Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, který jsem viděl jako malý a vůbec si jej nepamatoval. Na hodnocení a komentář jsem si jej musel pustit znovu. Musím se přiznat, že se mi Krakonoš a lyžníci vcelku líbili. Dokázali překonat můj předsudek v tom, že když jsem na něco komplet zapomněl, nestálo to za to. Tím nejlepším z celého filmu byla krásná atmosféra zimy v malé vesničce v Krkonoších. Exteriéry byly nádherné, útulné chaloupky a škola také. K tomu se podařilo vytvořit, obsadit i zahrát milé postavy v lehce naivním příběhu. Mírná naivity příběhu, kde četníci z pohraničí jsou spíše jen veselé figurky, než strach nahánějící strážci zákona, je ku prospěchu věci. Jediné, co mi vyloženě nesedlo, byla úvodní a závěrečná píseň od Petra Hapky. Pro mě to bylo utahané a vytrhlo mě to z té krásné snové atmosféry. Ke čtyřem hvězdám mnoho nechybělo a nevylučuji, že v budoucnu při případném opakování s dětmi tu čtvrtou hvězdu přihodím. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pohodový film, který každou zimu shlédnu několikrát a nikdy mne neomrzí. Nádherné zpracování tehdejšího života v horách (i když samozřejmě malinko zidealizované), plné sněhu, dětských radovánek, krásných dobových dřevěnek a kouzelné zimní atmosvéry. Ta na člověka prakticky po celý film neustále dýchá a vtahuje jej do děje. Když člověk vidí zdejší školu, tak by do ní nejraději hned začal chodit, to samé platí se zdejší hospodou ve které se schází prakticky celá vesnice od pašeráků až po finance (celníky) a nedat si v ní tehdejší točené, nepasterizované pivečko by byl opravdu hřích. No prostě všechny interiéry (sklářká dílna, hospoda, škola či třeba tkalcovské domky) jsou zde naprosto dokonalé. To vše je doplněno úžasnou hudbou pana Hapky i skvělými výkony všech herců včetně těch dětských. Prostě jedním slovem - PARÁDA, PARÁDA, PARÁDA...:) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolu s Pány kluky nejlepší film režisérky Plívové - Šimkové, který je v kontextu její tvorby netradičně zasazený do minulosti přelomu 19. a 20. století. Poeticky laděný snímek o minulosti kraje, kde režisérka vyrůstala, je primárně určený dětem a tomu odpovídá i volba filmové řeči a struktura vyprávění. Klukovská dobrodružství, hry a radovánky v konfrontaci s někdy ne zcela pochopitelným světem dospělých se proplétá s pověstí o vládci hor - Krakonošovi. Celkový dojem: 75 %. ()

DarkoCohen 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh, u kterého si každoročně na štědrý den dopoledne krátím čas u čekání na zlaté prase. To jsem ještě nikdy neviděla, ale dobrodružstí Matěje a Jeníka už několikrát. Pohádkově bílá zimní atmosféra zasněžených Krkonoš, kde se na ski prohání Krakonoš pašerák alias Lucifer z Čerty nejsou žerty! Radost pohledět. Člověk, jenž obsadil Karla Heřmánka do těhle dvou rolí, je borec. Jako dítě jsem se ho bála, jako odrostlejší ho zbožňuju. Navíc takhle krásnou spisovnou češtinu jakou se mluví tady, už v mnoha českých filmech, na které se dá koukat, neuslyšíte. 80% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi už vůbec nějak moc nesedlo. Jako uznávám hodně starých, českých filmů, ale tohle patří mezi ty horší, takže za mě podprůměr. Příběh nezaujme, ani postavy moc nezaujmou. Některé scény chytnou, některé ne. Abych se během krátké stopáži (73 minut) nudil, to už je něco špatně. Za mě jen tak na 31% = ** ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Hercům dělalo velký problém sjíždět kopce na dřevěných lyžích. Proto použili klasické sjezdovky a oblepili je dřevěnou tapetou. V těch nejnáročnějších scénách je potom nahradili členové horské služby. (Hans.)
  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)
  • Kostýmy, ktoré si herci cez deň premočili na snehu, nestíhali uschýnať na radiátoroch, a tak sa ráno museli veľakrát obliekať do mokrých šiat. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama