Reklama

Reklama

2. světová válka - Bitvy o Evropu


Operace Cobra (E03)

(epizoda)
  • Česko Průlom v Normandii (více)
Velká Británie, 2019, 50 min

Obsahy(1)

Červenec 1944. Americké síly připravují velkou ofenzívu pod kódovým označením Operace Kobra. Útok zahájí nedaleko St. Lo, dosáhnou průlomu a pak nasadí do bojů generála Pattona a americkou 3. armádu, aby využila mezery. V této epizodě veteráni všech bojujících stran vylíčí příběh o zrádném boji uprostřed živých plotů Normandie, o Pattonově bleskovém postupu do Bretaně, osvobození Paříže a drtivé německé porážce u Falaise. Erudovaní historici diskutují o bombovém atentátu, který málem zabil Hitlera. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi poutave detailni historicke vypraveni. Nejpusobivejsi je cast konce nadeji Nemcu udrzet se ve Francii masakr obklicenych nemeckych jednotek ve Faleske kapse. "Necitili jsme k nim nenavist, delali co museli, ale byli mezi nimi velmi fanaticti vojaci" rika pametnik. Dalo se tu jit stovky metru, aniz by clovek slapl na neco jineho nez lidska tela. Odzbrojuji detaily jako "Mistni lidi byvali radosti bez sebe kdyz jsme prisli. Pri bombardovani Normandie toho dost vytrpeli. Meli takovy hrozny zvyk hazet nam ovoce, spousta chlapu mela od ovoce monokly" ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľkým úspechom Spojencov po vylodení bolo, že už na 7. deň sa im podarilo spojiť a tak vytvoriť ucelené predmostie. Ale úlohy bojového plánu sa nedarilo splniť. Najhoršie výsledky mal Montgomery s britským zborom. Američanom búrka zničila morušový umelý prístav na pláži Omaha a situácia s vyloďovaním nevyzerala ružovo. Až v 21. deň sa im podarilo obsadiť náhradný prístav v Cherbourgu čo bol prvý významný ich úspech. Hotovou katastrofou boli pre Spojencov živé ploty v Normandii na ktoré sa pri plánovaní operácii zabudlo. Tieto živé ploty boli pre tanky a pechotu hotovým peklom po dobu až 85 dní a a aj preto bola pre Spojencov táto vojna obrovským prekvapením. Svojimi náletmi zničili mnohé mesta v západnej Európe a ich obyvatelia ich s nadšením nevítali. Morálka ich vojakov bola veľmi nízka, obrovské straty na životoch nekorešpondovali s predpokladmi, že do Vianoc sú všetci pri svojich rodinách. Hygiena a zásobovanie na katastrofálnej úrovni, nasadzovali životy pre cudzie štáty. Z tohto normandského pekla bol jediný spôsob úniku buď smrť alebo zranenie. Na ich psychiku malo aj obrovský dopad britské bombardovanie do vlastných radov. Až príchodom generála Pattona sa situácia na západnom fronte znormalizovala a začali aj veľké bojové úspechy. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama