Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V napínavém gotickém příběhu ze Středozápadu se kolem mladého muže (Tom Holland) shlukují podivné existence. Ale on je připravený chránit svoje blízké. (Netflix)

Recenze (407)

POMO 

všechny recenze uživatele

Možná až přepáleně nepravděpodobná spleť fucked-up osudů, provázená zbytečně častým a doslovným voice-overem. Už tak je v příběhu několik důležitých propojení osudů odhadnutelných, a neustálý, všechno dovysvětlující voice-over diváka obírá o vlastní podnětné úvahy. Doslovné vysvětlování pocitů postav má místo v knize, kde nevidíme obličeje herců. Tady je navíc a zbytečné. Pokud ale toto přespříliš pohodlné, monotónně plynoucí vyprávění přijmete, čeká vás solidní drama se spoustou utrpení, ošklivými plody náboženského fanatismu, lehce cynickým použitím uvolněné dobové hudby (které evokuje Coenovic bros.) a výbornými herci. Především Jason Clarke a Pattinson zde excelují ve vedlejších, pro ně atypických záporních kreacích. Hlavní postava Toma Hollanda mi paradoxně přišla výrazem upozaděná, což bych nedával za vinu jemu jako herci, ale režisérovi. Tři a půl hvězdy. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Čtivý, explicitní až zvrácený román audiovizualizovaný do rádobyumělecky vatěné prudy s přístupností a narací pro náctileté retardy, která na ně v tom hnoji jednobuněčných braků Netflusu samozřejmě působí, jako by po přeslabikování homixových omalovánek sáhli po graficky znovelizovaném Cuntovi, a vyvolává tak hysterické nadhodnocování, bo seryjozni a s fylozofyckím přesahem, ať už to znamená cokoliv. Na mě tedy to, proti knize těžce zbuznělé, panoptikum vidláckých incestních mentálů, animálních vypatlanců, fanatických kudlanek a pošahaných zmrdů všeho druhu působilo, jako by Alois Mrštík v želvovišti unyle vyprcal Karolínu Světlou za cenzorského dohledu šosáckých Koniášů z RRTV, a globálně jsem se dost nudil. Nicméně je to vcelku atmosférické, solidně obsazené i zahrané, tedy až na ochrnutého Patyzóna, který v jakékoliv roli s jediným konstantním xichtem a lopatí dickcí prostě předstírá těžce nehrajícího slizkého homopýra, a dokonce i Spájdrgej přeqapivě ukázal, že má na víc, než jen cákat pavučinky po hárajících třináctkách. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Tarantino bez humoru, nadsázky a popkulturních průpovídek. Funguje to nad očekávání dobře, i když jde o jeden z těch filmů, které si pravděpodobně už nikdy znovu nepustím. Pattinson se blíží pozici nejzajímavějšího herce mezi třicátníky. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tento neodolateľne nepríjemný, temný a brutálny film vyzerá, akoby ho natočil Frank Darabont (niekedy krátko po Shawshanku) podľa mimoriadne vydarenej knihy Stephena Kinga (so zreteľnými ozvenami Cormaca McCarthyho ale Joa Lansdala). Áno, také pôsobivé to je. Všetci herci famózni, či už pochádzajú zo stajne Marvelu alebo DC, prípadne zo sveta Harryho Pottera. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím, co mají Amíci neustále za potřebí ukazovat, jak to na Středozápadě stojí za hovno, že lidi tam jsou vypatlaný, mluví nesouvislým jazykem náhodného kmene a navíc v každé dědině narazíte na nějakýho pobožnýho psychopata, kterej jede v nějaký úchylárně. Bejt tam policajt musí bejt za trest a musíte bejt asi stejně vypatlanej, abyste to tam ustál bez ztráty růžičky. Ďábel ukazující ďábla v místních lidech má přesto docela dobrý námět, docela dobrou atmosféru a celkově je poměrně zajímavým filmem. Jen by nemusel být tak dlouhý a nemusel by tak šíleně tlačit na pilu. Chvílemi jsem myslel, že upadnu do mdlob, atmosféra neatmosféra. Největší plus nicméně stojí na hercích. Ti si teda s tím jazykovým patvarem zatraceně vyhráli. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

8,5/10. Nepříjemný až na půdu. Herecký ansámbl je vskutku skvostný (Skarsgård vynikající!) a jednotlivé linky se napříč celou stopáží postupně proplétají do organické pavučiny, ze které vede jen jediná cesta. Pěkně násilná cesta. Já tyhle ponurý, extrémně táhlý a symbolikou prosáklý projekty prostě žeru. Obzvlášť... pokud se odehrávají v polozapomenutém vidlákově. Aneb VÍRA je tou nejmocnější zbraní, jakou člověk kdy poznal. Paráda. Další počiny od Campose budu nyní vyhlížet s velkým očekáváním! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Utahaná, zoufale užvaněná jižanská epika s topornou režií, pochybnou dramaturgií, pěknou ponurou kamerou a solidními herci, kteří to táhnou nad hladinu podprůměru. Campos je režisér asi jako já helikoptéra. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi silné temné jižanské drama, v každém úhlu je vidět, že jde o filmovou adaptaci silné literární předlohy. Tohle se Netflixu hodně povedlo. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takový ten film, kde se pořád dějí špatné věci a většina postav jsou zlí lidé. V tom si zrovna nelibuji, na druhou stranu jsou zde velmi dobří herci díky kterým to působí uvěřitelně. Všichni tam mluví buranskym přízvukem a to já rád, takže jsem byl spokojenej. Hodně se mi líbil hlas vypravěče. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PO SVĚTĚ BĚHÁ SPOUSTA MIZERNEJCH PARCHANTŮ...“ /// Film o magorech, kteří propadli Bohu. Bohužel si nevšimli, že se změnil v Ďábla. A taky o těch, kteří to věděli až moc dobře… Výborný obsazení: Holland a Pattinson v rolích, na který se nezapomíná. Stejně jako knížce, i filmu se vyčítá slabý ztotožnění s postavama a dějová povrchnost. Ani ten konec není extra poutavej. Ovšem já mám rád filmy s vypravěčem a lidskými osudy, který se protnou. Navíc jsou tady většinou krásně zvrácený… Osudy i lidi. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2012 napsal Donald Ray Pollock, neznám. 2.) Fotr vyrobil modlitební totem (ale nijak zvlášť nefunguje…). 3.) Thx za titule „CZ_XCV“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Netflix tentokrát trefil Jackpot a společně s Extraction a Dírou je Ďábel třetí nejlepší netflix počin letošního roku. Ďábel je solidním Southern Gothic dobovým thrillerem ze Středozápadní Ameriky z městečka plné násilí a korupce. Film je vyprávěn více dějovými liniemi a některé z nich jsou retrospektivní, ale neruší a je to podáno velmi přehledně a bavil mě i poutavý vypravěč. Herecký cásting je snad nejzajímavější jaký se letos u filmu urodil a zajímavé jsou ani né tak zvučná jména jako spíš výběr postav ( Spiderman, Batman, Pennywise a Winter Soldier) samozřejmě v pořadí kdo podal nejlepší výkon. Ve filmu není pořádně kladná postava, všichni zde páchají zlo a hrůzné činy a většinou jsou i náležitě potrestáni. Film sice plyne pomalejším tempem, ale režisér film dávkuje intenzivními scénami, které upoutají pozornost ( Scéna v kostele a v autě je highlight) a finální 40 minutovka je doslova zúčtovací a velmi satisfakční. Podařená podívaná se syrovou atmosférou, skvělými herci a solidním příběhem. Příběh****, Akce***, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Výborný, strašný film. Skvelá atmosféra, skvelé scény a poriadne ma bavili aj herci, ktorí ma väčšinou nebavia. Trochu som sa toho bál (knihu som nečítal, rozprávačom filmového spracovania je autor knižnej predlohy), ale zbytočne, je to fakt pecka. Produkcia: Jake Gyllenhaal. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Někteří lidé se narodí, jenom aby byli pohřbeni. A to není jediná temná myšlenka, ze které Ďábel pomalu skládá svoji nepříjemnou mozaiku tragických osudů, v nichž nikdo není nějak zvlášť dobrý, víra s lidmi mává silněji než obvykle a Tom Holland předvádí, že je mnohem víc než jen hezká tvářička z marvelovek. Herecký koncert ale předvádí i ostatní, a byť bych mohl snadno namítnout, že to bylo možná zbytečně dlouhé, voiceover byl až příliš všudypřítomný, a ty emoce v závěru nefungovaly tak dobře, jak bych si přál, pořád se jedná o jeden z nejlepších filmů letošního roku, a já si ho zatraceně užil. / edit: furt na to myslim, ten film uzrál jako víno, jednoznačně v letošní top3. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý, temný a ďáblem nasáklý “southern gothic” thriller, kde po celou dobu někdo páchá zlo a dějí se dost hrozný věci, přesto ale (zajímavě) nevyzní na úplně beznadějně depresivní notu. Vyniká tu nejen atmosféra a pánbíčkářský prostředí appalačských zapadákovů, ale i skvěle užitý vypravěč a výtečný herecký obsazení - všechny postavy táhnou a fungují. Pattinson vystřihl super kněze chlípníka. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Better the devil you know...? Jak kdy. Po seznámení s démony fanatismu, pokrytectví a sadistické krutosti tohoto venkovského eposu, dokonalého od nasliněnou dlaní ulíznutého účesu po botu zadupávající vám krk do bláta, člověk se slzou v oku vzpomíná na čerty s hodností vraníka. A to ještě neví, do jaké báječné Rodiny bude uvítán, když se užuž zdá, že si z pekla zakoupil jednosměrnou jízdenku. V pekelném klání o cenu Kubrickova kukuče nakonec vítězí Bill Skarsgård, ale bylo to o psí chlup... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Kdyby to natočil stylovější režisér a netrvalo to přes dvě hodiny, mohla to být noirová pecka. Herci to táhnou hodně nahoru. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se chtěla podívat hned, jak vyšel, ale potom jsem omylem viděla konec, když se na film doma díval někdo jiný, tak jsem čekala, až ho zapomenu, abych se mohla podívat sama. Inu, nakonec jsem na film zapomněla úplně a teprve při nedávném zájmu o oprášení filmografie Roberta Pattinsona se mi připomněl, a stejně rychle jsem si vzpomněla na ten zatrachtilý konec, když jsem si ho konečně pustila. Pozitivní na tom bylo to, že z rozestavění příběhu pro mě bylo velkou záhadou, jak může film skončit zrovna s těmi dvěma postavami dělajícími zrovna to ono, takže mi ten spoiler vlastně zase tolik zážitek nezkazil a dokonce ve mně podnítil zvědavost. Nicméně jsem během sledování bojovala s jinou věcí, a to s mou vlastní představivostí. Ta je totiž bujná a divoká a v day-dreaming módu prakticky neustále, často pracující na variacích filmů, které jsem zrovna viděla. To mi často umožňuje užít si i "horší" nebo "prázdnější" filmy, pokud v nich najdu alespoň jednu věc, která mě zaujme, někdy k tomu stačí i jeden herecký výkon nebo jedno autentické gesto mezi postavami. V případě The Devil All The Time mi ale moje představivost byla spíš protivníkem, protože mi bránila v tom film přijmout tak, jak si ho bratři Camposové vymysleli, napsali a natočili. Nefilmová "roztahaná" dramaturgie převzatá z knižní předlohy je zřejmá. Samostatné epizody (jako ukřižovaný mariňák nebo šerifův hon za "neposkvrněnou" reputací) vložené do příběhu, který i bez toho zahrnuje desítky let a spousty jiných tragédií, převádění hlavní postavy z generace na generaci a s tím spojené skoky v čase, velmi detailní odbočky od ústředního děje k vedlejším postavám a vykreslení "jejich příběhu" bez konkrétní akční souvislosti k těm "hlavním" událostem, to všechno jsou věci, které by čtenáři přišly naprosto přirozené při čtení knihy, ale divákovi při sledování filmu budou připadat nekonvenční až neobratné, i kdyby jenom podvědomě, pokud se ve filmové dramaturgii aktivně nevyzná. Já sama jsem s tím trochu bojovala, protože mi film nepřišel tak suverénní jako režisérův celovečerní debut Po škole, abych přijala všechny jeho dramaturgické volby bez jediné výhrady. A tak, i když jsem si film "užila" (rozuměj byla z jeho obsahu znechucená/smutná tak, jak jsem měla být), jsem byla po skončení vlastně trochu zklamaná, protože mi přišlo, že to nebyl takový film, jaký by si moje vlastní představivost na místě takového filmu vymyslela. Muselo se mi to v hlavě trochu rozležet a teď už jsem myslím sama sebe aktivně a trochu násilím přesvědčila, že není nic špatného na tom, když se filmař zamiluje do knihy natolik, že se její výsostné vlastnosti rozhodne při adaptaci v maximální možné míře respektovat, a dokonce najme autora knihy jako vypravěče pro voice-over, aby jeho ústy původní text doslova ožil a rámoval a obohacoval tak filmovou "skutečnost". ()

choze 

všechny recenze uživatele

Výživný southern gothic s úchylnými kazateli, sériovými vrahy a lidmi semletými mezi nimi. Čekal jsem, že to bude nediváčtější, ale je to odvyprávěné dost svižně. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„May you be in heaven a full half-hour before the devil knows youˈre dead.“ Na tom irském přísloví něco bude, obzvláště když si uvědomíte, že neexistuje něco jako ruka vedena bohem či jeho promlouvání k vám. Za vším stojí jen člověk sám, a bůh a ďábel jsou strany jedné mince, co se často staví na hranu.. Mohlo to být silné, ale ne s Camposem. Voiceover zbytečný, první půli to vůbec nedrží pohromadě a ač k tomu bylo mnoho příležitostí, z ani jedné scény nebyla vydolována ta nejtemnější esence. Pattinson si tady hraje na Marlona Branda včetně barvy hlasu, ale moc mu to nejde.. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Ani ten nadbytečný voiceover pro debily nezakryje fakt, ze Campos neumí vybudovat ani jednu svébytnou, kompaktní scénu, z níž by neunikal otravnou hudbou, a v níž by hlavně upotřebil tu plejádu hvězdných jmen, která nanutil používat jižanský přízvuk. Všichni umírají, ale je to úplně jedno, když to má dialogy jak z večerní školy scenáristiky (interakce Holland - Scanlen se nedají poslouchat). ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama