Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče. Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. Když chce utéct, Egon ji uvězní. Naštěstí se podaří uniknout princezninu rádci, učiteli dvorské etikety rytíři Valeriánovi. Ten věří, že jediný, kdo může princeznu zachránit, je Honza. Dokáže se ale Honza naučit dvorské mravy tak, aby mohl nepozorován vniknout na Egonův zámek a už podruhé princeznu zachránit? To je úkol stejně těžký jako zabít draka, zvláště když Egon nenechal nic náhodě a zatykače na Honzu s Valeriánem visí na každém rohu. Autorem originálního a vtipného scénáře je Petr Hudský, pohádku natočil Karel Janák. V hlavních rolích uvidíme Matouše Rumla jako Honzu, Evu Josefíkovou jako princeznu, Jakuba Prachaře jako krále Egona a Marka Ebena v roli rytíře Valeriána. Pohádka se točila v nádherných lokacích hradu Bouzova a na zámcích Hradec nad Moravicí a Hrádek u Nechanic. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

PKD 

všechny recenze uživatele

Docela úlet se šaškem z Comebacku. Ale jsou i větší hrůzy. Na dnešní pohádkovou produkci, lepší průměr. Asi. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

24.12.2019 Alespoň to neurazilo! Při té bídě posledních let, kdy dokoukání se do konce bylo doslova utrpení, tak tohle bylo prostě jen normální. A ano, Prachař všechny přehrál a Eben snad ani nehrál, to byla role šitá mu na míru. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Očekvávala jsem od pohádky mnohem víc, to přiznávám. Mile mě překvapil Marek Eben. Bylo moc příjemné ho vidět hrát, ale chyběl mu pořádný nahrávač. Pavlína Tomicová a její manžel jsou bezva komickou dvojicí, ale jejich potenciál byl trestuhodně nevyužit. To byla škoda. Nemuselo by přitom jít o něco bláznivého. Princezna byla sympatická. Jakub Prachař mohl být ještě větší zmetek. Sedlo by mu to jako zadek na hrnec. Matouše Rumla Honza působyl jako páté kolo u vozu, jako téměř zbytečná figura. Honza je přece důležitá postava. Na mě to bylo málo datažené. ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že Marek Eben je herec, který neumí mluvit nebo případně, zda je neherec. Všechny jeho repliky působí jako vytržené z kontextu. Jinak celou věc překvapivě táhne Matouš Ruml, kterého nikdo z kolegů nepřehrává ani mu nesekunduje. První třeti nebo polovina jakoby se pouze soustředila nad Honzovými prohřešky proti etiketě a to začne brzy léze krkem. Všechno ostatní působí jenom "jako", což je u profesionálního filmu dost problém. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Už se stává tradicí, že štědrovečerní pohádky na ČT1 se předhánějí, která spadne do většího hnoje. Princezna a půl království se marně snaží z toho hnoje dostat, zapadla tam až po čepec. Herecké obsazení fakt nemá obdoby, polovina lidí ze Star dance a z dalších debilních pořadů a seriálů to rozhodně nemají jak zachránit, navíc jsou tak nesympatičtí, včetně princezny (nebo co to mělo být), prince i jeho rádce v podaní trapného Ebena. Scénář otřepaná šaškárna a hlavně - celkově je to nastrojené, přehrávané a nepřesvědčivé. Naštěstí si tvůrci odpustili digitální efekty, za což by se tato podívaná určitě potopila do hnoje i s čepcem. Oproti loňskému Kouzelníkovi Žitovi tahle patlanina v konkurenčním boji vychází tedy jako vítěz, avšak to nic nemění na situaci, že se Karel Janák nikdy kvalitně filmovat nenaučí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pohádkový marasmus pokračuje. 1) Příšerné dialogy a děj bez hlavy a paty jsou už typickými atributy většiny moderních českých filmových a televizních pohádek. Bohužel, i zde je zajímavý a originální námět degradován scénáristickou impotencí._____ 2) Jako obvykle se tvůrci snaží vylepšit dojem angažováním populárních tváří: zde je to například 34letý pěkný Matouš Ruml (Honza), 36letý Jakub Prachař v parádní paruce (princ Egon) či 57letá Pavla Tomicová (Honzova máma)._____ 3) Řeka Egónie, Egonova Lhota a Egonův Hradec mě zaujaly. To jsou krásné begónie. Tady u nás jim říkáme egónie, má drahá. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Česká verze Shreka, která kupodivu nedopadla tak blbě, jak blbě zní tohle přirovnání. On ten námět sice hrubě rámcuje děj Shreka zhruba od momentu, kdy osvobodí princeznu, leč vtipy si (až na scénu u stolu) jede svoje vlastní a nejsou vůbec tak přiblblý, jak je v posledních letech ve vánočních pohádkách zvykem - dokonce jsou v mnoha případech i poměrně povedený. Díky tomu a díky příjemným hereckým výkonům prakticky všech zúčastněných to docela slušně odsýpá a ČT si tak letos po loňským fiasku může s klidem oddechnout. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Konečně nová, netrapná pohádka. A dokonce i docela vtipná, milá, příjemná na koukání. V jednoduchosti je síla, žádné rádoby vtipné "fantasy" postavičky nejsou ani nutné, stačí fajn herci... Škoda jen, že dialogy nepsal někdo talentovanější a trochu je nevyšperkoval... ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Já tedy nevím. Jak jsem tuhle u Dvanácti měsíčků nadsadil, tak tady mám chuť ubrat, protože to nejspíš už nikdy neuvidím a neoslovilo mě to natolik, abych se tady nad tím rozplýval. Ale ani mě to nijak nepohoršilo. Se staršími, často reprízovanými pohádkami to asi nesnese srovnání, ale k zatracení to určitě není. (1 284.) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, krásná princezna musela být obětována drakovi. Naštěstí ji ale zachránil statečný Honza, který draka zabil a náležela mu jak princeznina ruka, tak i půlka království. Honzova neznalost pravidel dvorní etikety ale princeznu i její rodiče dovádí k šílenství, takže ze svatby sejde. Takhle ve zkratce začíná nová štědrovečerní pohádka České televize. Nápad to je skutečně originální a já jsem i vzhledem k obsazení a tvůrčímu týmu čekala stejnou pecku, jakou se před čtyřmi lety pro naši rodinu stal "Korunní princ". Bohužel jsem se nedočkala. Marka Ebena si neskutečně vážím pro jeho noblesu a moderátorské schopnosti, jeho herecký projev je ovšem velmi slabý a jenom jsem čekala, kdy jako královský učitel etikety oznámí divákům, že mohou začít posílat SMS hlasy. Postrádala jsem humor a trochu větší spád ve vypravování. Na druhou stranu, ústřední pár si dokázal získat moje sympatie, Jakub Prachař si svoji zápornou roli docela vychutnával a také jsem se kochala velmi slušnou výpravou a kostýmy (na televizní produkci opravdu nadprůměrné). Slušná práce, ale vánoční klasika se z téhle pohádky asi nestane. ()

Baboonek 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době česká pohádka co stojí zato. Sranda byla, ponaučení bylo a zahřála u srdéčka. Herecké výkony byli dobré, nebyli tradičně přehnané a umělé, bylo to prostě tak akorát. A nápad s Egónií je prostě za 5 hvězd. Ke konci už možná mírně dlouhé, ale - nu co už. ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Pohádka sama o sobě má docela vtipný nápad a je taková milá. Z čeho ale nemůžu je hudba. Proč když má být něco jakože vtipného, tak se nasadí stupidní melodie a u dramatických scén je to zase přespříliš. Tohle je prostě nešvar většiny pohádek a velice to sráží vysledek jako celek. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

A mně se to líbilo, zvláště Jakub Egon Prachař si tu roli vychutnával :-). Dobrá princezna i Ruml, příjemná atmosféra a zajímavý scénář. Akorát, ač nerad, musím konstatovat, že Marek Eben se svým pojetím, byl trochu slabší... ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Po prvních dvou minutách mne zaplavil nedobrý pocit a ten jak se dalo předpokládat, vydržel až do konce. Zoufale slabá zápletka, bídní herci (hlavní dvojka navíc vypadala dost civilně), naprosto nepřirozeně a nezábavně působící Eben, na nervy lezoucí „zábavný“ stereotypní hudební podklad, bídný a přihlouplý humor, a jak už to tak v nových pohádkách bývá, tragické dialogy kdy se úletům typu „no jó“ opět autoři nevyvarovali. A když dáte špatné dialogy do úst (pod)průměrným hercům, nepomohou už ani realistické záběry hradů, sálů, půvabných chaloupek či pěkné přírody, o kostýmech platí to samé, pohádkovou atmosféru navodit nedokážou. Vše jmenované dobrou pohádku neudělá, na to je třeba, aby vše ladilo a fungovalo jako celek, to se už ale cca tři desetiletí nedaří a poetiku a to něco co zahřeje u srdce, nenajdete ani s lupou. ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

Když já ji ty dveře podržím, tak ona s nima nemůže prásknout. To dá rozum. Karel Janák má u pohádek většinou štastnou ruku při výběru herců, zajímavého námětu, nádherných lokací či výborně pasující hudby. A zrovna u této pohádky, stejně jako tomu bylo u Korunního prince, se mu povedlo všechno výše zmíněné sehnat a spasovat jako puzzle, které zrovna vyjelo z továrny. Zajímavé už od pohledu, stále ještě neprozkoumané a po zvednutí víka zvláštně vonící novotou a tím něčím, co nás naplňuje nadšením a hřejivým pocitem. ()

dyfur

všechny recenze uživatele

……tak dabovaná česká rozprávka - to ozaj hneď zvýši úroveň.....to ozaj len tupé hlavy mohli navrhnúť a tupé hlavy sa riadiť takým nezmyslom ako dabovať české filmy.....to uráža a znižuje kvalitu filmu....veď ten Marek Eben - ma svoj osobitý prejav a tu ...hrôza...celkovo rozpávka hooodne riedka - nevýrazný hlavný hrdina -skoro menšieho vzrastu ako princezná....Maroš Kramár hrá svojho klasického kráľa-bez výrazu ako vždy v tejto "královskej" polohe....záver-bieda..... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* K Vánocům patří pohádky a já se v posledních letech na ně docela těším, i když vím jak to s těmi novými (nejen) televizními dopadá. Tahle zrovna patří do ranku těch, na které se dá koukat (aspoň jednou) a jedná se o pohádku moderní a humornou. Herecké obsazení slušné, teda kromě Ebena, který mi tam prostě nějak nesedl. Potěšili mě natáčecí lokality a netradiční zámek Hradec nad Moravicí, který jsem dosud neznal. Příběh docela nápaditý a netradiční, který pobaví a možná i poučí, ale jinak žádnou přidanou hodnotu pro mě nemá. Mám přísnější hodnocení a tak ode mě dostane známku jen lepší dostatečnou a zapadá do kategorie televizního průměru. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, přetavený tak na půl v ucelený příběh. Začátek mě opravdu pobavil, ale s přibývajícím časem mě více těšil Egon, o to méně Valerián. Povídání Marka Ebena o etiketě mi připomínalo hraní vzdáleně. Potěšil mě konec, protože jsem si opravdu neuměl moc představit, jak z něj scénárista vybruslí. ()

Reklama

Reklama