Reklama

Reklama

Výbuch bude v pět

  • angličtina Explosion at Five (více)

Obsahy(1)

Podle knížky Aleny Vostré vznikla v roce 1984 dětská komedie o žákovi páté třídy Ludvíkovi Čtrnáctém, jehož koníčkem je fyzika a chemie. Jeho experimenty, ač správně spočítané, většinou ale končí pěkným malérem. Nyní se Ludvík s kamarády chystá ne velkolepý pokus – pečlivě plánovaný výbuch by měl ověřit šíření zvuku ve vodě... (Magic Box)

(více)

Recenze (87)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Za nejpovedenější považuju komentář kolegy Havaly, byť né se vším souhlasím. Ano, vidět tenhle film takový Scott z Apolla 15, asi si bude trhat zbytky vlasů, neboť by mu bylo jasné, že na Měsíc tahal kladivo úplně zbytečně, když tenhle kluk si musel znova dokazovat za pomoci vajíčka a melounu, že na hmotnosti nezáleží (za to ale záleží hodně na tom, kdo se zrovna vyskytuje v dráze padajících experimentálních objektů). Ovšem posléze se hlavní hrdina dostal k pokusům zajímavějším a složitějším, nad kterými by asi i ten zmíněný kosmonaut valil bulvy, páč byl z Ameriky. To nějaký sovětský kolega by nad házením výbušnin do rybníka mávl rukou, že tenhle způsob lovení ryb už dávno zná. A pevně věřím, že závěr Havalovy recenze neodpovídá skutečnosti, protože by se jednalo o velice špatný konec. Jako ať si má fyzikář s žákem mezi s sebou cokoli, to je mi celkem buřt, ale doufám, že Bočanová odolala námluvám tělocvikáře, který měl místo mozku z (tělocvičné) kozy kostku. A to proto, že se mi jevila jako správné děvče, takže měla rozhodně na víc - byla pohledná a chytrá, a tu absenci podprsenky bych v jejích 17 letech taky spíš viděl jako klad. Jo a skoro jsem zapomněl na nezapomenutelný dialog mezi Bočanovou a hlavním hrdinou: B: "Ona to na tebe nepráskla? Tak to tě miluje, Viki".. HH: "To nevadí". ()

burg 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem moc, takže o to příjemněji jsem byl překvapen. Zvlášť rolí fyzikáře v podobě Jiřího Hálka a jeho hlášek, kterými vysvětloval fyzikální dění okolo něj... Aneb "protože deformační likvidion zakmitače o šlajsnu vrznonož, není uvedený akvabác ničím jiným nežli cachtovodní karambolouch pokolena jdoucího ponoru neuvěřitelné pindy." Opravdu povedené! ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příjemný film pro děti, rozhodně lepší průměr z podobné tvorby osmdesátých let. Přestože fyzika nebyla mým oblíbeným předmětem, zde mě nenudila tolik jako ve školních lavicích na živo :-) Ani zde nerušili "soudruzi" a vůbec je snímek ušetřen odkazů té doby. Jen by mě zajímalo, kde se natáčelo, prostředí vůbec neznám... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nenáročný film pro děti a samozřejmě nejen pro ně, protože i já se na tenhle film ráda podívám. S takovou vášní pro fyziku jsem se ještě nesetkala, ale co každého z nás baví něco jiného. Já jsem vždycky fyziku a matematiku brala jako nutné zlo. Herecké obsazení nemělo chybu. Nejvíce se těším na Václava Babku a samozřejmě Zdenu Hadrbolcovou. Takové filmy jako je tento se dnes bohužel netočí. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Tento film donedávna unikal mé pozornosti, nebo si alespoň nepamatuji, že bych ho v dětství viděl. Každopádně je to velmi řízná sranda, chlámal jsem se od začátku až do konce. Hned úvodní dialog školníka s chovatelem králíků slibuje dobrou podívanou. "Co je to zač?" "Plemeno kastorex, ti se rychle množej." "To jsou cizinci?" "Já mluvím o králíkách.":) Film je doslova prošpikovám vtipnými situacemi a hláškami, ať už vyplývající z příjmení hlavního hrdiny nebo přeřeků jeho matky či učitelky: "Když každá slepice sezobne vajíčko..." "Házet ze střechy školníky... tedy melouny." A především trefnými poznámkami a svéráznými výklady učiva v podání fyzikáře Hálka: "Slepičková, kvokej si až o přestávce." Pobaví i scény s horlivými zapisovateli pozdních příchozích nebo výměna tašek Ludvíkovy sestry s tělocvikářem. Podle mě je zde tento film neprávem podhodnocen, rozhodně by si zasloužil dostat se do červených barev. Jedná se o jeden z nejpovedenějších českých filmů pro děti a mládež, jaké bylo možné natočit pouze za normalizace. Polistopadoví amerikanizací a komercializací zdegenerovaní filmaři typu Hřebejk, Mádl a jim podobný kavárenský póvl takovéto skvělé komedie nikdy nesvedou. 4 * a 85% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o poslední roli Zdeňka Blažka, představitele králíkáře Bedřicha Buchtele, který zemřel ještě před dokončením filmu. Při postsynchronech ho proto nadaboval Mirko Musil, který mu propůjčil svůj hlas už dříve ve filmu Zralé víno (1981) . (funhouse)
  • Zámek, který školní třída navštívila při exkurzi, jsou Milotice. (rakovnik)
  • Natáčení probíhalo ve Fryštáku, konkrétně například v nákupním středisku, a Bystřici pod Hostýnem, kde se filmovala železniční stanice. (dydy79)

Reklama

Reklama