Reklama

Reklama

Neúspěšný divadelní autor Skip a stejně neúspěšný černošský herec Harry se rozhodnou opustit New York a vyrazit za štěstím do Hollywoodu. Na cestě jsou však nedopatřením obviněni z vyloupení banky a poté zatčeni na 125 let. Bláznivá komedie o útěku z vězení se šťastným koncem. (NFA)

Recenze (49)

Shamanecek 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl v rannom veku a musím povedať, že vtedy som sa váľal smiechom. Odstupom času sa smiech mierne vytratil, no stále ostali scény, ktorých čaro nikdy nevyprchá. Nezabudnuteľná postava Grossbergera je dodnes pre mňa jednou z najlepších postáv z poza mreží.. Populárna dvojica 80-tych rokov (Wilder, Pryor) patria ku klasike. Tri body si tento film určite zaslúži. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na tento film vzpomínám trochu se sentimentální slzou v oku. Proč? Jistě, jde o zcela průměrnou komedii, která sice chvílemi rozesměje až k pláči, ale místy zase docela nudí. Jenže já ten film poprvé viděl zkraje puberty s jednou kamarádkou, k níž mě tehdy něco přitahovalo a náramně jsme si jej užili. Ale už je to dávno, takže slzu zamáčknu a dám aspoň 3 hvězdy. On ten sentiment přece jen úplně potlačit nejde... ()

Reklama

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Gene Wilder a Richard Pryor dobrý Myslím, že tento film byl jedním z prvních, který byl do 15 let nepřístupný a já ho s čerstvou občankou viděl v kině Sevastopol, nebo jsem jí ještě neměl ? Užíval jsem si ty tanečnice v baru. Je to dost blbost, ale odpočívat se při tom dá. Kromě hlavních postav je jistě zajímavá Meredith (JoBeth Williams) a určitě Grossberger ()

Han22 

všechny recenze uživatele

První film s touto dvojicí co jsem viděl a moc se mi líbil. Začátek se pomalu rozjíždí a docela se mi zdál i trapný, ale jak se hrdinové dostanou do vězení, stává se z toho moc hezký vězeňský film se všemi klišé (neboli se všemi věcmi, které mám v tomto žánru rád). Scény, kdy se správce pokouší Wildera zlomit jsou prostě úžasné. Finální vězeňské rodeo spojené s útěkem je pak napínavé jak blázen. EDIT 2024: Možná by to po letech na 4* nebylo, protože Wilder místy šaškuje a dělá ze sebe blbce za hranicí dobrého vkusu. Ale postavy jsou sympatické, Grossberger je úžasný hlavně když zazpívá. A ten závěrečný útěk je tak geniálně vymyšlený, že si to ty 4* pořád zaslouží. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Gene Wilder mě ještě nikdy nezklamal, a tak i v této přespříliš dlouhé komedii byly jeho bezelstné pohledy prokládané výbuchy zoufalství či agresivity tím nejlepším, co nabídla. S Richardem Priorem se Wilderova komika navíc skvěle doplňuje a řadu jejich společných gagů byla radost sledovat. Škoda proto, že příběh Bláznů ve vězení neměl hlavu ani patu a byl takřka stoprocentně nezajímavý, což v závěru ještě umocnilo to nudné rodeo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (8)

  • Veža, ktorá je priamo v strede väzenského bloku, kde sú umiestnení Skip a Harry, bola postavená výlučne kvôli filmu. Po natáčaní tam ostala, no už nikdy nebola využitá. (m.a.t.o.)
  • Pryor (Harry) a Wilder (Skip) si spoločne zahrali v štyroch filmoch, no Blázni vo väzení bol z nich komerčne najúspešnejší. (m.a.t.o.)
  • Honorár Richarda Pryora (Harry) predstavoval 1 milión amerických dolárov. Stal sa tak prvým černošským hercom, ktorý za film dostal sedem miestnu sumu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama