Reklama

Reklama

Monzun

(festivalový název)
Trailer
Velká Británie, 2019, 85 min

Obsahy(1)

Na rodný Vietnam nemá Kit mnoho vzpomínek. Když se po třiceti letech ocitá v zemi zlaté hvězdy, nedokáže místní realitu nazírat jinak než pohledem západního turisty, pro něhož je prostředí exotické a jazyk nesrozumitelný. Cíl najít správné místo pro rozprášení popela jeho zesnulých rodičů je tak pro Kita spojen především s cestou k vlastním kořenům a identitě, která se vlivem vnějších okolností stala nejasnou a komplikovanou. Svým subtilním snímkem o pocitu vykořeněnosti, procesu rozpomínání a nacházení nových kontextů, dávajících bytí nový smysl, navazuje Hong Khaou na svůj debut Chvění, v němž se mu obdobně dařilo sugestivně vyjadřovat vnitřní přerod tápajících hrdinů. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Monzun má nadmíru pomalé tempo a režisér se očividně skrze dějový minimalismus snažil vyjádřit pocity vykořeněnosti a hledání (ztracené?) identity, což se však podepsalo na divácké atraktivnosti snímku. I přes přítomnost několika poutavých témat klouže Monzum po povrchu a nabízí trestuhodně jalový příběh, který neoživily ani vietnamské exteriéry a kultura, ani homosexuální linie. Příběhově, emocionálně a atmosféricky plochý film. Škoda! ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Hledající, vracející se, přemýšlivé, prázdné, rodinné, samotné, rozpolcené. Je pravda, že tohle není film, který by asi někdo dobrovolně hledal a sledoval, typický festivalový film. Přesto je v něm spousta zajímavých věcí, jako návrat do dětství, ke svým kořenům, hledání místa kam patříme, hledání sama sebe. Film ubíhá velice poklidným tempem a vůbec nic se v něm neděje. Autor toho chtěl hodně říci, bohužel je to ve snímku dost neznatelné. Hezké scenérie a obraz klasického Vietnamu. ..být cizincem ve své rodné zemi.. (KVIFF2019) ()

Reklama

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Režisér Hong Khaou se v Monsoon vrací k tématu, které už načal v Lilting. Vyrovnání se s minulostí a vlastní kulturou ale tentokrát probíhá v první osobě a přímo ve Vietnamu. Jinak je typicky festivalový: plyne pomalu a dává přednost obrazům před slovy. (KVIFF) ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Film "být cizincem ve vlastní zemi" mě zaujal. Nevadila mi pomalost, naopak, dokreslila pocity hlavního hrdiny. Solidní skloubení Vietnamu a člověka, žijícího "jinde", pěkně zahráno ... 7767 ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Na Monzunu bylo nejzajímavější znovu poznávat místa na kterých sem se taky ocitla během mého putování po Vietnamu. Počkat, není to trochu málo? Jo, to teda je. Chladné, nečitelné postavy, spousta nakousnutých témat, které jen vyplynou do prázdna, špatně napsané dialogy. K tomu všemu nuda, která se stihla dostavit i přes krátkou stopáž. Prostě není o co stát... ()

Galerie (12)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama