Reklama

Reklama

Only Fools and Horses....

(seriál)
všechny plakáty
Velká Británie, (1981–2001), 47 h (Minutáž: 30–88 min)

Tvůrci:

John Sullivan

Scénář:

John Sullivan

Kamera:

John Rhodes

Hrají:

David Jason, Nicholas Lyndhurst, Jim Broadbent, Roger Lloyd Pack, Jamie Smith, Sue Holderness, Douglas Hodge, Wanda Ventham, Carol Cleveland, Gina Bellman (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(64)

Obsahy(1)

Velmi úspěšná britská situační komedie zachycující eskapády dvou bratrů žijcích v londýnském podnájmu. Derek "Del Boy" (David Jason) je vychytralý obchodník na černém trhu s vidinou snadného zbohatnutí, který se často díky nerozvážnosti svého mladšího bratra Rodneyho (Nicholas Lyndhurst) ocitá v absurdních situacích. Byt s nimi sdílí jejich stárnoucí dědeček (Lennard Pearce, který je po smrti herce nahrazen strýcem Albertem - Buster Merryfield).
Seriál napsaný Johnem Sullivanem má sedm sérií vysílaných v období let 1981 - 1991 a s dalšími vánočními speciály až do roku 2003. V roce 2004 získal ocenění ,,nejlepšího britského sitcomu" v anketě televize BBC. (M4rkl4r)

(více)

Recenze uživatele isabellac k tomuto seriálu (1)

Only Fools and Horses.... (1981) 

Tento brilantní britský sitcom se věnuje dobrodružstvím jednoho lehce nepoctivého prodejce z chudé londýnské čtvrti Peckham a věčného optimisty Dereka (Dela) Trottera a jeho naivního skeptického bratra Rodneyho, kteří se během celého seriálu pokoušejí zbohatnout, což většinou končí nějakým fiaskem. Seriál je postaven na typickém britském humoru, Cockney rhyming slangu a vůbec vyjadřování londýnské nižší třídy – trojkombinace, která ho činí právě tak neskutečně autentickým a bohužel pro české diváky bez velmi pokročilé znalosti angličtiny a akcentů velmi obtížným pro pochopení a překlad vůbec – v mnoha nejkomičtějších situacích dokonce nemožným (asi proto nebyl ještě přeložen a upřímně doufám, že nebude). Poprvé byl sitcom vysílán 8.9.1981 a ač byl přijat celkem vlažně, jeho popularita postupně rostla a dá se říct, že zrál jako víno (jeho pozdější díly bývají preferovány). Na závěr je třeba vyzdvihnout herecké umění Davida Jasona, za které byl právem nesčíslněkrát oceněn, mimo jiné jeho excelentní metamorfóza' do Cockney prodejce - s jeho normálně perfektní ‚královskou' angličtinou to muselo být opravdu náročné přecházet do tohoto akcentu (podobně, jako Audrey Hepburn v My fair lady). Jako bonus doporučuji dokument o natáčení sitcomu – třešnička na dortu. ()

Reklama

Reklama