Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři nerozluční kamarádi Tomáš, Jožka a tulák Hubert žijí v poklidném městečku Levín počátkem století. Tomáš žije u energické tety Apoleny a strýce Václava, kterým pořádně koření život. Jemu zase dělá naschvály bratranec Štěpán, žalobník a zlomyslný kluk. Po pozdním příchodu a následném trestu před celou třídou se Tomáš rozhodne získat odměnu pro nejlepšího žáka. Začne od spolužáků za různé protislužby dostávat pochvalné lístečky, ale pořád jich má málo. Za pomoci Huberta vniknou s Jožkou do ředitelny, kde se zásobí lístečky. Na školní slavnosti ale kluci svým vítězstvím vzbudí poprask a jsou ředitelem a učitelem Lopatou a zamčeni v kabinetě, než se rozhodne, co s nimi bude dál. Hubert jim však pomůže ven a všichni se rozhodnou pro útěk na místní hrad Pokštejn. Cestou hodí své šaty do řeky, aby vzbudili zdání, že se utopili. Druhý den je v městečku poprask utopili se tři kluci a navíc někdo vyloupil místní záložnu! Kluci na hradě najdou poklad ale jak to, že jsou v něm současné peníze? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (391)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ignoruju jakoukoliv poznámku o Tomu Sawyerovi, kterého jsem od malička nesnášel a najednou z toho vychází neskutečně skvělá komedie.... Obzvlášť tetička Iva Janžurová a pan učitel Josef Somr jsou perfektní... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Doufám, že i za padesát, šedesát nebo třeba sto let budu z toho filmu nadšenej a budu si při jeho sledování vybavovat jak jsme si s klukama hráli na černochy, tím že jsme se váleli do půl těla v rozehřívajícím asfaltu na silnici nebo jak jsem vlezl do zahrady pro největší jabka v ulici jenom proto, abych je dal Naďě a při úprku před psím nepřítelem jsem si přes plot natrhnul prdel :) Může mě být třeba milion let, ale pokud i v tomhle věku dám tomuhle filmu s perfektně vybraným hereckým obsazením pět hvězdiček, bude to se mnou skvělý, budu se totiž pořád pyšnit tím nejprestižnějším titulem PAN KLUK ! Kluci přece nestárnou !! a to nám holky děsně záviděj :) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších dětských filmů. Jako kluk jsem jej doslova žral, a i dneska se na něj s radostí podívám, i když už jsem z klukovských kalhot dávno vyrostl a ze školy si už pamatuji jen abecedu a malou násobilku. :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů pro děti. Ale možná by se spíše mělo díky ústřední trojici hrdinů řici pro kluky, jeho svět je tak trochu maskulinní. Tenhle krásný snímek mě naplňoval kdysi a oslovuje mě i teď, svou poetikou dobrodružství, volnosti, rošťáren, léta a šťastného dětství, kde jsou všechny starosti malé a radosti nekonečné, kde po kolejích jezdí nejenom vlaky, ale i šlapací drezíny, na kterých můžete odjet takřka kamkoliv... Páni kluci. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No je fakt, ze film je vicemene o nicem, proste par kluku se poflakuje a dela problemy, ale je to tak mile a pohodove natoceny, ze se na to da moc pekne divat. Nechapu, ze reziserka tohohle fajn filmu natocila takovou kokotinu jako Jak se toci rozmaryny. Tenhle film mi pripomnel Bylo nas pet. Jinak co se tyka hercu, tentokrat jsou v roli deti, ktery to bez problemu zvladaj a dospeli jim jen sekundujou, ale jejich role jsou kouzelny, treba Iva Janzurova nema chybu. Uvazoval jsem i o peti hvezdickch, ale film je misty krapet stereotypni, takze jen 4*. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený film , jen herecké výkony dětských představitelů mi přišly dost mizerné , proto jen za čtyři. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli tentokrát Tomáše příkladně nepotrestáš, tak bych si musela myslet, že se na tom chlapci dopouštíš vážné výchovné chyby." Jako konzervativní maloměšťák nesnáším tyhle nevychovaný parchanty. Ovšem v době vzniku tohoto snímku jsem byl taky tak trochu nevychovanej parchant, kterej si užíval pohybu na čerstvým vzduchu. Byl jsem pan kluk a s kopií Tomáše, Huberta a Jožky jsem si to dost užíval. Na zasnoubení s Blankou jsem tedy v tý době nemyslel, za což se její kopii omlouvám. Mě prostě stále baví "fikanej" Štrůdl, podpantoflák Václav a samozřejmě duo učitel a řídící. To jsou dokonalý figury. Takže Nestůj a pojď ... ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů, co jsem kdy viděl. Proč? No, je to tam. Co? Slunně mlhavé záblesky toho, co jsem prožíval ve vlastním dětství. Je to tam. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Věře Plívové-Šimkové vystavět za její filmy pro děti pomník. Tak si představuju šťastný dětství a z větší části se mi i přihodilo :)) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které si z dětství pamatujeme jako úžasné zažitky a když se k nim po letech vrátíme, hořce zjistíme, že zestárly a především, že v dospělosti zkrátka nefungují. Páni kluci patří k těm řídkým vyjímkám, kdy se filmový zážitek opakuje kdykoliv snímek znovu shlédnu. Znovu se ze mě stává kluk, co podniká dobrodružné výpravy, má spoustu volného času a dovede si ho přes občasnou nepřízeň dospělých užívat. Kdykoliv zazní známá filmová melodie a hlas mě vyzve: "No tak tu nestůj a pojď", jdu a znovu se ponořím do světa svých dětských vzpomínek. Celkový dojem. 90 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dětské filmy Věry Plívové-Šimkové mě nebavily ani jako dítě, ani jako dospělého a Páni kluci nejsou výjimkou. Karikaturně zobrazení dospělí mi přišli otravní a chyběl mi tam silnější příběh, zajímavější postavy a divočejší dětské eskapády. Taky se rád dojímám u vzpomínek na dětství, ale na to jsou mnohem lepší filmy, třeba Stůj při mně. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Příjemný, oddychový snímek. Film o klučičích přátelstvích, jejich dobrodružstvích, radostech a starostech. Samozřejmě Štrůdl a teta Apolena jsou nezapomenutelní, ale film mi už neříká tolik, jako když jsem byl menší. Lehce nadprůměrný filmek, na který se dá čas od času kouknout. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasika českého filmu pro děti a mládež. Holt, co naplat Věra Plívová-Šimková prostě umí. Film je skvěle obsazený, zahraný (pro mě je naprosto nezapomenutelná Iva Janžurová), hlavně ale pohladí po duši. Viděla jsem jej snad už stokrát a až zase poběží v televizi, budu se dívat po sto první. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Dobývání Fokštejna, Štrůdlíček, barevné lístečky, famozní učitelský sbor, Jirka Lábus a jeho nůžkýýýýýýýý, nožééééé, brousííííííím.... Laskavá a přenádherná komedie pro "všechny"... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Snahy převést či adaptovat cizí syžet do odlišného kulturně sociálního kontextu mohou být - a většinou také tak končí - rozporuplné. V případě dokonalého počeštění twainovského tématu proslulou režisérkou Věrou Plívovou-Šimkovou naopak úspěch zjevně předčil nejsmělejší očekávání. Počínaje mimořádně šťastnou volbou představitelů dětských úloh přes nezapomenutelné kreace Ivy Janžurové v úloze tety nebo solidárního "spolupachatele" strýce Karla Augusty přes nápaditě rozvíjený "remakový" příběh, vrcholící poetickým koncem, vznikl strhující obrázek ze života českého malého města počátkem dvacátého století s přesně zachycenou atmosférou secesního konce mocnářství. Výsledkem - je otázkou, nakolik to byl záměr a nakolik skutečné, nekalkulované souznění - je hrabalovsky poetický příběh, který doslova hřeje a zahřívá každou vteřinou své sekvence. Trio uličníků se dnes jeví jako ztělesnění šťastného, bezstarostného dětství v rodině, v níž teta je oběma nevlastním bratřím skutečnou matkou a strýc vlastně silným a dominantním otcem v ne zcela obvyklé pozici dominátora, který točí krkem vnějškové něžné hlavy rodiny, jak se to jeví alespoň našemu hrdinovi. Komediální poloha filmu jen dotvrzuje nezapomenutelnost zážitku, kterou opakovaně podstupujeme při každém jeho zhlédnutí. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Krásný film o dětství a eskapádách party přátel z dávných dob. Snímek vyniká kromě hereckých výkonů malých kluků a ostatních tváří "zavedených" jmen také především uvolněnou atmosférou, přirozeností, příjemným, "českým" humorem a citem pro opravdovou filmařinu i poetiku. Tedy všemi faktory, které se spolu pohromadě v dnešní tvorbě nachází již zcela výjimečně. Filmy pro děti a mládež z dávných, minulých let mají téměř vždy nezaměnitelnou atmosféru tehdejší doby a čím jsou starší, tím větší dopad mají často na diváky stižené nostalgií:) Když se dívám na ta léta, kdy děcka běhala od rána do večera po venku, lozily po stromech, vyváděly všemožné lumpárny a nějaké to odřené koleno, zašpiněné tričko, či občasné potyčky s kamarády je vůbec nemohly rozhodit, dostane mě vždy melancholie, když vidím, jak silný kontrast to je v porovnání s dětmi, které vyrůstají v dnešní době. Tehdy to pro ně byla všechno zábava, nebyli zlí, nenávistní, bezohlední, ani znudění. Zato v dnešní době je těchto vlastností všude až příliš. Neměli technické vymoženosti, mobily, ani internet. Stačila jim příroda, přátelství, kolo a chleba s máslem:) Místy mi Páni kluci připomínali Stůj při mě. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný film pre pánov, ktorí chcú byť aspoň na zlomok dňa opäť kluci. Režisérka natočila zdanlivo obyčajný príbeh doslova roztopašnými očami dieťaťa. Príbeh nemá vskutku žiadnu poriadnu zápletku, ale tento milý, prostý a nepredstieraný námet si ju vlastne ani nežiada. Jednoduchý náhľad do bezstarostného života detí, plného ideálov, jednoduchých myšlienok a hlavne flegmatického a nevľúdneho postoja voči škole, či naopak čulého a roztopašného postoja voči lotrovinám a šibalstvám rozličného druhu. Neraz som sa počas filmu vracal aj ja do čias svojich detských huncútstiev. Ku koncu dochádza dokonca aj k nečakanému zdramatizovaniu, ktorú si však tento univerzálny príbeh ani tak veľmi nežiadal. Celkovo ale mohol byť natočený aj energickejšie, pútavosť mal rozbehnutú na výbornú. 80%. ()

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama