Reklama

Reklama

Jabloňová panna

  • angličtina The Apple Tree Maiden
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo / Itálie, 1973, 14 min

Obsahy(1)

V roce 1973 natočil Břetislav Pojar loutkovou pohádku podle předlohy Karla Jaromíra Erbena vyprávějící příběh mladého krále, který při lovu narazí na kouzelnou jabloň. Před jeho očima se zhmotní Jabloňová panna a král zahoří láskou. Rozhodne se s krásnou neznámou oženit a vyzdvihne ji za sebou do sedla. Cestou však vílu začaruje čarodějnice a v závoji zaujme její místo. Až na hradě při svatebním obřadu král zjistí, že si přivezl domů ošklivou babici. Nic naplat, ožení se s ní. Čarodějnice si rychle zvykne na získanou moc a společně se svými služebnými vránami rozpoutá na hradě teror. (Weissik)

(více)

Recenze (18)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Krásný gotický horror neztratil ani léty nic ze své působivosti. Mladý král se sice jeví jako moula, co se nedokáže postavit zlé čarodějnici, ale láska nakonec přeci jen zvítězí! Jen jsem měl pocit, že chudák panna si musela krále vybojovat (trochu jako o princezně Máně od Lady). Ale jinak znovu velká spokojenost. Vtipný závěr s jablky odlehčil veškerou předchozí ponurost snímku. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Režie, námět a scénář: Břetislav Pojar, výtvarník: Miroslav Štěpánek. Klasická česká národní pohádka podle předlohy od Karla Jaromíra Erbena. Jinak krásná velmi sugestivní a baladická podívaná, s pěknými originálními gotický stylizovanými loutkami a parádním lehce strašidelným příběhem a pochopitelně s dobrým a štastným koncem:-) ()

Reklama

miklaras 

všechny recenze uživatele

Jabloňová panna je nesehnatelná, překrásná a imaginativní záležitost, která mě v dětství fascinovala a děsila zároveň. Její temnosvit se hravě vyrovná Burtonovým animovaným filmům, jenže...jenže zrovna Jabloňová panna je zaprášená kdesi hluboko v nebytí a nikdo ji jen tak neuvidí. Sakra! Konec Krátkého filmu si ani jeden z tvůrců a ani jeden z těch neuvěřitelně skvělých snímků nezaslouží.... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jabloňová panna je dalším vydařeným loutkovým filmem od Břetislava Pojara ve spolupráci s výtvarníkem Miroslavem Štěpánkem. Pojar si Erbenovu předlohu upravil, daleko hlouběji ji ponořil do mytologie, vybavil ji jasnějším dualistickým náboženským principem. Mytologii vyztužil středověkým hudebním podkreslením a sborovým zpěvem od skladatelů Jiřího Kolafy a Vieri Tosattiho. Štěpánkovo výtvarné formulování postav a prostředí pečlivě dbá na všechny nuance křesťanského dualismu i na jeho kontrast. Mytologéma je proto ve svém podání tíživější, a to přesně tak, jak se sluší a patří k vyjádření dualismu dobra a zla. Pojarova Jabloňová panna je výrazným loutkovým dílem. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Umělecká animace vyprávějící ryze pohádkový príběh. O králi a krásné panne, která se zrodí z jablka kouzelné jabloně. Cestou na koni se pár rozdělí díky zlé čarodějnici a je vrhnuta do hlubin. Čarodějnice jí ještě stačí vzít prsten lásky, který dostala od krále, který když dojede a ohlédne se, neví kde mu hlava stojí. Samozřejmě že dobro opět zvítězí nad zlem, a tak se v jablku octne cíla, díky níž čarodějnice upadne ze světa a vše dobře dopadá. Jednoduchá animace, pro celou rodinu. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama