimečných herců i v malých rolích: Josef Vinklář (ředitel), Pavel Zedníček, Petr Nárožný (pudil). Sanitka je legendární seriál a vždycky se na ní rád podívám. Moje nejoblíbenější díly jsou 3. 7. a 10. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mne, kolik lidí si seriál skouklo předtím, než napsali hodnocení. Vypadá to tak, že si všichni pamatují z dětství písničku, a pak jak utekl Mádr. Tím to končí, závěr je, že je to agitka. Ideologie je za komunismu jaksi přirozenou součástí seriálové tvorby, stejně jako idiocie je přirozenou součástí seriálové tvorby současné. Nemůžeme zahazovat do koše výborně napsaný, zdramatizovaný a zahraný seriál jenom proto, že hlavní hrdina je členem strany. Jeho pozice není zdaleka jednoduchá a nemyslím, že by mu život strana zrovna ulehčovala.. Takhle to prostě fugovalo a těžko na tom něco měnit. Dnes už si těžko vzpomenout, že se nedalo nic sehnat, na všechno se čekalo i léta, nic nefungovalo. Dnes vezmu prachy a koupím. Tehdy se muselo schvalovat! Přesto všechno byli lidi, kteří byli ochotni něco dělat, byli anebo nebyli komunisti, prostě něco dělat chtěli. Můžeme o tom diskutovat, vést spory, ale to je asi tak všechno, co se proti tomu dá dělat. Je slabota, když někdo seriál vidí, nepochopí a na základě toho odsoudí výkřikem "Socialistická agitace". Je socialistická agitace ukazování zkrachovalého zdravotnictví, společnosti a mezilidských vztahů? Nevím, nevím, tady někdo šlápl ve svých recenzích vedle.... ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Nebýt Jandery mladšího v podání Tomáše Juřičky a určité nevyhnutelné poplatnosti době (která ale byla charakteristická pro většinu tehdejších seriálů, včetně tolik opěvované Nemocnice na kraji města) dal bych bez váhání plný počet. Obzvlášť díly s Mádrovým nebo Skalkovým loučením patří k těm, na které koukám moc rád. Byť je to loučení rozdílné, z obojího přímo sálá smutek a nostalgie. Prostě něco, o co v dnešní seriálové tvorbě ani nezavadíte. Seriál má jedinečnou atmosféru a vyznívá nesmírně depresivně, mohou za to kromě nemilosrdné lékařské tematiky také režie a hudba. Plus samozřejmě scénář z ruky Jiřího Hubače, který odvedl skvělou práci a dokázal postavám vtisknout zajímavé a především lidské charaktery. V roli ředitele záchranné služby exceluje Josef Vinklář. Pokračování nikdy nemělo vzniknout… ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Jo jo, když jsem byla malá, tak jsem na znělku tančila u televize. Ale vážně: Sanitku si pamatuji jako svižný dramatický seriál a mám pocit, že vůbec nepatří mezi ty nejhorší, které jsme pod praporem normalizace vyprodukovali. Navíc mám tendenci na každý takovýto počin nahlížet jako na dobový dokument prostředí a podmínek doby, na niž si příliš nevzpomínám. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (86)

  • V 2. časti, keď sa pri rieke utopí chlapec, sa doktor Jandera kvôli neposkytnutiu pomoci háda s mužom na člne. Ten prikáže svojej spoločníčke, aby si zapísala číslo sanitky, na čo ona reaguje postavením sa a slovami, že si číslo zapamätá. V záberoch pred aj potom ale vidno, že sú na sanitke sklopené zadné dvere a číslo je viditeľné až po odchode člnu, kedy sanitár dvere zavrie. (mbk19)
  • Režisér Jiří Adamec chcel, aby záverečné titulky, ktoré môžeme vidieť v každej časti, mali v sebe niečo, čo bude pre svoju dobu netradičné alebo úplne nové a zároveň aj po dlhom čase budú pôsobiť originálne. Jeho zámerom bolo do tituliek dať fotografie, respektíve ich koláže úplne všetkých, čo sa na výrobe seriálu podieľali. Bohužiaľ sa mu podarilo presadiť iba polovicu štábu, pretože vtedajším televíznym schvaľovateľom nebolo úplne po vôli, že sa majú takto prezentovať ľudia, čo obvykle stoja za kamerou. (Raccoon.city)
  • Tomáš Juřička (Jaroslav Jandera) stvárňoval čiastočne aj učiteľa na husle, na ktoré aj hral. Podľa slov herca mal šťastie, že 9 rokov na husle v skutočnosti hral, lebo na husliach je tá ťažkosť, že sa ich nedá naučiť držať za týždeň tak, že každý spozná, že s nimi máte osobnú skúsenosť. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama