Reklama

Reklama

Historie templářů

(seriál)
  • Španělsko Templarios
všechny plakáty
Španělsko, 2014, 6x47 min

Scénář:

Israel del Santo

Obsahy(1)

Řád templářů patřil k nejmocnějším křesťanským rytířským řádům středověku. Byl založen jako důsledek první křížové výpravy, aby zajistil bezpečnost pro zástupy poutníků z Evropy putující do Jeruzaléma. Brzy ale natolik zesílil, že s jeho mocí a velikostí se mohlo máloco rovnat. Templáři se stali hybateli dějin... Na konci 11. století bylo v bohatých rodinách zvykem, že prvorozený syn dědil majetek a třetí narozený syn musel vstoupit zpravidla do církevního řádu nebo královské armády. V klášterech děti dostaly dobré vzdělání od mnichů a církev získala od šlechtice peníze. Všichni zde žili v chudobě, pod přísnými pravidly a v častých modlitbách. V klášterech se pracovalo v dílnách, zahradách, a v některých se vyráběly víno či zbraně. Alexio I. žádá papeže o pomoc proti rozšiřujícím se muslimům. Tehdejší papež Urban II. vyhlásí první křížovou výpravu, jejíž cílem je nechat osvobodit křesťanská posvátná místa z rukou muslimů. Jeho myšlenkou je sjednotit všechny křesťanské národy v Evropě. Petr Poustevník byl osvíceným řečníkem, a přesvědčil tak mnohé lidi, aby se účastnili křížových výprav, a tak se vykoupili ze svých hříchů. Do války se připojili také evropští princové. Jeruzalém je dobyt roku 1099, mešity a synagogy jsou vypalovány, jsou zabíjeni obyvatelé, včetně žen a dětí, a Jeruzalém je zaplaven krví. Je potřeba dalších rytířů k osvobození více území, kteří se nebudou bát prolít krev za Ježíše Krista, a tak jsou mniši učeni boji. Podívejte se podrobně na fascinující historii templářů. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

666teen 

všechny recenze uživatele

Spousta trapné "dramatizace" a moooc málo informací na tři díly. Tvůrce je lempl, což se sice pěkně rýmuje se slovem Templ, ale toť fsjo. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Španělský 6. dílný dokumentární cyklus Templarios, představuje částečně hraný dokument z počátků jedné z prvních profesionálních armád - templářských rytířů, vojenského řádu silně věřících mužů. Tito rytíři se přidali k řádu, aby bránili chudé a věřící s tím, že se vzdali veškerého svého majetku. Byly to ovšem i obyčejní lidé, kteří hřešili a prodávali relikvie, které byly falešné a časem i jejich ideály byly odlišné, než u prvních zakladatelů řádu. Dokument je hraný s doprovodným komentářem historiků, kteří se snaží, jak komentářem, tak i vyprávěním příběhu, přiblížit divákovi, kdo byl templářský rytíř a jaké zastával hodnoty. Hraný příběh v dokumentu je doprovázen po celou dobu i výkladem s velkým množstvím informací mapující období od vzniku řádu, první křížové výpravy, až po období největší slávy a nejvýznamnějších představitelů, jako byly . Hugo de Payns (zakladatel řádu a jeho první velmistr), či Alfons I. Portugalský (první král Portugalska). Pravdou je, že je dokument natahovaný ve snaze dosáhnou dramatické složky v rámci příběhu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumente jeden kňaz povie, že cestu kňazstva resp. mníšstva si volíme preto, že chceme žiť podobne ako Ježiš, teda v chudobe. Prosím? Chudobného kňaza som veru za svojho života ešte nevidel. ()

Harry89 

všechny recenze uživatele

A tak jako úplná tragédie to není ale je to zbytečně natahovaný se spoustou vaty. Španělé dokumenty prostě točit neumí (to francouzi jsou úplně jiná liga). Dal bych 2* ale obměkčil mě soundtrack z mýho milovanýho Mass Effectu a Two steps from hell. ()

Reklama

Reklama