Reklama

Reklama

V tomto akčním snímku od scénáristy a režiséra Joka Anwara vstupují indonéský komiksový superhrdina a jeho alter ego Sancaka na filmová plátna, aby bojovali s podlým zločineckým bossem Pengkorem a jeho ďábelským oddílem osiřelých nájemných zabijáků. Sancaka žije na ulici v drsných a krutých podmínkách od chvíle, kdy jej rodiče opustili. Přežívá jen díky tomu, že neustále myslí jen na sebe a svou vlastní bezpečnost. Ale když ve městě začne bujet kriminalita a po celé zemi se šíří nespravedlnost, Sancaka se musí rozhodnout, jestli bude i nadále ignorovat okolní svět, nebo se stane hrdinou utlačovaných. (Cinemax)

(více)

Recenze (24)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hrdina nadaný metáním blesků se musí postavit za dělníky a sociálně slabé, které terorizuje popálený padouch, jenž, mimo jiné, tráví rýži. Blbost na entou od začátku až do konce, ale tady to mělo být primárně o akci a právě ta za mnoho nestála. Ne že by souboje byly úplně špatné, ale tohle všechno jsme už viděli x krát a ještě x krát uvidíme. Navíc někdy mi to připadalo, že koukám na Buda s Terencem a to v podobně laděném filmu asi není úplně košér. Závěr, kdy záporák nasadí armádu speciálních sirotků, ten zmar jen korunoval. Jako hororový tvůrce mě Anwar docela baví, ale tady šlápl vedle. 30% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Joko Anwar velký talent z Indonésie, jeho horory patří k tomu nejlepšímu, co se dá z Indonésie najít a jeho nadcházející Impetigore všichni netrpělivě očekáváme a tahle odbočka byl zajímavý experiment. Gundala je tak trochu Marvelovka na indonéský způsob. Film je založen dle slavného komiksu a v Indonésii film získává úspěch u diváků i kritiků (72% rating). Našincům to však moc neřekne, ale já si film celkem užil. Film jede dle klasické šablony, hlavní hrdina dostane nadlidskou moc po udeření blesku a rozhodne se chránit ulice Jakarty, kde kriminalita roste každým dnem. Zajímavý je záporák Pengkor, který má skvělý vzhled, ale spíš je to diplomat než bojovník. Film dostane zajímavou gradaci, kdy záporák povolá svou armádu sirotků ( nájemní zabijáci), kde se mimochodem objeví i Cecep a ten tu má i solidní fight. Film je hezky natočený, postavy jsou zajímavé, příběh je slušný, hudba je fajn, akce je poměrně dost a souboje ujdou ( bez těch blesků bych se však obešel) a není to taková ta klasická akční divočina, na kterou jsme zvyklí z Indonésie, což je škoda, protože to mohl být akční nářez roku, takhle jen fajn akční a zábavná oddechovka. Vypichl bych však solidní souboj dětí, ten malý frajer tam předváděl moc hezké chvaty, fight s Cecepem a nový objev Asmara Abigail, která mě hodně zaujala. Příběh***, Akce***, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra***, Napětí***. 6.5/10. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jedná se o dost těžkopádné a velmi vnitřní vyprávění tři hlavních hrdinů, z nich jsou všichni postavení osudem proti sobě, je zde silný akcent na dramatičnost děje s přesahem do poznání celospolečenských problémů této veliké muslimské země. Ale za mě originální a určitě to nemělo ani náhodou finance Hollywoodu, leč podařilo se z toho dostat pěkný civilní hrdinský film! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Indonézsky komiksový superhrdina. To samo o sebe znie ako Eskímák v Afrike alebo prácechtivý osadník, strašne mi to nešlo do uší. Navyše, keď si človek uvedomí, že Indonézia je najväčšia islamská krajina na svete, obával som sa, či náhodou ten superhero nebude lietať na koberčeku a zhadzovať na neveriacich psov bomby namiesto toho, aby ich odpaľoval priamo na tele. Ktorý pravoverný by nesníval o takomto hrdinovi? Avšak prišlo prekvapenie. Žiadny muezín, žiadne aláhu akbar, žiadna spomienka o kafíroch. Reálne dobrý film vo svojom žánri. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film s akcnim obalem a adaptace komiksu. Film bude povedomy tem, kteri se zajimaji o superhrdinske filmy. Ma rozpocet, ktery by sotva pokryl catering nataceni Marvelovek. Neni to tak divatelne pro celou rodinu jako americke kousky, ktere ukazuji vice nasili. Prvni pulka filmu popisuje detstvi hrdiny Sanlaky. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ústřední zápletka o hromadném nakažení těhulek jakýmsi virem/genem "nemorálnosti", a to prostřednictvím pokoutně infikované rýže, a to proto, aby se zrodila nová generace amorálních jedinců, je myslím nadprůměrně přiboudlá i na indonéský comics pro tennagery. Ale nemůžu si pomoct, ty ušmudlané indonéské reálie mě fakt hodně bavily, občas film dokonce působil spíš jako sociální drama než comics, bavil mě hlavní hrdina (jak herec, tak jeho postava i její příběh), bavila mě celá ta sága o všemožných sirotcích a opět se mi hodně líbila Tara Basro (jen škoda, že její role nebyla výraznější). Předpokládám, že na konci avizované pokračování už asi nevznikne, a proto zaokrouhluju nahoru, protože tenhle film je určitě lepší i kvalitnější, než můj běžný "trojhvězdový" průměr. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Některé digitální triky nebyly vůbec špatné a to jsem přivyklá obvyklému "digitálnímu bordelu", ale bylo jich tu málo. Hlavní postava je celkem sympatický chlapík. Scénář ale za mnoho nestojí. V průběhu sledování se stále vynořovala nějaká PROČ. Vyšlo mi z toho sociální drama. Chápu, že si hlavní postava musela něčím projít a prozřít, aby ji to k něčemu vyprovokovalo. Tři hvězdy dávám z milosti. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Oceňuji velkou míru autentičnosti, kdy se Anwar nesnaží kopírovat západ, ale naopak pracuje s originálním námětem z roku 1969. Gundala je totiž první vlaštovka Bumilangit Cinematic Universe (BCU)...což je indonéská obdoba MCU. Takže vlastně takový Iron Man. Tím ale veškerá spojitost končí, protože tady se pohybujeme v úplně jiných vodách. Nicméně společně se solidní akcí (indonésští kaskadéři si svou mzdu opravdu zaslouží) a pár vtipnými momenty, je právě ta neotřelost největší devizou filmu. Bohužel se to nedaří moc dobře prodat. Přerod Sancaky v Gundalu je fajn, člověk si nemůže nevzpomenout na Kick-Ass, nebo třeba Říkali mi Džigu, kdy se úplně obyčejní chlápci snaží popasovat s nově nabytými schopnostmi. Jenže sebelepší hrdina je bez pořádného padoucha poloviční. Syn blesků, jak je taky Gundala nazýván, stojí proti chlápkům s klacky a sekyrkami, které má pod palcem zjizvený korumpér... . Velkou slabinou je politické pozadí, které je zvlášť pro nás, obyvatele Babišstánu, jen takové senátorské škádleníčko. Záporáky lepší úrovně ale mohla reprezentovat smečka sirotků /nenechte se zmást, vyrostli z nich ukázkoví badaasové, kteří by si určitě zasloužili více prostoru. Vlastně by si zasloužili prequel v duchu Sebevražedného oddílu. Takže potenciál Gundala má a pro diváky přesycené západní šablonovitostí, by mohla být tato lehce patetická asijská kuriozita vcelku stravitelná. Přesto...i když jsem opakovaně viděl spoustu větších blbostí, podruhé už bych tento film vidět nechtěl... . ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Thor v obleku Flasha s cigánskym menom bije malých bojovníkov a snaží sa o mier a spravodlivosť. Nemajú love na efekty, tak to nahrádzajú bojovkami, ktorých minimálne polovica je zbytočná a ani jedna sa nelíši od tej predošlej. Nemá to absolútne grády a hlavne to nemá tú snahu zaujať, aspoň niečim. Nechajme toto indonézske komiksové univerzum u nich a neťahajme to do Európy. Jedna celkovo a jedna len za známe tváre legiend bojových umení. 2 z 5 ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Asi je zřejmé, že si po Anwarových výkonech budu přát, aby se Joko vrátil k hororu, ale Gundala není zlý. Souboje jsou pěkné, byť místy trošku strojené (občas choreografický pocit čekání na ránu), příběh nesložitý a feelingově jsem si film zařadil někam ke Gothamu. Ač indonéskému. Kéž by se naše filmografie doškrábala aspoň k tomuto výsledku. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

MCU z Indonézie. 😮 No prečo nie? Som rád, že som do toho išiel, lebo to bola naozaj zaujímavá skúsenosť. Príbeh je vystavaný okolo kritiky pomerov v Indonézii - siroty v pouličných gangoch, rozdiel medzi chudobou a vrchnosťou, boj za svoje práva a podobne. Prvú polovicu filmu sa nič iného nerieši a o superhrdinov len letmo zakopneme. Potom sa to však rozbehne a ono to funguje. Akcia je zaujímavá a originálna a efekty nie sú úplne odveci. Plán hlavného zloducha je síce ako z 80. rokov, ale dá sa to prehrýzť. Vzniklo tu nové MCU? Toto univerzum asi nebude mať taký masový úspech, ale určite mu fandím a na ďalšie filmy sa s radosťou pozriem. 🤩👍 70% HBO GO ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"STYDÍM SE, ŽE JSEM INDONÉSAN." Chlape, já vím přesně jak to myslíš, stálo to fakt za hovno... Zrovna ale s touto hláškou se pojí jediná vtipná scéna z filmu, první pokus hlavního hrdiny o superhrdinský oblek - vezme dvě anténky a přiváže si je k hlavě páskou a jeho starší kolega to okomentuje :-) Není to sice úplný kanál (to si vždy vzpomenu na ultrasračku Ocelový muž), jakási snaha z pohledu formálního je přítomna, obsahově ale jde o těžké galeje - dlouhé, zmatené, o ničem. Až ke konci svitne něco jako naděje... Nicméně z perspektivy divákova pohodlí je to velmi, VELMI pozdě. 30% ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Slabulinké dve hviezdy len za chabý pokus. Súboje by neboli zlé, ale nič, čo by sme nevideli. Talenty niektorých zúčastnených boli trestuhodne nevyužité, ako najlepší príklad môžem uviesť bombardéra z Raidu 2 - Cecep Arif Rahman, škoda no. Za druhé, origin hrdinu bol príliš ale fakt príliš slabý. Nedozvedeli sme sa o ňom nič, odkiaľ sa jeho schopnosti vzali, nič. Otvorený koniec láka na mytológiu, ktorú nepoznám, tak neviem. Určite by som si pokračovanie pozrel, ale nie kvôli nedočkavosti ale len holej zvedavosti, ako by to dokázali posunúť. ()

Ingtar2 

všechny recenze uživatele

Gundala, Sancak, fake low budget Indonézsky Thor bez kladiva. Ja si ho pravdepodobne budem pamätať pod posledným menom. To však neznamená že Gundala nemá kvality ktoré Thorovi chýbajú - napríklad celotvárovú masku alebo lyžiarske okuliare. Celkovo je však Gundala veľký sympaťák (dospelý Gundala, ako kiddo ma veľmi nebral). Je naozaj príjemnou zmenou od superhrdinov Marvelu a DC (od Valliantu somzatiaľ nič nevidel). S technickou stránkou filmu som spokojný, kamera veľmi dobrá, artovo tiež zvládnuté kvalitne - dokonca by som mal tú odvahu porovnávať s prvým Hobbitom. Čo však občas škrípe sú dialógy, tie mi z nejakého dôvodu v istých pasážach pripomínali Spievankovo. Bojové scény natočené kvalitne, a hlavne aspoň trochu realisticky - nepadá tu 10 úderov za sekundu do každej časti súperovho tela, a z Gundalu občas cítiť nerozhodnosť udrieť človeka. Čo som sa z tohto filmu naučil je, že existujú noviny 'Jakarta Times', a že najvhodnejšou obuvou na predvádzanie akrobatisticko-bojových kreácií sú plážové šľapky s obdivuhodne dlhou životnosťou. Celkovo som sa bavil o dosť lepšie ako pri Captain Marvel alebo novej Justice League. Čiže 3*, 65%. Trúfam si tvrdiť, že tento film je značne podhodnotený. ()

bozka10 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol ozaj biedny pokus.Indonezkych filmov som videl už dosť,ale toto bolo veľmi slabučké.Prvá hodina sa neuveriteľne vlečie v zlom ázijskom sociálnom rozpoložení,akcia až na pár školských bitiek nikde.Pár slušných digitálnych efektov,ale to ozaj na tú stopáž nestačí.Velká nuda. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další komiksový superhrdina si to šel vyzkoušet do světa filmu a není ani z Marvelu, ani z DC. A není ani z USA. Pochází z Indonésie a těm americkým by se mohl s přehledem rovnat. https://4.bp.blogspot.com/-TFBZFS1DZyc/VZfxik47qvI/AAAAAAAABaA/dbunsk6aLF0/s1600/cover_gundala_%2Bbangkitdarikematian.png Ke komu by se hodil víc? K Avengers a nebo k Lize spravedlnosti? No nic. Podle tamních informací od studia Jagat Cinema Bumilangit je naplánováno celkem sedm filmů s příběhy převzatých z populárního komiksu indonéského hrdiny. Mimochodem, jak je na tom český Pérák? Pravda, naivní otázka. Scénář pro tento úvodní film o zrodu Guadala je adaptací komiksu ´Guandala Putra petir´od Haryi Suryaminata, který byl poprvé uveden na trh v roce 1969. První filmové zpracování se objevilo v roce 1981. Stejně jako američtí superhrdinové vznikající dle různých amerických vlastností, tradic a historických etud, tento vznikl na základě těch indonéských. Příběh o původu Gundaly splňuje všechny dané požadavky, což znamená, že děj poskytuje nejen hluboký příběh, ale také silnou charakterizaci, pří které samozřejmě nechybí ani čirý patriotismus. V dané koncepci filmu jako takového je vidět inspirace amerických komiksových snímků, ale nakonec, proč ne. Indonéský styl je v tom tak i tak znát. O indonéské kultuře ani nemluvě. Choreografie akčních scén v podobě bojových umění tak vypadají poněkud zvláštně, až se zdá, že velmi brzy ztrácí patřičnou dynamiku soubojů, které nejsou přepálené svou délkou trvání. Je to komiksový film ve svém jádru v podstatě známý svou dějovou šablonou, ale navenek přeci jen krapet odlišný. Že takový film vznikl je dobře a opravdu by tvůrci mohli pokračovat dál. Kvůli náporu snímků od Marvel a DC je to víc než zdravé. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Filmy Joko Anwara nepoznám, takže jeho aktuálne dielo nemôžem porovnávať s tým, čo zatiaľ točil. Indonézsky režisér vstúpil na územie „super hero“ filmov. Príbeh je založený na veľmi dobre známych základov a vývoj aka smer príbehu vás v podstate neprekvapí. Abimana Aryasatya v roli Gundali je viac-menej v poriadku. Zachytenie jeho postavy je však na úrovni „priemer“, podobne ako je to o zloducha – boss Pengkor (to, že čo všetkého je schopný, dobre demonštruje scéna v parkovacom byte). Bojové scény a zachytenie pomerov na uliciach a v spoločnosti nedopadli zle. Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

incognito 

všechny recenze uživatele

Komiksový film z Indonésie? Znělo to dost "ujetě", že jsem to musel vidět. Výsledek je každopádně trochu těžkopádný. By jsem hlavně zvědavý na CGI, protože to hodně komentuji u filmů a co musím říst dost překvapilo. Chtělo by to trošku rychlejší rozjezd a asi trochu hlubší vhled do "světa", ve kterém se děj odehrává. ()

jokino 

všechny recenze uživatele

Film bol pre mňa, žiaľ, velmi slabý. To, že sa niečo pomaly vyvíjalo, mi vôbec nevadilo. Ale to, že to bolo tak hrozne nudné, uťahané, nezáživné, človek sa v deji občas strácal, to bola dosť škoda. Martial arts vyzerali akrobaticky a po technickej stránke dobre, akurát som mal pocit, akoby všetci "len" nacvičovali a naznačovali úderi, a vlastne sa "báli" jeden druhého dotknúť.. Celé mi to prišlo trochu komické. Jediné, pre mňa fakt pozerateľné, boli skutočne dobre urobené CGI, na velmi slušnej úrovni. Ako film sám o sebe nebol zlý a zrejme bude mať raz asi aj pokračovanie, no pre mňa tomu chýbal nejaký lepší drive, možno sympatickejší herci a celkové podanie príbehu mohlo byť viac akčno - dobrodružné. Miestami som reálne uvažoval, či to vôbec dopozerať (?).. Ako určite nechcem porovnávať s rôznymi Hollywoodskymi "trhákmi" od Marvelu, či DC. Nakoľko ani tie nemám zrovna v láske. Tam je to pre mňa vyslovene zbytočne prehnané so všetkým. Ale ani nemusím zrovna takto "uťahané" veci. Škoda, mohlo to byť aj lepšie.. ()

xxmurphyxx 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda poslednej pol hodinky, inak by to bolo s prehľadom za štyri. Štýlom a spracovaním má nový počin Joko Anwara najbližšie k Snyderovým Watchmenom, či s prižmúrením oka aj Nolanovmu Batmanovi. Samozrejme sa nemôže rozpočtom a tým pádom ani spracovaním s nimi úplne rovnať, no napriek tomu si dovolím tvrdiť, že až na pár slabých cgi sa jednalo po technickej stránke o skvelý vizuálny zážitok, čomu veľmi pomáhala miestami parádna kamera s filtrom a strih. Príbeh je zaujímavý so silným sociálnym podtextom a dobre napísanými postavami o večnom boji dobra a zla, prostého ľudu a jeho vládcov a o tom, že keď všetci kľačia, niekto sa musí postaviť. Herci mi pasovali bez výnimky a na ich výkony sa nič zlé nedá napísať, najmä ten malý špunt hral ako o život, no pochváliť musím aj jeho staršiu sympatickú verziu, ktorý rozdáva rany jedna radosť a Tara Basro sa mi dostala svojím sexi vzhľadom pod kožu už v Anwarovej predošlej snímke Impetigore. A čo by to bol za akčný film z Indonézie, keby nedošlo na Pencak Silat, ktoré ja osobne považujem za ešte brutálnejšie a efektnejšie bojové umenie ako Muay Thai. Tu žiaľ trochu padla kosa na kameň a preto musím aj s hodnotením nižšie. Kým hodinu a pol som chrochtal blahom, ako pekne a realisticky pôsobia bojové scény aj keď sa jedná a o komixovú adaptáciu, poslednú pol hodinu som sa chytal za hlavu, čo sa deje. Ono celkovo, ten film prvú hodinu a pol pôsobí veľmi profesionálne, vizuálne podmanivo s dobre rozloženým tempom, no potom mi to prišlo ako keby niekto prišiel na plac a povedal, máte dva dni na dotočenie a všetko nabralo strašne rýchly spád, kde už neostal ani čas, povenovať sa viac choreografii a preto súboje z poslednej hodiny pôsobia dosť zle a lacno, najme v porovnaní s prvou hodinou a pol. Korunu tomu už len nasadila finálna bitka na streche domu, kde Gundala všetkých facne a zahodí preč a záporák už len na rýchlo dostane, čo mu patrí a šmitec. Napriek tomu ma film naozaj zabavil a vzhľadom na koniec sa už teraz teším na pokračovanie, na ktoré už dúfam Joko dostane poriadny balík a časovú rezervu. Potenciál na to režisér aj námet určite má. ()

Reklama

Reklama