Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
USA, (1978–1979), 19 h 35 min (Minutáž: 48–147 min)

Tvůrci:

Glen A. Larson

Hudba:

Stu Phillips

Hrají:

Richard Hatch, Dirk Benedict, Lorne Greene, Herbert Jefferson Jr., John Colicos, Maren Jensen, Noah Hathaway, Laurette Spang, Tony Swartz, Terry Carter (více)
(další profese)

Epizody(21)

Skupina mezigalaktických uprchlíků, včetně posledních lidí, se ve snaze uniknout zkáze před robotickými utlačovateli Cylony vydává na palubě bitevní lodi Galactica hledat poslední známé útočiště ve vesmíru: Zemi. (SkyShowtime)

Recenze (27)

paascha 

všechny recenze uživatele

Kvalita efektů je tragická, to je fakt. Kvalita příběhů je snad ještě horší, to je taky fakt. Kvalita herců a jejich výkonů je strašná, neoddiskutovatelné. Humor žádný, hlavu a patu to nemá, je to shit. Ale je to sci-fi, takže aspoň * si to zaslouží. Ale když to porovnám s Trpaslíkem, mám chuť jít do mínusu!!§ ()

Molir 

všechny recenze uživatele

Z dnesniho pohledu hodne slabe triky (co taky chtit po televizi roku 1978), opet brano z dnesniho pohledu jista davka naivity, cast epizod je typu "planet of the week" (tj. "zaletime si na nejakou planetu (nebo tam nekdo havaruje) a neco tam vyresime (nekomu nakopeme prdel)")... ale proste ma to neco do sebe, pres technickou stranku triku se da prenest, to same scenar, a kdyz na te planete zli roboti obsadili stredoveky hrad a puvodni osazenstvo zije v lese ala Robin Hood a skodi jim - to proste nejde nemit rad :-)) A v druhe polovine uz to ziskava tu spravnou stavu, postavy nabiraji na hloubce, vztahy mezi nimi se zacinaji vyvijet pres vice dilu, zacinaji priletat klacky pod nohy z vlastnich rad... skoda, ze to zastavili uz po prvni serii, pres pocatecni rozpaky mel tenhle serial skvele naslapnuto (abych citoval Futuramu: "Another classical scifi show canceled before its time.")... nicmene i pres pouhy rocni zivot se tento serial stal kultovni zalezitosti (teda aspon na zapad od Chebu, ze ;-) ) ()

Reklama

RedDuck 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Battlestar Galactica je zajímavá svou premisou. Snad to není spoiler když je to v obsahu - na začátku je lidstvo vybráno k vyhubení a s jedinou přeživší válečnou lodí a civilní flotilou prchá napříč vesmírem k bájné kolonii - Zemi. Bohužel jednotlivé díly jsou víceméně o ničem, často vyloženě hloupé zápletky a papundeklové kulisy, kde jsou hlavní zápletka či téma putování vesmírem upozaděné. Není tu poznávání cizích ras či hlubší témata. Nicméně je tu pár válečných dílů, které jsou výrazně lepší. Oproti sluníčkovému ST působí BG jako óda na fašismus:) Většinou se v nich tematizuje odvaha vs odpovědnost či vojenské vs civilní vedení přičemž to civilní je zde naprosto neschopné. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Je zábavné a vtipné dešifrovat v originální Battlestar Galactica všechny změny, záměny, pouhé náznaky či inspirace provedené v BSG 2004. To je však pro mě osamocený motiv jak přežít sledování tohoto příšerných-hereckých-kreací-přeplněného seriálu. 40% za svět Cylonů a přiblblého blonďáčka Starbucka. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky s hodně přimhouřenýma očima a jenom za druhou polovinu seriálu, která je asi tím důvodem, proč je ze seriálu takový kult (i když jen v Americe). První polovina je příšerná, od naprosté nelogičnosti chování postav, přes absurditu řešení situací a technických problémů, až po dějovou schematičnost, kdy prostě každý díl někdo z posádky ztroskotá na neznámé (ale obyvatelné) planetě a pomůže hrstce místních obyvatel s bojem proti Cylonům (např. skupině dětí jezdících na jednorožcích osvobodit jejich zajatého otce ze středověkého hradu obsazeného Cylony :-)). Ale od objevení komandéra Caina se seriál dost zlepší (nebo si člověk už zvyknul), zápletky se začnou odehrávat ve flotile a konečně se objevují stopy směřující k Zemi. A závěrečné nalezení, "dobytí" a následné opuštění planety Terra jsem si už i docela užil. PS: Na Battlestar Galacticu 2004 to samozřejmě nemá ani náhodou. Nejzábavnější na 1978 je tak objevování, v čem se tvůrci "remaku" inspirovali, co a jak upravili a pozměnili. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (21)

  • Hudební motiv úvodních titulků zapracoval skladatel Bear McCreary do soundtracku remaku Battlestar Galactica (od r. 2004). Zazní v druhé sérii pod názvem "Colonial Anthem". (Barrymore)
  • Když jde po úvodní bitvě Starbuck (Dirk Benedict) s poškozeným Viperem na přistání, je na monitoru na Galactice při skenování jeho Viperu vidět nápis: „Made in USA.“ (vojtaruzek)
  • V 24-dielnej sérii sa objavilo 5 druhov robotov: Cyloni (bojové jednotky), Lucifer (IL-Séria), Specter (IL-Séria), Hector a Vector (Humanoid), a Muffit Two (robotické zviera). (fefee)

Související novinky

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

11.04.2014

Seriálová válka lidí a Cylonů začala už v Battlestar Galactice z roku 1978, její nejpamátnější okamžiky však přišly až po roce 2003. Stejnojmenná televizní minisérie totiž nastartovala temnou… (více)

Reklama

Reklama