Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vinnetou, náčelník Apačů, je postřelen bělochy při pokusu o záchranu indiánského chlapce. Raněného jej nachází fotograf Napoleon Charbonneau a spolu s lidem Pajutů a Old Shatterhandem Vinnetua zachraňují. Později Vinnetua přepadne Tashunko Sapa, mladý Komanč, který se mu snaží ukrást koně. Vinnetou se stane jeho učitelem - takovým, jakým pro něho byl Starý Medvěd, jeho více než otec, kterého mu zabili před očima. (mibara)

(více)

Recenze (98)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Já vím, jako ty slavný bijáky z Jugošky to nebylo, ale pořád lepší než huba plná sazí. A navíc tomu docela škodí, že místo Plitvických jezer nám představují nějaké Dijonské lesy. Tam si lze Apače sotva představit. Do Francie Apačové ani žádní jiní indiáni moc nejezdí ani nejezdili. A hlavně diváci jsou na jugoslávské exteriery zvyklí a podle toho i soudí Vinnetoua natočeného jinde (přitom tam, kde se objeví záběry mexických lokací, je seriál mnohem reálnější). Pupkatý Old Shatterhand v podání Siegfrieda Rauche je ovšem výborný. Více odpovídá knižní předloze a je tak mnohem víc trapper, než vyšamponovaný Lex Barker. Není to samozřejmě úplně kvalitní podívaná, ale místní průměr hodnocení je možná až přehnaně kritický. Lze se snad domnívat, že mnozí mají předsudky vůči obstarožnímu Bricemu, krajině, vousům a pupku Old Shatterhanda a přirozené (nízké) mentality toho indiánského eléva Tašunky. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Filmy "Vinnetou" jsem jako dítě doslova zbožňovala, a když nám soudruzi předhodili v osmdesátých letech i seriál... jéééžiš, to byla nuda: Vinnetou nad hrobem, Old Shatterhand seriálem jednou projel kanoí (víckrát by toho pupkatého trapáka nikdo vidět ani nechtěl), do toho se motalo jakési mladé indiánské ucho s pitomým jménem, nezáživný děj... Ubohost. Kde asi soudruzi z Francie a Švýcarska udělali chybu??? 20% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Hvězdu jen a pouze z nostalgie, co jednou bylo již mrtvo, nemá se více probouzet.!!!!!! Nevyplatilo se to u filmu vícero autorům již předtím... :-( ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

:-) Tak se mi zase dostal do ruky pilotní díl... Pokus o návrat legendy totálně havaroval. Protože byl při zahájení natáčení Lex Barker už sedm let po smrti, sáhl filmařský team po pantátovi s pivařským břichem. Ze Sama Hawkinse se udělal alkoholik a Pierovi Brice byla dána k ruce nová postava Tašunky... Ačkoliv se jednalo o neskutečný blábol, repliku ,,How how dobré trávy" - si pamatuji dodnes. Chudák Lex asi celou dobu bušil na rakev.... Hvězda za vzpomínku na nedělní rána, kdy Muf, Jů a Hele s Jirkou Chalupou uváděli tento pořad. Tehdy jsem jej sledoval se zaujetím, ale už tehdy mi neseděl a cítil jsem rozdíl od úvodní trilogie... * ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Hrůza, filmy jsou o dost lepší než tahle slátanina. Nemá to pomalu ani děj, nehorázná nuda (větší než v některých podobných filmech). Takže hodnotím jen s odř.ušima na 15% = * ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Já být Karl May, tak vstanu z mrtvých, umlátím prznitele svého díla a spořádaně se opět vrátím do Radebeulu. Tohle se nemělo stát! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Úzká svázanost s "mayovkami" vzala za své a je to dobře. Knížky byly stejně lepší. Najednou byl tady Vinnetou o pár desítek let starší, Old Shatterhand s panděrem a bojovné indiánské nedochůdče z kmene Komančů Tashunko Sapa. Poetika klasických dobrodružství byla v nenávratnu, ale Pierre Brice měl stále charisma, seriál se odvíjel v jiném a poněkud moderně-akčnějším duchu. 60% ()

Smok odpad!

všechny recenze uživatele

Francúzsko - Švajčiarske sprznenie hrdého a nespútaného náčelníka. Francúzi nech ďalej vyrábajú croissanty, švajčiari čokoládu a hodinky, ale preboha nech sa nenavážajú do mayoviek. ()

PetrPan odpad!

všechny recenze uživatele

Tento pokus oživit Vinnetoua formou televizního seriálu nevyšel, už starý a vyčpělý Vinnetou se takřka celým seriálem propotácí zraněný a neschopný, jeho trapný mladý indiánský přítel Tašunko - sappa, či tak nějak je nedomrlé nedochůdče a třešničkou na dortu je Old Shatterhand v podobě tlustého starého herce, který s Barkerem měl společné tak maximálně dávné předky (myslím tím Homo erectus), celou situaci doplňuje Ralf Wolter jako Sam Hawkins - notorický alkoholik. Toto panoptikum hrůzy a sešlosti nemělo nikdy spatřit světlo světa nebo mělo být zničeno a spáleno bez zhotovení kopie. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hrůza. Usínal jsem u tohoto seriálu asi dva měsíce. Začátek má docela solidně našlápnuto, jenomže s příchodem Tašunky se přestane cokoliv dít. Soud na konci je už jenom fraškou. Kdyby tvůrci zkusili do každého dílu nacpat jeden příběh, a jen volně je provázali namísto pokračování o ničem, dalo se z toho něco udělat. I když Olda je děsnej, dabing Fišera, Kopřivy (Sam Hawkins!), Ladislava Mrkvičky a Ferdinanda Krůty je fakt skvělej. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se mi v dětství celkem líbil, ovšem ještě před tím než jsem viděl filmová zpracování mayovek, v čele se Stříbrným jezerem. Ta jedna hvězdička je z nostalgie za chudáka Tašunku. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 1.3.1985, réžia slovenského znenia = (ČST Bratislava) + réžia českého znenia = (ČST Praha) (18.2.2011) ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Seriál Vinnetou, v jehož titulcích není ani jednou zmíněno jméno Karla Maye. Ve skutečnosti jde o one-man show Pierra Brice, kvůli které je dokonce Old Shatterhand odsouzen do role trapného statisty, navíc byl obsazen hercem, který sice na první pohled vypadá jako starší verze Burianovy obálky knihy, na ten druhý jde ale vidět, že je to prostě jen tlustý dědek. Sám VInnetou tu tak může jednat jako absolutní bojovník za práva Indiánů, který nenávidí bledé tváře a Shatterhanda i Hawkense snad toleruje jen se skřípěním zubů. Dalšími hlavními postavami jsou pak přiblblý Komanč Tašunka a otravný ukecaný a zbabělý fotograf, kterého si zahrál autor scénáře, takže se nacpal, kde mohl, a nevystupuje snad jen ve dvou dílech. Začátek se hřmotnou hudbou, podivným střihem, zastřeleným dítětem a Vinnetouem střeleným do hlavy je děsivý, pak se ale uklidní. Největším problémem seriálu je tak to, že se v něm takřka nic neděje. Jen se pořád mluví o tom, co se stane, a nakonec se nestane nic. Aspoň se mezi knižními dialogy občas objeví hláška tak šílená, že člověk jen kroutí hlavou. "Mnoho indiánů tam nechalo svoje péra, když jsem udělal tuhle fotku." "Byl to starý muž, tak jsme ho poslouchali. Ale pak jsme ho museli praštit veslem, abychom se dostali včas domů." "Připravili mě o nevinnost. Žádný muž už pro mě nikdy nebude hrát na flétnu před mým teepee." "Pomoz, Vinnetou, bledé tváře znásilňují naše ženy a pálí naše teepee!" "Ty stvůry!" Atd. A nezapomeňme na dobré trávy a zhuleného Starého Medvěda! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dávali to vždycky v neděli dopoledne ve Studiu Kamarád a já jsem z toho byl totálně nadšený, nicméně s čím mohl tenkrát člověk srovnávat? Nedávno jsme s kamarádem vyklízeli barák, protože se stěhoval a objevili jsme tam nejen videopřehrávač Beta, ale i spoustu kazet, kde byl, kromě předpotopního porna, i tenhle "skvost". Po dílu a půl jsme to museli vypnout. Dávám jen jednu nostalgickou hvězdu. ()

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama