Reklama

Reklama

Život na zámku

(seriál)
  • Slovensko Život na zámku
Drama / Rodinný
Česko, (1995–1998), 44 h 35 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Jaroslav Hanuš

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Jan Osten

Hrají:

Tomáš Töpfer, Kateřina Macháčková, Kateřina Kaira Hrachovcová, Petr Hradil, Jiřina Jirásková, Pavel Soukup, Jana Synková, Lenka Termerová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Obsahy(1)

V seriálu se potkáme s početnou rodinou Králových, s babičkou (v neodolatelném podání J. Jiráskové), doktorem Králem (T. Töpfer), jeho ženou, profesorkou gymnázia (K. Macháčková), dcerou Simonou (K. Hrachovcová) a synem Otakarem (P. Rajchert). Hlavní osu seriálu tvoří osudy rodiny žijící v menším českém městě. Budeme sledovat jejich snahu o výměnu bytu, radost nad nečekaným dědictvím i smutek nad ztrátou zámku, získání nové ordinace, problémy se zamilovaným synem, nezdárným studentem, i dcerou, která by se ráda stala novinářkou… (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jedna z našich prvních telenovel, ještě v bohatším hávu, s lepšími (až hvězdnými) herci, točením v exteriérech, ale stejně slabým scénářem, kdy lepší scény střídají vyloženě "vatoidní", jako by nestačilo mnohem méně dílů. Zřejmě peníze byly a musely se utratit. Ve srovnání se současnými nekonečnými seriály se ale jedná o vysoký nadprůměr. A učitelka se zase chová jako idiot. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Jedná se docela určitě o jeden z těch lepších porevolučních českých seriálů, který ani po letech neztratil nic na své aktuálnosti. Je totiž o běžných všedních i nevšedních starostech, které my všichni, někdo v menší, někdo ve větší míře prožíváme dnes a denně. Zkrátka a dobře, je o životě a o všem, co nám může nabídnout, ale i vzít. A z tohoto pohledu si dle mého názoru můžeme v klidu říci, že tento seriál určitě není žádným fiaskem, ba právě naopak. Kromě skvělého hereckého obsazení a napínavému příběhu jedné velké rodiny nabízí i celou řadu vtipných, ale rovněž tragických situací. Dalo by se říci, že se jedná o seriál pro celou rodinu, ve kterém si každý vybere to svoje. Samozřejmě, že zlatá éra televizní tvorby, která primárně vycházela z námětů Jaroslava Dietla je již dávno nenávratně pryč, ale tento seriál jasně ukázal, že i přes absenci skvělých nápadů výše uvedeného scénáristy i spisovatele jde vytvořit velmi obstojný televizní seriál, který si získá srdce řady diváků. ()

Reklama

Marrianna 

všechny recenze uživatele

TAk nějak mám pro tenhle seriál slabost. V prvé řadě je koukatelný, v neposlední řadě koncentrace herců mě oblíbených jako Jiřinka Jirásková či Tomáš Topfer...... Kostra celého příběhu je prakticky pitominka, ovšem boční cestičky, které dotvářejí celé prostředí seriálu jsou mnohem zajímavější. TAková dramata jako neposlušný syn, jenž nechce studovat, těhotná dcera-studentka, rozvod jsou vlastně známé spoustě z nás a možná proto, že jsou nám ty obyčejné příběhy tak blízké, je tento seriál celkem oblíben. Rozhodně si nezaslouží srovnávání se současnou českou seriálovou scénou. A Jiřinka jako hlava rodiny, která se snaží o nějakou pospolitost používáním svých zkušeností a moudrostí je krásným příkladem moderní babičky. ()

Pisoarec 

všechny recenze uživatele

U mě jasně jeden z nejlepších, českých seriálů devadesátých let. Konečně alespoň do značné míry dílko o normálních, obyčejných lidech, ne žádných boháčích a uměle zahraných postavičkách. Tady se uplatňuje civilní herectví, zejména Tomáš Topffer a hlavně Vašek Vydra, coby sedlák Mráz, je skutečně vynikající. V některých dílech osudy rodiny Králových a nejen jich zajímavě gradují a stalo se mi, že jsem se několikrát ani nemohl dočkat dalšího pokračování. Život na zámku mě zkrátka vtáhl a musel jsem čekat dlouhých deset let na to, než se objevil další adekvátní zástupce na poli televizních seriálů a to Dobrá čtvrt, režírovaná Karlem Smyczkem, která sice kvalit Zámku nedosahuje, nicméně je to působivý počin. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Pro mne velice povedený porevoluční seriál.Srovnávání se seriály Jaroslava Dietla je zcela na místě.V době vzniku se seriálů už tolik netočilo(dnes je to zase naopak a je jich až moc) a autor Jan Míka přišel v pravou chvíli s výborným námětem a propracovanými postavami.Režisér Hanuš nabral skvělé herce.Exceluje zde především Tomáš Töpfer a JIřina Jirásková.První sérii hodnotím plným počtem.Druhá a třetí je o něco slabší takže za 80%.Čtvrtá série bohužel už jen ždímá. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (29)

  • Paní Hruškovou ztvárnila režisérova manželka Jaroslava Hanušová. (M.B)

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama