Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Klouzačky, lyžování, sněhové pevnosti, koulovačky, zkrátka zima, to je to pravé roční období pro zábavu dětí z vesnice pod vrchem Šibeničákem. Jejich vůdcem byl vždy Zrzek, syn místního hrobníka. Jenže pak se do vsi přistěhoval Myšák, jehož otec se stal předsedou zemědělského družstva, a ten všechny kluky přetáhl na svou stranu, zejména díky tomu, že může kluky vozit na koních, které mu táta občas půjčoval. Hrdý Zrzek raději z party odešel než by se podřídil Myšákovi. Věrná mu zůstala pouze kamarádka Barborka, která mu pomáhá chytat ptáky, zejména pověstného černého havrana. Nepřátelství mezi oběma kluky pokračuje řadou potyček a naschválů. A zatímco Zrzek konečně chytil havrana, Myšák, který se ke koním chová laskavěji než ke kamarádům, má starosti se svou oblíbenou klisnou Sylvou, která čeká hříbátko. Stav Sylvy se totiž zhoršil natolik, že musela být utracena a Myšákovi se jen tak tak podařilo zachránit alespoň její hříbě, když otci slíbí, že se o něj bude starat. A právě tohle neštěstí nakonec kluky usmíří. Myšák spí s hříbátkem ve stáji, krmí ho, zahřívá a je to právě Zrzek, kdo mu s tím pomáhá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (79)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Věra Plívová-Šimková natočila během své tvůrčí dráhy dva opravdu kvalitní filmy, a to Pány kluky a Krakonoše a lyžníky. Lišáci patří spíš k průměru, který ale ze vzpomínek vytahuje pěkný soundtrack. Vzpomínám si, že Liškova hudba z tohoto filmu se kdysi objevila i ve znělce Televizních novin. Je i zajímavé vidět filmové začátky dnešní mediální celebrity Honzy Krause. Místy by to chtělo v případě scén dětských radovánek použít nůžky a některé klukovské rvačky jsou i trošku nepřehledné. Celkový dojem (s nádechem nostalgie): 60 %. ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Pro tento film mám opravdu slabost, nejspíš proto, že mi připomíná moje dětství na vesnici, i když jsem o pár let mladší, než je film.Doba, kdy si děti hrály venku, v lese a na louce a byly spokojené i bez Playstationů,mobilů a empétrojek.Skvělé výkony dětských herců, a to nejen Jana Krause,to vše podkreslené výtečnou hudbou Zdeňka Lišky. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Silnou stránkou tohoto rodinného filmu je přirozenost a lehkost, se kterou se přibližuje dětský svět a chlapecká řevnivost. Kouzlící kamera, rozjařená nálada a přesvědčivé herecké výkony vytváří působivou atmosféru k dětským ctižádostem a běhu jejich běžného života v radosti, dychtivosti a neopakovatelnosti. To pro mne dělá z filmu Lišáci, Myšáci a Šibeničák příjemné optimistické pohlazení a návrat do bezstarostného času dětství a prožitků poznávání. Zasněžené kopce jsou zality slunečním svitem a oblaka zvědavě nakukují do dětských srdcí a nejvroucnějších přání. Hlavní postavou je přirozený chlapecký vůdce Zrzek (velmi zajímavý Zdeněk Tůma), hrobařův ctižádostivý synek ze Šibeničního vrchu a milovník a znalec opeřenců. Konkurentem je průbojný Myšák (dobrý Jan Kraus), neposedný syn předsedy družstva a vášnivý koňák. Jejich vášně jsou slabostí i prostředníkem oboustranných ctižádostí. Z dalších rolí: popleta a přeběhlík Dýmaček (zajímavý Milan Bakeš), koketující Barborka (Blažena Hendrychová), na děti rozezlený hajný (Jiří Hartman), ze synových lumpáren nevrlý Myšákův otec (Vladimír Ptáček), obdobně nespokojený Zrzkův otec (Miloš Bílek s hlasem Karla Augusty), moudrý a laskavý děda (František Pacholík s hlasem Václava Lohniského), či snaživý a vytížený učitel (Václav Babka). Film je výrazný po přirozené herecké stránce představitelů dětských rolí. A společně s láskou k přírodě a radostí ze života udělala Věra Plívová-Šimková příjemný rodinný film, ideální pro děti. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Film byl natočen v r. 1970 a při jeho sledování si člověk nostalgicky uvědomuje, jak už je to strašně dlouho a jak je to, bohužel, v dnešní tvrobě dětských filmů neopakovatelné: výkony hlavních dětských herců jsou výborné, hudba Zdeňka Lišky geniální a černobílé provedení filmu má magickou atmosféru. Dobře si pamatuju, jak mi u scény na "ptačím stromě" podbarvené strašidelnou hudbou nebo při vyvolávání duchů na Šibeničáku naskakovala jako dítěti husí kůže a musím uznat, že se to dodnes nezměnilo. Citlivě zachycené sblížení dvou znepřátelených chlapců nad umírajícím hříbětem je silné pro dospělého i pro dítě (jen si nejsem jista, zda dlouhé neakční sekvence dnešní dítě osloví.) ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

To ještě děti byly dětmi, zimy zimami, lidé lidmi a mluvilo se jen tehdy, když bylo potřeba něco důležitého sdělit a nešlo to jinak. Geniální film, vždycky si vzpomenu na vyprávění mojí mámy o jejím dětství na vesnici. Natočit něco podobného (rychlí koně ovládaní dětmi, pravý sníh, suverénní a bezprostřední děti, jejich odvaha a zocelená nátura...) by s dnešním nesamostatným potomstvem už nešlo. Nej komentář: flanker.27 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Filmovalo se v obci Křižlice. (M.B)
  • Pavlíčkovo spoluautorství scénáře zůstalo z politických důvodů neuvedeno. (sator)
  • Při natáčení dětí při sáňkování se jich spousta z komparzu zranila a nejvíc dítě, které přejely sáně. Režisérka se ovšem rozhodla tuto scénu ve filmu ponechat... (Redyx1)

Reklama

Reklama