Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (182)

Lima 

všechny recenze uživatele

Víte, které dvě věci nejvíc ovlivnili českou společnost 2.poloviny 80. let? Perestrojka a Sandokan :o) Člověk šel tehdy po ulici a každej druhej měl na sobě tričko s vousáčem. Kdo ho neznal, jako by nežil. Dnes s odstupem doby si už těžko dokážu vysvětlit ten fenomén a nutno říci, že je mi to spíše k smíchu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

No jo, to byl hit jako blázen. Jen škoda, že už jsem se tehdy začínal zajímat o jiné věci než dobrodružné seriály. :) Uměleckou hodnotu to nemá pochopitelně žádnou, ale když ženské omdlévaly už při pouhém pohledu na charismatického Sandokana a chlapům se v noci zdálo o Marianně, perle z Labuanu, úspěch byl zaručený. Navíc v tehdejší nabídce ČST to byla skutečně pecka. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Seriál, který po svém uvedení v kulturně izolovaném Československu rozpoutal tak obrovskou módní vlnu, že by mu mohl dnes leckterý VyVolený závidět... Spolu s céčky, Prestižemi a Novou vlnou určující faktor realizace volného času a oblékání mladých... Jak to ale s módními vlnami bývá, šplouchla a vyšuměla...ani ta písnička Hložka a Gottwalda nezůstala, vzpomínáte? ,,Sandokan, Sandokan, velký vládce a pán oceánu...", Inu nostalgie upravuje vědomí trochu jako droga...:-) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kdysi kult mého mládí, dnes shnilá legenda. Sandokan je totiž pouhopouhý mýtus o ušlechtilém divochovi, vznešeném psanci a hrdinovi bez bázně a hany v kombinaci s tou nejnaivnější červenou knihovničkou, která už 13letým dívenkám připadá hloupoučká. Postavy jsou ploché, neprodělávají žádný vývoj (ne, že se někdo do někoho zamiluje není vývoj): zkažení jsou pořád zkažení, dobří nikdy neklopýtnou. Dialogy i monology jsou tupé a schematické. Ze všeho toho obdivu Marianny k malajské kultuře a Sandokanových zamilovaných keců by člověk až zvracel. Vůbec se nedivím, že román o podlém zotročování malajců pochází ze země, která z logických důvodů v budování koloniálního panství zaspala. Proč jen jsme to jako malí milovali? ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Italiáno seriálo, betelné borec Sandokáno, v pátek večer v sobotu ráno, o zábavu postaráno mám. Na Mompracem, doplul zmáčen, kanál La Manche, líp než Venclovský by přeplaval! A kdo to byl? Sandokáááán." Dnes jen matná vzpomínka z dětství, kterou mi připomněl westernový i seriálový režisér Sergio Sollima. "Marianna byla panna, než poznala Sandokana, joj." Tři hvězdičky - za to tehdy módní tričko s malajským tygrem Sandokanem, kterého jsem na své dětské hrudi hrdě nosil, i když dnes nechápu proč, a za hudbu. Vzpomínkový trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_VBoD92ui70 ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha případů, kdy váhám mezi objektivitou a nostalgií. Ale do malajských moří s tím, žrali jsme to všichni nebo skoro všichni a co se té objektivity týče, tak ve srovnání s pozdější seriálovou tvorbou nejen německou a italskou je Sandokan nejzářivější perlou z pirátského pokladu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Současná generace už si nedokáže představit ten poprask, když se začátkem 80. let poprvé objevil Tygr z Mompracemu na obrazovkách televizorů v českých domácnostech. Strhla se mánie, holt ta směsice exotických scenérií, uhrančivých očí Kabira Bediho, půvabů Carole André a motivů z pokleslých telenovel a dobrodružných šestákových příběhů v panenském, ale o to žíznivějším českém prostředí, představovala to pravé. Přišlo to právě včas a mezi Tajemníky z okresů na severu a Muži na radnici, případně Ženami za pultem to působilo jako zjevení. Po letech jsem si zopakoval ze zvědavosti jeden díl na YouTube a musím říct, že jakkoliv jsem si Sandokana pamatoval jako naivní a nenáročné dílko, zděsilo mě, jak neuvěřitelně stupidní to ve skutečnosti je. Postava Jamese Brooka podaná s nadhledem Adolfem Celim měla sice potenciál, ale to by musely scénář i provedení vypadat úplně jinak. V podstatě to jediné, co i po letech funguje, je hudební složka. Kvůli ní a taky z nostalgie nechávám jedinou hvědičku. Celkový dojem: 20 % ()

choze

všechny recenze uživatele

Sandokan mě bohužel svého času těsně minul ve prospěch ROBINA HOODA s Michaelem Praedem a ČERNÉHO KORZÁRA (taky podle Salgariho knížky). Ikonickou znělku si ale samozřejmě vybavuju :) ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ještě donedávna jsem si celou dobu myslel, že Sandokana hrál Jirka Lábus. No, není tomu tak a tygr z Mompračenu je někdo jiný, přesto ale musím říct, že stále šaramantní, stále šlechetný a stále nebezpečný. Je to samozřejmě jeden velký seriálový mindfuck (česky mozkojeb), na který se nedá vlastně dívat. Snad jedině chudé dítě normalizace vezme Sandokanem za vděk. A protože to je můj případ a pamatuju si, že jsem kvůli tomu skoro nespal, pět hvězd je docela adekvátní ohodnocení. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jako malá holka jsem to kdysi opravdu hltala. Neodolatelný Kabir Bedi s uhrančivým pohledem jako malajský tygr a příběh o lásce, trápení a boji. Naše oblíbená písnička mezi dětma: "Sandokan, Sandokan, zabil tygra a muchy se bál" ;-) Z nostalgie dávám 4 hvězdičky :-) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jako malý špunt jsem věčně vysedávala u televize a ještě deset minut před začátkem jsme s bratrem řvali na celý byt "Sandokááán, Sandokááán". Tak za tu nostalgii a pěkné vzpomínky si to tři hvězdičky určitě zaslouží. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Sandokan je klasický hrdina z dobrodružných románů žánru swashbuckler podle Emilia Salgariho. Tento otec italské popkultury zpracoval prakticky vše, co si lze představit pod pojmem dobrodružství. Od antiky, přes piráty až po jeho koloniální současnost. Série jedenácti románů se Sandokanem v hlavní roli vycházela v letech 1895-1913, poslední tři díly dokonce po autorově smrti. Ve filmových a televizních adaptacích se objevoval od 40. let, není proto divu, že jeho jméno je pořád živé. Přesto vzpomínky na tehdejší recepci seriálu v ČSR působí značně anachronicky. Snad z nepochopení, že seriál vznikl jako pocta starým příběhům, nikoli jako něco třeskutě moderního. A samozřejmě seriály ze 70. let nelze poměřovat s čímkoli, co vzniklo později. Jistě, tempo je zatraceně pomalé, dobový český dabing je hodně svébytný (dabingoví herci neslouží originálu, ale přehrávají role ve vlastním pojetí). Ale celek každopádně ctí předlohu a nabízí romantizující vzpomínku na časy britského kolonialismu. Kabir Bedi se dokonce díky Sandokanovi ocitl na rozcestí mezi Hollywoodem a Bollywoodem, ale čas ukázal, že bylo lépe hrát hlavní role v Indii, než štěky (nebo stereotypní záporáky) v Americe. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem hltal Sandokanova dobrodružství a při jeho souboji s tygrem se mi tajil dech. Po letech však musím říct, že kromě charismatu (i když prkenného) Kabira Bediho, půvabu Caroly André a ústřední melodie bratří Angelisů na všem zub času notně zaúřadoval. Značně naivní (i v rámci žánru), rozvláčné a uloudané (poloviční délka by bohatě stačila). Kult s velkým K, jehož sláva pominula. Černý korzár je jiná liga. S ohledem na nostalgii útlocitných 50%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Koprodukčný televízny seriál "Sandokan" nebol nijak zvlášť dobre natočený, neboli v ňom žiadne dych berúce scény a ani herci nepredvádzali zrovna oscarové výkony. Príbeh z devätnásteho storočia o tom ako proti anglickému koloniálnemu útlaku povstane malajský ľudový hrdina Sandokan sa tešil v socialistickom Československu veľkej popularite. V oklieštenej programovej štruktúre vtedajšej doby to bol dobrodružný fenomén. "Sandokan" - malajský tiger. Starý, zabudnutý televízny kult. ** ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Síla dobra je nepřemožitelná jeho jednoduchostí, milé nastínění zase jednoho drsného věčného zápasu dobra se zlem v jihovýchodní Asii..! Zkrátka britský chamtivec Brook a jeho nohsledi proti udatnému Mompracemu a jeho Tygru Sandokanovi... :-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tygra z Mompračemu jsem jeden čas nosil nažehleného i na tričku a bylo to mé nejoblíbenější tričko. Strejda ho někde sehnal na pouti.... Seriál jsem tehdy hltal plnými doušky kdykoliv běžel v TV. A tehdy na to čučela celá rodina. Sandokan byl televizní událost. Dnes, po letech jsem jej náhodou shlédl a shodou okolností zrovna díl, kde Sandokan chrání lady Mariannu před tygrem, kterého zabije při společném skoku nožem.... Dnes už je to k smíchu, ale za to retro a vzpomínky dávám za dvě. * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Starej dobrej Sollima...tenhle chlapík potěšil tím, že jako hudební skladatele povolal bratry de Angelisovy (Guido + Maurizuo) a ti vytvořili snad srovnatelný fenomén jako byl celý film - neuvěřitelně zapamatovatelnou melodii, kterou zná dnes každej, stejně jako jméno Sandokan, stejně jako jméno Kabir Bedi. Naivní, přesto mnohem lepší než dnešní megapopulární shity, co letí a jsou "in". ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Malajský kripl. Ovšem scéna, v níž romský král se zubními kartáčky místo obočí párá tygra je nezapomenutelná. ()

Reklama

Reklama