Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče. Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. Když chce utéct, Egon ji uvězní. Naštěstí se podaří uniknout princezninu rádci, učiteli dvorské etikety rytíři Valeriánovi. Ten věří, že jediný, kdo může princeznu zachránit, je Honza. Dokáže se ale Honza naučit dvorské mravy tak, aby mohl nepozorován vniknout na Egonův zámek a už podruhé princeznu zachránit? To je úkol stejně těžký jako zabít draka, zvláště když Egon nenechal nic náhodě a zatykače na Honzu s Valeriánem visí na každém rohu. Autorem originálního a vtipného scénáře je Petr Hudský, pohádku natočil Karel Janák. V hlavních rolích uvidíme Matouše Rumla jako Honzu, Evu Josefíkovou jako princeznu, Jakuba Prachaře jako krále Egona a Marka Ebena v roli rytíře Valeriána. Pohádka se točila v nádherných lokacích hradu Bouzova a na zámcích Hradec nad Moravicí a Hrádek u Nechanic. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

Black-star 

všechny recenze uživatele

Ze všech výtvorů poslední doby co se tvářilo jako “pohádka” k tomu měl tento počin asi nejblíž. Možná za pár let se dokonce stane klasikou. Bylo to vtipné, jasné a jednoduché. Nic oslňujícího, ale dodrželo to to co se od pohádky očekavá. Zlo bylo potrestáno a dobro zvítězilo... a zase nám to ukázalo jiný originální příběh prosťáčka Honzy, jak k princezně a půl království přišel... ()

marusshhka 

všechny recenze uživatele

Pohádka měla potenciál... Pěkné nápady, byť mnohé pocházejí z jiných snímků, k hercům nemám výhrady, ale to provedení strašně vázlo. Takové umělé, nepropracované, pomalé až mátožné. Ale vydržela jsem až do konce, což je oproti minulým letům docela výkon. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Celkem milá pohádka, ve které není znát vliv Karla Janáka a to je dobře. Tak trochu jiný příběh o tom, co se stalo po konci jiných pohádek byl osvěžující, nápady s Egonismem úsměvné. Samotný ústřední pár, kterému sekundoval Marek Eben mi seděl a jsem rád, že vznikají takové televizní pohádky, na které se bude dobře dívat v neděli po obědě. ()

TomasRichtr 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy si to sice nezaslouží, ale jsem hrozně vděčný, že ČT na Vánoce konečně přišla s novou koukatelnou pohádkou. ()

kukkik odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosto nepohádková pohádka. Herecké výkony tragické, Eben v pohádce trčí jak péro z gauče a není zdaleka jediný. Nesympatické obsazení, celé to působí spíš jako nějaký odpolední dětský pořad České televize, než samostatný film a už vůbec ne pohádka. Princezna se chová jako #$**&!, obdobně většina postav zcela nelogicky a co hůř, nepohádkově. Zajímavý začátek v podobě vtipné a originální scény, kdy zachránce nízkého původu, typický hloupý Honza, nejenže zachrání princeznu ale ve filmu je ukázána netradičně i jejich společná cesta od sluje a problémy s tím související je super ale taky bohužel poslední zajímavá část celého filmu. Mě se to tedy celkově vůbec nelíbilo. odpad! ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Za mne velké překvapení, jelikož po dlouhé době vidím moderní pohádku, která má nějaký děj, nepiští se v ní, ani nepitvoří, dokáže překvapit a mít komicky vtipného padoucha. Popravdě, co jiného má pohádka v dnešní době přinést. Skutečně milé překvapení od lidí, kteří věděli, co a proč dělají. Současně bych si tipl, že jde o Prachařovu životní roli.:) ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že se vánoční tvorba Česká televize každým rokem zlepšuje a tahle loňská štědrovečerní pohádka je toho zářným příkladem. Klasický jednoduchý příběh o princezně, kterou zachrání hloupý Honza a aby si ji mohl vzít, musí se odnaučit svého buranského chování, a také ji ochránit před zhrzeným nápadníkem králem Egonem. Překvapilo mě nezvykle kvalitní herecké obsazení, všechny postavy působily přirozeně a sympaticky, všem hercům jejich role perfektně sedly. Příběh, ač trochu neoriginální, působí svěže, je plný zajímavých momentů, dobrého humoru a díky svižnému tempu ani na chvíli nenudí. Česká televize mě mile překvapila, po zklamání v podobě propadáku Kouzelník Žito jsem měl ještě lehkou pachuť v ústech a zároveň obavy, zda se opět nebude jednat o trapnou rychlokvašku. Naštěstí se mé obavy hned na začátku zcela rozplynuly a přestože se nejedná o nic světoborného, pohádku jsem si neuvěřitelně užil a bavil jsem se od začátku až do konce. 7/10. ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná pohádka. Možná si po čase vzpomenete na prince Egona, ale možná ne. Pravděpodobnost, že je to jedna z těch, které si budete chtít pustit každé Vánoce znovu, je velmi malá. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Opět Janákovina. Tzn. totální zprznění dobré zápletky "humorem" za každou cenu. Šílené je, že tento nešvar najdeme jak přes kopírák ve všech jeho pohádkových počinech. Měl zůstat u humoru teenagerského ala Prci, prci, pohádkové vtípky mu opravdu nejdou. Nicméně, právě za vtipné setkání rodičů obou snoubenců a především za herecký výkon Matouše Rumla a Veroniky Freimanové budiž  alespoň **. Nicméně, nikdo mi nevysvětlí, proč se prchá v nosítkách, stráže i zlouni se chovají jako retardi a Marek Eben ala Ladislav Špaček působí slabomyslně. ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Několik scén a hlášek skutečně povedených, bohužel jako celek nedotažené, místy trapně a levně vyhlížející. Devízou filmu je skutečně aristokraticky vypadající Eva Josefíková. ()

Meev 

všechny recenze uživatele

Letošní rok se opět žádný hit nekoná, avšak po pohádkách posledních let se jedná o velmi slušnou podívanou, 65%. ()

Jozka7 

všechny recenze uživatele

KONEČNĚ zase výborná TV pohádka, již nyní má tady 5. nejlepší hodnoceni mezi TV pohádkami za posledních 10 let. Skvělá, svižná, vtipná, nápaditá, s nádhernými lokacemi. Opravdu jsme se dobře pobavili. Děkujeme za pohodové chvíle během Štědrého večera 2019 a za příjemné překvapení dáváme za pět. A komu se nelíbí, nechť jako lék plnými doušky užívá např. Kouzelník Žito (2018) či Slíbená princezna (2016). P.S.: Opět upozorňuji, že TV pohádka a filmová pohádka nejsou totéž. ()

Rattlehead odpad!

všechny recenze uživatele

Nerad se opakuji, ale u nových filmů to prostě jinak nejde. Příšerný scénář, opravdu žalostní "herci", trapnost nad trapnost. Odpad. ()

ŠpetaMarek 

všechny recenze uživatele

Po dvou letech od premiery zvysuju na 4. K dokonalosti to ma daleko a cely neherecky vykon Ebena docela vytrhava z filmu, ale je to prijemne moderni provedeni pohadky. ()

Reklama

Reklama