Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dětský film o snech a touhách těch nejmenších, který je přímým pokračováním snímku Nefňukej, Veverko! Zatímco v prvním filmu se Kačenka musela vyrovnat s narozením dvou bratříčků, tentokrát ji čeká zkušenost mnohem smutnější. Její milovaný děda, který měl ze všech dospělých nejvíce pochopení pro její snění a hry, umřel. Pomáhají jí v tom nejen vzpomínky na dědu a hry, které spolu hráli na potoce, jak běhali po louce a zdravili jaro nebo hráli Člověče nezlob se, ale také sny o tom, že žije na břehu moře a má kouzelnou mušli, která jí splní všechna přání, ale nesmí být sobecká, marnivá a zlá, jinak přijde o svou krásu. A tak se Kačenka střídavě ocitá u moře, kde jí kouzelné mušle přičaruje nejen dlouhé vlasy a kamarády, s nimiž si může u moře hrát, ale také oživí v písku nakreslená zvířata, od moře se vrací ke vzpomínkám na chvíle, kdy k nim děda přijel naposledy. Jak šli tenkrát k vodopádům chytat pstruhy, jak našli mládě puštíka, které vypadlo z hnízda a vzali ho domů s tím, že ho vychovají v kleci na půdě. Do těchto radostných okamžiků se sice na krátko, přesto však stále neodbytněji vkrádá smutná skutečnost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Režisérka Věra Plívová-Šimková, dětské filmy točit uměla to bez pochyb. Viz. asi její nejlepší díla veleúspěšní Páni kluci nebo Krakonoš a lyžníci. I tento film pokračování neméně úspěšného filmu Nefňukej, Veverko nám tedy těm nejmenším, určitě co nabídnout. Malá Kačka (Helenka Vítovská) tentokráte ve vzpomínkách a ve svých představách na svého dědečka (Lubor Tokoš), který zemřel a s nímž si hrála a prožívala nejedno nádherné i když smýšlené dobrodružství. Ve filmu zazněla tehdy určitě zajímavá hudba od Michala Pavlíčka, kterou z texty Michala Horáčka nahrála tehdy populární skupina Stromboli (Veliké lalúlá, Ó hory atd.), v čele s mojí oblíbenou Bárou Basikovou. O krapek lepší než první díl Nefňukej, Veverko ! Za 3,5/5*. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Připadá mi to takový opravdický, dokonce i přesto, že dospělý postavy se dlouho zdají plochý. Postupně se ukazuje, že takový nejsou (ač nemaj moc prostoru k tomu, aby se projevily). A děti jsou skvělý (Monča, Jožan i Kačenka), ty fantazie mi do jejich světa skvěle pasujou. Jo, filmařsky by to šlo natočit i o dost líp, ale i tohle je mezi dětskými filmy výjimečná a hlavně svým pojetím zřídka vídaná záležitost. Líbilo se mi to, a to neznám první díl, nebo si ho spíš z dětství už nepamatuju. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Slabší než první film, i když i zde se najde jeden či dva silné momenty - ať už jsou to hadi lezoucí po hlavě Kačenky nebo zasypávání hrobu prokládané bouří na břehu moře, která má tvář čarodějnice. Režisérka se tu se smrtí nijak nepáře a co chvíli se nějaká ta mrtvola objeví (myši, racci, mrtvý puštík). ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Divný film. Nikdy jsem ho ráda neměla a nemám ani dnes. Nelíbilo se mi ani prolínání dětské fantazie s realitou. Všechno mi to přišlo jako jedna velká noční můra a nebo blouznění z horečky, i když to je v podstatě to samé. ()

balba 

všechny recenze uživatele

Do reálného příběhu se prolínají sny o životě na mořském pobřeží. Výkony dětí jsou opět bezprostřední a přirozené.Perfektní dětský film. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, Vera Plivova -Simkova detske filmy tocit vzdy vedela - a vlastne u mna je to najlepsia reziserska detskej cesko-slovenskej kinematografie. Oproiti Nefnukej Veverko tu uz ide o depresivnejsi film - malej Kacenke umrel deda, ktoreho si najviac oblubila - a cely film sa s tym vyrovnava. Slusne, ked uz sa za normalizacie mali tocit filmy oniecom, tak beriem Plivovu -Simkovu, a urcite nie Uhera a povedzme Kosenie Jastrabej Luky : 65 % ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

O pokračování můžu napsat to stejné jako o prvním dílu. V dětství to bylo spíš na depresi a ani v dospělosti jsem Veverku na milost nevzal. Tady navíc umře nejsympatičtější postava, malé holce lezou po hlavě hadi a objevuje se spousta zvířecích mrtvol… Tohle rozhodně není idylický dětský film. Se svými dětmi se tomu určitě vyhnu. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Veverka a kouzelná mušle je klasický rodinný film určený spíše pro menší děti do deseti let. Má dvě roviny. Tou první je epická část, kdy malá Kačenka žije v reálném světě s rodiči a dědou na chalupě. S ním chodí k řece, hraje si na zahradě a na půdě chová puštíka. Tato část filmu je pěkná, jednoduše lidová, akorát hodná rodinného filmu. Její lidskost je nejvíce ukázána na smrti dědečka a následném pohřbu, což bylo podle mne nejhezčí na celém filmu. Ovšem film v sobě má ještě lyrickou část, a to když si Kačenka představuje, jak žije u moře. Její sny jsou prazvláštní a podle mě absolutně zbytečné. Celý film tím zkazily. [1234. hodnocení, 17. komentář, 45%] ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Možná přemíra rozervanosti a deprese. Možná přesně něco třeba tak, jak tady padlo o halucinacích či noční můře… Těžký film pro dospělé, natož pro děti. Budu se chtít na něj podívat ještě jednou v klidu. S prostředky, které na film režisérka mohla mít ve své době ...a co nakonec dokázala, tiše smekám. ()

denbrough 

všechny recenze uživatele

Z téhle "pohádky" mě vždycky akorát tak rozbolí hlava :-o Proto už na ní nekoukám, i když je reprízovaná překvapivě opravdu často.. :-D ()

DžejPý 

všechny recenze uživatele

Je to slabší než Nefňukej, veverko, ale taky silnější - slabý film, silné psycho. Čím Kačenku krmili? Opět skvělá hudba, ale tohle se nedá zachránit... ()

Reklama

Reklama