Reklama

Reklama

Život na zámku

(seriál)
  • Slovensko Život na zámku
Drama / Rodinný
Česko, (1995–1998), 44 h 35 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Jaroslav Hanuš

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Jan Osten

Hrají:

Tomáš Töpfer, Kateřina Macháčková, Kateřina Kaira Hrachovcová, Petr Hradil, Jiřina Jirásková, Pavel Soukup, Jana Synková, Lenka Termerová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Obsahy(1)

V seriálu se potkáme s početnou rodinou Králových, s babičkou (v neodolatelném podání J. Jiráskové), doktorem Králem (T. Töpfer), jeho ženou, profesorkou gymnázia (K. Macháčková), dcerou Simonou (K. Hrachovcová) a synem Otakarem (P. Rajchert). Hlavní osu seriálu tvoří osudy rodiny žijící v menším českém městě. Budeme sledovat jejich snahu o výměnu bytu, radost nad nečekaným dědictvím i smutek nad ztrátou zámku, získání nové ordinace, problémy se zamilovaným synem, nezdárným studentem, i dcerou, která by se ráda stala novinářkou… (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Hříchy televizního mládí aneb jedna velká expozice města, jeho obyvatel a majestatních průjezdu Škody Favorit za doprovodu stejně majestátní hudby, kterou ČT produkovala v předpotopních dobách, tedy dříve než někdo z vedení přišel na to, že lehčí je vykrádat. Ale slzičky opravdu ne.... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti českým seriálům, ale tenhle mě prostě ničím neoslovil. A žádný z těch 52 dílů (ano, viděl jsem všechny) neukázal nic překvapivého, nového nebo nečekaného. Celkově ani ne průměr. Zajímavé komentáře: Tsunami_X, ostre_pero ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ještě mám v živé paměti, jak ČT tehdy jásala "Našli jsme nového Dietla!" Postupem času se můj názor na oba změnil, Jan Míka se tímhle seriálem víceméně vyčerpal (jeho pozdější snahy o zobrazení různých lidských charakterů v Náměstíčku, Návsi a Příkopech se smrskly spíše na hledání nějaké aspoň trošku smysluplné pointy), tady však neustoupilo vyprávění snaze o podléhání módním trendům a vyplatilo se. Tradiční, studiový seriál? No proč ne, spolu se zdravým odstupem a téměř absolutním sympaťákem MUDr. Králem (občas křičí, protože chlapi jsou holt ješitní, ale vždy mu dojde, co je jeho povinnost a koho má nejvíc rád) a s vědomím slabší třetí série, kdy se už děj poněkud drobil a zpracovával použité zápletky znova, mi to vychází na poctivých 90% a mnoho dalších repríz. Jenom přidám malý vzkaz Tsunamimu_X: ta majestátní hudba, to mají být ty etudy pro klavír a housle od Miroslava Kořínka? To snad ne! :-) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Teda nevím. Dle mě se ani tady žádný zázrak nekoná a počáteční 4* kvalita seriálu postupně klesá. Ale Töpfer to celé naštěstí drží na celkové obstojné úrovní.. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Přesně "roční" seriál o osudech rodiny Králových a první z řady dlouhodobějších porevuločních seriálů. Nejen vzhledem ke "kvalitě" těch zbylých i jasný vítěz, byť je to takový jednooký král mezi slepými. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Hlavní kladnou stránkou tu, jak jasně ukázal čas, jsou životné postavy, které zastínily někdy trochu překonstruovaný příběh i další nevyvarovatelné slabiny rané televizní tvorby. Když tak trochu bilancuji a porovnávám se současnou seriálovou produkcí všech českých televizí, nemohu, než se sklonit před tímto seriálem, který si jako jeden z mála zaslouží, aby byl občas reprízován. Myslím si pak, že každá doba si tady ještě něco koukatelného najde. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Původně mělo být všechno jinak. Marii Královou měla hrát Dagmar Veškrnová a doktora Krále Jiří Bartoška (brrr). Dílů mělo být původně obligátních třináct a název "Život na zámku" byl míněn ironicky (hrdinové žijí v ulici Na Zámku). V průběhu natáčení už ovšem Jan Míka psal další pokračování (ze skutečného zámku, o který museli hrdinové kvůli poklesu sledovanosti zase přijít), a ve výsledku to dělá dvaapadesát dílů. Poslední série, orientovaná zejména na Vydru a Kasanovou, už sice není to pravé ořechové, ale ze sympatií k celku hodnotím pěti. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Život na zámku" sa pohybuje niekde na pomedzí tých dnešných lacných, nekonečných seriálov, ktoré bežia prakticky na všetkých programoch a starých, televíznych produkcií, v ktorých sa dal obdivovať aj herecký kumšt. Je tam už hodne cítiť tú rýchlu ihlu súčastných scénaristov, ale zároveň je v tom aj kus podctivého herectva. Je to však hodne nevyvážená porcia. Popri plejáde výborných českých hercov a herečiek je tam žiaľ aj množstvo nie zrovna talentovaných ľudí, ktorí viditeľne nestačia svojim skúsenejším kolegom. Celé je to také akési rozpačité, ale nie úplne špatné. ** ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Moje mladistvá pravidelná dávka emocí; narozdíl od špíny na konkurenční televizi ale měla hlavu a patu a nebyla trapná. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Musim rict ze tento serial se mi nesmirne libil - tema sice neobvykle, ale scenaristicky perfektne zvladnute a T.Topfer hraje asi sviji nejlepsi TV roli. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Čím víc vidím kvalitu nových seriálů, tím více tento seriál oceňuji a mám chuť mu dát plné hodnocení! Líbil se mi už tehdy, když běžel v televizi, ale dnes jej považuji za nedosažitelnou metu dnešních seriálů. (Existuje jen málo, pramálo výjimek.) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Ukrutná sračka, natažená do milionu dílů, kde hrají pouze nesympatičtí herci v nesympatických rolích. Rádoby poutavé osudy vypatlaných buranů, zde popsané jako hledání nového životního stylu, přeci jen občas vytvoří vtipnou situaci, kdy jeden debil mučí druhého a my se aspoň můžeme smát. Jinak shit ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Raději bych se ze svého dětství vrátil ke Strážcům vesmíru než k tomuto. Fakt že aktuální televizní produkci si to dává ke svačině na tom mnoho nezmění. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Hanuš s Míkem se pokusili navázat na tradici velkých a úspěšných českých seriálů, které před revolucí patřily k nedílné součásti večerního televizního vysílání. Podařilo se jim to. Divácký ohlas byl značný, i když seriál trpěl po režijní i scenáristické stránce křečovitostí, kterou se nepodařilo úplně odbourat ani v následující řadě. Vsadilo se do té doby na málo prověřené herecké obsazení, kdy se vedle zkušených herců objevili také začátečníci, kteří si nevedli nijak špatně. Příběhová stránka v mnohém připomínala rukopis Jaroslava Dietla, ale rozpracovat postavy tak, jak to uměl on, se nepodařilo s takovým přehledem. Někteří herci je navíc hráli zpočátku docela křečovitě, než se dostali do rytmu rolí, které je provázely po další pětiletku. Osudy rodiny Králů jsou však seriálem, který řadím k tomu lepšímu, co se v naší porevoluční seriálové tvorbě objevilo. A je třeba jej ocenit stále víc, když je to v současnosti přímo seriálová mizérie. 60% ()

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama