Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak malá pražská událost uvrhla Evropu do třicetileté války. Hraný dokument o druhé pražské defenestraci a událostech následujících... 23. května 1618 došlo na Pražském hradě, v sídle českých králů, k podivné události: představitelé českých protestantských stavů vyhodili z oken dva nejvyšší představitele králova úřadu. V Čechách tehdy vládl římský císař Matyáš Habsburský, spolu se svým budoucím nástupcem Ferdinandem Štýrským. Šlo o vyvrcholení vleklého náboženského sporu s jasně politickými důsledky. Všichni zúčastnění věřili v platnost klasické zásady „čí země, toho víra“, rozuměli jí však každý jinak. Kdo je pánem země, kdo rozhoduje o náboženství? Král, toho času katolík, anebo každý šlechtic na svém vlastním panství? Incident vešel do dějin jako „pražská defenestrace“… V roce 1618 se tak Čechy staly pokusnou laboratoří procesu, který se týkal většiny Evropy. Symbolizovala ho existence dvou silných nábožensko-politických bloků: evropských protestantských zemí (v čele s německými knížaty) a katolických států (pod vedením španělských a rakouských Habsburků). Spor se netýkal jenom náboženství, ale i povahy politické moci. Zatímco protestantské stavy se snažily o její decentralizaci, katoličtí panovníci stavěli základy absolutistické monarchie. Pražskou defenestrací tak začal nejničivější a nejkrvavější náboženský konflikt jaký starý kontinent do té doby zažil. Zapsal se do dějin jako „třicetiletá válka“. Dal vzniknout novému uspořádání evropského prostoru a nové mentalitě jeho obyvatel. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hrané scény slabšie, informácie okolo toho v pohode, aspoň že zahrali tu defenestráciu presne na mieste, kde sa stala, a že ju aj opísali do detailov. Zvyšok je už len také báchorenie o Bielej hore, čo sme už niekde počuli, nových faktov málo. No na štyristé výročie si udalosť rozhodne zaslúžila viac. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem se dozvědět více o "Defenestraci 1618"? Ano. Dozvěděla? Ne. Historici v dokumentu sice docela dobře popisují charaktery a motivace hlavních představitelů protestantských stavů, nicméně o Matyášovi, který v té době vládl české zemi padnou zhruba dvě slova (ačkoli jeho úloha v reformách byla zásadní). Defenestrace na začátku dokumentu měla pravděpodobně působit dramaticky, naopak byla ale směšná. O tom, co předcházelo stavovskému povstání se také příliš detailně nedozvíme. Naopak je v dokumentu kladem důraz na kostýmy, výpravu a známé herecké tváře, což kvalitu přenosu informací na diváka akorát pohřbí. Dobrý je popis vlády a přístupu Fridricha Falckého, který je jedinou světlou výjimkou v hraném dokumentu - o jeho oponentech (respektive představitelích katolické církve se hovořilo jen velmi málo, pokud vůbec), a to představovali dominantní část věřících. Poté se dostáváme k hlavní části dokumentu, kterou to mělo skončit i začít, totiž k samotné bitvě na Bílé hoře. Ta je docela dobře popsána a vcelku kvalitně jsou popsány také poměry cizinců v jednotlivých armádách (já jen, tolik k tomu českému hrdinství). Velmi úderná je věta "vojáci nepotřebují hrdinství, potřebují žold", opět ale i v této kapitole hovoří především o "Zimním králi" než aby se věnovali také Ferdindovi II. (protože on jenom zvítězil, přežil první fázi třicetileté války a pokračoval v ní ještě dalších sedmnáct let). Velké finále na Svatováclavském náměstí vůbec velké nebylo, prostě si pár pánů vyslechlo docela morbidní rozsudky (které jsou v dokumentu docela dobře vysvětleny) a pošlo - to už je stará známá věc. V závěru dokument ale hodnotím kladně, pustila bych ho s klidem dětem na základních školách a zároveň bych byla přesvědčena, že si z toho něco odnesou. Jako docela stručný výklad začátku třicetileté války to bohatě stačí a zároveň je dokument celkem atraktivně podaný. Velkým pozitivem byli ale jednotliví historici. Trochu mě mrzelo, že v závěru nebylo vysvětleno, jaký dramatický vliv měla tato část naší historie na Evropské dějiny, bylo tam sice něco naznačeno, nicméně potenciál (především kvůli účasti historiků z klíčových zemí) to nenaplnilo. Také by mě zajímalo, jak se například o těchto historických událostech učí v jiných zemích. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Verze kombinace filmu "Bůh s námi", proložená odbornými komentáři historiků z Prahy, Vídně, Oxfordu a Sorbonny. Umělecký a dramatický zážitek jsem sice měl lepší z "čistého" filmu, ale diváci volali po komentářích. A zde jsou, a překvapivě dobré!!! Po tom všem, co jsem zažil ve škole před rokem 1989 a potom ještě z různých přednášek pseudohistoriků, je to ohromný posun směrem k pravdě. Doporučuji všem jako úvod do problematiky. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Sláva! Tady pozor! Zdá, se, že jsme my, diváci, byli vyslyšeni! Po nevydařeném loňském televizním filmu Bůh s námi- od defenestrace k Bílé hoře https://www.csfd.cz/film/482639-buh-s-nami-od-defenestrace-k-bile-hore/ , který publikum přijalo vlažně a oprávněně se vyjadřovalo ve smyslu, že film byl příliš náročný, nedotažený, neboť i historie znalý divák se škrábal na hlavě a drápal se na police své knihovny, jsme se dočkali parádního dokumentu, alias polohrané dokumenty z produkce BBC, v němž byly využity scény z výše uvedeného snímku, přičemž byly jednak komentovány Pavlem Rímským a také historiky, odborníky na slovo vzatými. To, co jsme tedy kritizovali, je zažehnáno a vznikl tak moc pěkný dokument, který doporučuji i divákům, které historie až tak nebere. Zdeněk Jiráský využil toho nejlepšího, co ve svém Tv filmu původně měl, mimo kvalitní obsazení vyzdvihnu i překrásné kostýmy. Celkově dokument zkoncipoval tak, že mě zajímal, bavil, potěšil a pokud se tímto způsobem pustí i do historických témat dalších, můžeme být jenom rádi. Pěkné! Plný počet za to, že to autor nevzdal. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ty bláho, ten kto toto vymyslel, nemal ucelenú predstavu o tom, čo to má vlastne byť. Nudné, nezaujímavé, bez historického kontextu, s neustálymi nezmyslenými žvástami a len náznakmi historických bitiek. Aspoň že to defenestračné okno som mal možnosť vidieť naživo. Keby to malo dve hodiny, dopichám sa plastovým nožom. 1 z 5 ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama