Reklama

Reklama

Article 15

  • Indie आर्टिकल १५
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý policejní důstojník Ayan Ranjan (Ayushmann Khurrana) je z trestu přidělený jako velitel do zapadlé vesnické oblasti. V kraji se stále přísně dodržuje kastovní systém a téměř všichni, včetně policejního sboru, to považují za neměnné. První větší případ, který začne Ayan řešit, je pohřešování tří mladých dívek. Zanedlouho se najdou těla dvou z nich oběšená na stromě uprostřed polí. Všichni chtějí případ co nejdříve uzavřít, protože dívky pocházely z nejnižší kasty. Ayan ale hodlá zjistit, co se doopravdy stalo, a tím narazí na pravidla kastovního systému, společenské předsudky i mocichtivost místních politiků. (rikitiki)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Příběh, atmosféra a zpracování jsou jasnými klady tohoto zajímavého snímku, který rozhodně stojí za zhlédnutí. Doporučuji všem, kteří se chtějí něco dozvědět a přiučit o tématu fungování kastovního systému v Indii v běžném životě. Nabízí se dvě roviny - vnitřní a vnější. Po stránce vnitřní je nám ukázané opět jasným důkazem, že správné pochopení své vlastní víry je pro většinu Indů něčím naprosto vzdáleným, ale nejsou v tomto rozhodně osamoceni. Vše chápou jen zevně, vidí své štěstí pouze v materiálním zabezpečení (viz. píseň v úvodu - krásný to socialistický žalozpěv). Věří vůbec v něco doopravdy? Chápou zákony a fungování karmy? Mají nějaké vysvětlení, proč se zrodili oni sami v tak bídných podmínkách? Náhoda? Vrtoch Boha? Tu samou slepotu můžeme vidět i na opačném sociálním pólu. Ti „čistí a nadřazení“ si dovolují k těm nižším prakticky cokoliv. Zamýšlí se vůbec, co je čeká, až se čas naplní? Kdo do jednoho mlátí, bude druhým mlácen. Není na to jeden pokus a vše má svůj čas. Krásný to příklad duchovního materialismu, který nahrazuje víra v lepší svět díky sociální spravedlnosti. Všechno všem! Už žádná bída a utrpení! Fungovalo to někdy? A proč ne? Co to vše spojuje? Člověk a jeho mysl, která zničí jakoukoliv dobrou myšlenku ve víře, že mít se lépe na úkor druhého je jeho svatá povinnost. Na co mám též alergii je, když nám tvůrce umělým způsobem ukazuje scénky podpořené dialogy, které nám jakožto „hlupákům“ musí pěkně pomalu a jasně předvést a vysvětlit, co si máme myslet. Co je dobře a co je špatně. Rád bych toto oželel a podobné agitace by si mohli tvůrci odpustit. Myslím, že by i člověk slabé inteligence pochopil z příběhu samého, že chování postav je dost přes čáru, a že podobná praxe je v normálním životě zcela zavrženíhodná a nepřípustná. Jinak jsem moc spokojený a dozajista se tato témata musí otvírat a poukazovat na ně. Realistické, dramatické, kruté, ale díky takovým lidem, jako byl hlavní hrdina může i do tmy přijít světlo a zapudit ji. Hodnotím pěti slabými hvězdami, neb poučování „na zakázku“ opravdu nemusím a výsledný prožitek mi to lehce pokazilo. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Mladý policista je přidělen na okrsek, ve kterém se dodržují (asi nejen tam) starodávné zvyky a lidé jsou rozděleni do kast, které si však nejsou mezi sebou rovny. Do toho přichází hrůzný nález dvou oběšených dívek a vše nasvědčuje tomu, že tu byl použit jeden z oněch nesmyslných zvyků. Vynikající film, ve kterém jsem se zpočátku ztrácel v indických jménech o zapamatování si názvů kast jsem se ani nesnažil. O pěti hvězdách rozhodl překvapivý závěr. Takové konce při střetu utlačovaných proti moci vlivných jsou vzácností. ()

Reklama

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Skvelé, celý film som od obrazovky neodtrhla oči. Veľmi dobre podaný veľký problém Indie a to problém kást a najúbohejších z úbohých, nedotknuteľných. Film plný bezmocnosti a strachu do ktorých prebleskne jeden lúč svetla v podobe jediného človeka, ktorý nájde odvahu niečo zmeniť. Toto sa naozaj podarilo. Film na zamyslenie, dokážeme si niekto niečo také vôbec predstaviť? ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kdo má chuť na Indickou temnou detektivku, tak by litovat neměl. Příběh se odehrává v Indickém venkově, kde dvě dívky jsou znásilněny a oběšeny na stromě a třetí dívka se pohřešuje. Místní zkorumpovaná policie případ uzavírá jako zabití ze cti, ale do města přijíždí nový komisař, který je velmi počestný a hodlá případ rozlousknout. Film věrohodně ukazuje rozdělení místní společnosti na kasty a neznalého diváka leccos přiučí. Výborná hudba, skvělý hlavní hrdina, slušná atmosféra i poutavý příběh jsou rozhodně silnými stránky filmu. Slabší stránkou je pomalejší tempo, které mě úplně nedokázalo ponořit do děje, ale i tak se jedná o solidní počin, který si zaslouží pozornost. Zajímavá hláška z filmu: Zůstat neutrální když hoří oheň, je jako stát při těch, kteří ho zapálili. 6.5/10. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nedívalo se mi na to snadno, zvlášť když vím, že příběh je inspirován skutečným případem. _____ Film je zahalený do tlumených barev evokujících minulost - však taky hlavní hrdina na začátku řekne, že si připadá jako v 80átkách. Minulost, ještě mnohem starší, tisíciletý zažitý systém funguje se svojí hnusnou nespravedlivostí a krutostí dodnes. Přestože se rebelové svolávají přes Whatsup, stále nesmí nižší kasta vstoupit do chrámu a i její stín je pro příslušníka vyšších tříd znečišťující. ____ Je to apelativní, edukativní film a některé jeho metafory jsou proto až příliš přímočaré, ale v tomto typu filmu a s přihlédnutím k jeho účelu, mi to nevadí. Tísnivá, dusivá atmosféra je však ztvárněná až hmatatelně. Bezmocnost vesničanů, zpupná nadřazenost vyšších tříd, kterým z pohodlnosti vyhovuji status quo, a proto na něm trvají jako na tradici a zaštiťují se přitom i náboženstvím.... SHRNUTÍ: Když tě záměrně drží dole a ohánějí se přitom vyššími principy, téměř vždy jim jde jen o vlastní nízké pudy. ()

Reklama

Reklama