Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní postavou příběhu, který je citlivou sondou do duše malé holčičky, je pětiletá Kačka Znamínková, která žije s rodiči v malebné podhorské vesnici. A protože má velmi bujnou představivost stává se nejen princeznou se zlatou hvězdou na čele, ale také princeznou na hrášku nebo třeba lovkyní krokodýlů. Společně s rodiči očekává nového sourozence, který se má mamince narodit každým dnem, radost však bude mít pouze v případě, že to bude sestřička. O bratříčkovi nechce ani slyšet. Nakonec však místo očekávané sestřičky dostane bratříčky a to hned dva, protože se mamince narodí dvojčata, která dostanou jména Petr a Pavel. A to se Kačce vůbec nelíbí. Místo, aby mamince pomáhala, trucuje a zlobí. A protože se najednou všichni točí kolem miminek, cítí se odstrčená a namluví si, že není vlastním dítětem svých rodičů, což vede k dalším konfliktům a potížím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

Standa95 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem až donedávna nenáviděla. Moje o x let mladší sestřenice na něj koukala dokolečka. Kačenka mi přišla jako nevychovaný spratek, kterému bych dala v některých situacích pár facek. Čím jsem ale starší, měním názor k filmu. Dokážu ho trochu pochopit a nebrat s tak negativním přístupem a hodnocením. Když ho dávají jednou do roka v TV, možná se na něj podívám, abych si ho pouštěla jen tak ve volné chvíli? Nejsem blázen. Ano pro děti film možná dobrý, ale pro ty, co už mají trochu víc rozumu, nevím no... ()

Zevon 

všechny recenze uživatele

Je to úsměvné, Schmitzer je výborný. Hezký film pro děti, naprosto přirozený děj a má logiku. Cáknutá babička je tak kouzelná..Nezbývá mi, než litovat, že hodnocení není na deset, ale jen do pěti, ať mi paní Plívová-Šimková odpustí, kdybych měl možnost ji poznat, koupím ji zato tu nejlepší čokoládu, co na rohu v magacínu mají. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Nefňukej, veverko! je klasický rodinný film určený spíše pro menší děti do deseti let. Ovšem pro děti, které již dávno odrostly, protože tohle se dnešním dětem už nebude líbit. Kromě lidového pojetí, kdy se rodičům narodí dvojčata, celá rodina žije v ústraní v nějaké staré chalupě a Schmitzer coby táta zapomene Kačenku i s klukama v kočáře na fotbale, tak z celého filmu vyvěrá pořádná dávka nostalgie. Svět bez mobilů, počítačů, nýbrž život na chalupě, včely, kočky, vůně pověšeného prádla.... [2461. hodnocení, 44. komentář, 54%] ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Těžké psycho, jdoucí ve stopách dětských filmů jako Máte doma lva či Lucie a zázraky, z novějších snímků třeba Kdopak by se vlka bál - i zde se velký prostor věnuje zobrazování dětské fantazie, která po prvních nevinných scénách, kdy si Kačenka hraje na princeznu, začne nabývat daleko děsivějších podob ve scénách s "čarodějnicí", ze které skutečně jde strach. Spolu s Kdopak by se vlka bál ovšem nezapomíná ani na realitu. Vpodstatě můžeme rozeznat tři roviny děje - nejprve Kačenčiny představy, často ovlivněné skutečnými událostmi (pokus o simulaci dětské fantazie, jako to můžeme vidět ve snímcích jako Zakázané hry či pohřeb Kašpárka v Koljovi), dále pak v reálu probíhající interakce mezi dětmi a nakonec scény s dospělými. Neodvažuji se spekulovat o tom, jak jednotlivé roviny vnímá dětský divák, jako divák dospělý osciluji mezi fascinací a děsem - děsem především z toho, že je mi už jasné, jak tragicky mohou některé Kačenčiny vylomeniny skončit. ---- Jeden z prvních filmů, které si vybavuji, i když jsem si z něj pamatoval jen surrealistickou scénu zrození mimina z vajíčka (se skořápkou) a snad i tu čarodějnici. Zajímavá hudba Pavlíčka a Stromboli, o kteréžto kapele jsem zatím pouze slyšel. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Když jsem film Nefňukej, veverko! viděl jako dítě poprvé, vůbec se mi nelíbil. Převládla podivně depresivní atmosféra, nepříjemné pocity a neustálý strach z báby Rosůlkové. Nezachránila to ani sympatická představitelka hlavní role, její bohatá představivost a fajn děda v podobě Lubora Tokoše. V dospělosti se to pak moc nezlepšilo, nepříjemné pocity z prvního sledování jsem měl stále. Svým dětem to rozhodně pouštět nechci. Máme spoustu starších, ověřených a hlavně lepších klasik. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Natáčeno v Jablonci, Mšeně, obci Břízky, v okrese Jablonec nad Nisou v Haraticích a Zlaté Olešnici. Ve filmu se objevil také Novoveský potok v Nové Vsi nad Nisou. (M.B)

Reklama

Reklama