Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče. Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. Když chce utéct, Egon ji uvězní. Naštěstí se podaří uniknout princezninu rádci, učiteli dvorské etikety rytíři Valeriánovi. Ten věří, že jediný, kdo může princeznu zachránit, je Honza. Dokáže se ale Honza naučit dvorské mravy tak, aby mohl nepozorován vniknout na Egonův zámek a už podruhé princeznu zachránit? To je úkol stejně těžký jako zabít draka, zvláště když Egon nenechal nic náhodě a zatykače na Honzu s Valeriánem visí na každém rohu. Autorem originálního a vtipného scénáře je Petr Hudský, pohádku natočil Karel Janák. V hlavních rolích uvidíme Matouše Rumla jako Honzu, Evu Josefíkovou jako princeznu, Jakuba Prachaře jako krále Egona a Marka Ebena v roli rytíře Valeriána. Pohádka se točila v nádherných lokacích hradu Bouzova a na zámcích Hradec nad Moravicí a Hrádek u Nechanic. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (485)

kajas 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, krásná princezna musela být obětována drakovi. Naštěstí ji ale zachránil statečný Honza, který draka zabil a náležela mu jak princeznina ruka, tak i půlka království. Honzova neznalost pravidel dvorní etikety ale princeznu i její rodiče dovádí k šílenství, takže ze svatby sejde. Takhle ve zkratce začíná nová štědrovečerní pohádka České televize. Nápad to je skutečně originální a já jsem i vzhledem k obsazení a tvůrčímu týmu čekala stejnou pecku, jakou se před čtyřmi lety pro naši rodinu stal "Korunní princ". Bohužel jsem se nedočkala. Marka Ebena si neskutečně vážím pro jeho noblesu a moderátorské schopnosti, jeho herecký projev je ovšem velmi slabý a jenom jsem čekala, kdy jako královský učitel etikety oznámí divákům, že mohou začít posílat SMS hlasy. Postrádala jsem humor a trochu větší spád ve vypravování. Na druhou stranu, ústřední pár si dokázal získat moje sympatie, Jakub Prachař si svoji zápornou roli docela vychutnával a také jsem se kochala velmi slušnou výpravou a kostýmy (na televizní produkci opravdu nadprůměrné). Slušná práce, ale vánoční klasika se z téhle pohádky asi nestane. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* K Vánocům patří pohádky a já se v posledních letech na ně docela těším, i když vím jak to s těmi novými (nejen) televizními dopadá. Tahle zrovna patří do ranku těch, na které se dá koukat (aspoň jednou) a jedná se o pohádku moderní a humornou. Herecké obsazení slušné, teda kromě Ebena, který mi tam prostě nějak nesedl. Potěšili mě natáčecí lokality a netradiční zámek Hradec nad Moravicí, který jsem dosud neznal. Příběh docela nápaditý a netradiční, který pobaví a možná i poučí, ale jinak žádnou přidanou hodnotu pro mě nemá. Mám přísnější hodnocení a tak ode mě dostane známku jen lepší dostatečnou a zapadá do kategorie televizního průměru. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

Wysch 

všechny recenze uživatele

Ruml na pána. Evička už, sorry, na princeznu nemá, a Prachař tak láskyplně přehrává, až si bere vlastně hlavní roli. Celkem cringe scénář a dialogy, ale - protože jsem na Štědrej večer hákoval - se to na druhej svátek vánoční dalo zkouknout i najednou. Eben hrůza btw. Protože 50% jsou u mě tři hvězdy, tak tři hvězdy. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Horší ztvárnění hloupýho Honzy jsem v český kinematografii snad ještě neviděl. Ono ne že by to bylo vtipný, ale mě to vyloženě vadilo. To, že se českou pohádku snažili pojmout originálně, se vůbec nepovedlo. Bylo tam spousta hluchejch a nudnejch pasáží. Eben a Prachař mě tam extrémně iritovali, dost tomu přidala ta paruku s ksichtem. Eva, řekněme průměrnej výkon. Tohle nebyla zábavná pohádka pro dospělý, natož pro děti. Tak nevím, kdo byl teda cílovka. Vidět to na Vánoce, tak je mám celý zkažený. ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

Když já ji ty dveře podržím, tak ona s nima nemůže prásknout. To dá rozum. Karel Janák má u pohádek většinou štastnou ruku při výběru herců, zajímavého námětu, nádherných lokací či výborně pasující hudby. A zrovna u této pohádky, stejně jako tomu bylo u Korunního prince, se mu povedlo všechno výše zmíněné sehnat a spasovat jako puzzle, které zrovna vyjelo z továrny. Zajímavé už od pohledu, stále ještě neprozkoumané a po zvednutí víka zvláštně vonící novotou a tím něčím, co nás naplňuje nadšením a hřejivým pocitem. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (21)

  • Přestože je celá pohádka založena na znalosti dvorní etikety, na první hradní hostině po Honzově příjezdu je jídlo neustále servírováno zprava, místo zleva. (kinoholik)
  • Eva Josefíková si zahrála princeznu už v předchozí Janákově pohádce Korunní princ (2015). V obou případech ji měl sežrat drak. V téže pohádce hrála také Veronika Freimanová roli královny, ale zatímco v Princezně a půl království je královna Freimanová matkou princezny Josefíkové, v Korunním princi je coby matka prince (Patrik Děrgel) její budoucí tchyní. (melica)
  • Král Egon (Jakub Prachař) dá rozkaz vojákům, aby vyrazili dveře. Ve skutečnosti to ale není možné, protože dveře se otevírají směrem ven. (SONY_)

Reklama

Reklama