Reklama

Reklama

Vazba

(festivalový název)

Obsahy(1)

Srpen 1983, kdesi v Rumunsku. Idylu slunného dne, který tráví architekt Dinu se svou rodinou na pláži, přerušuje příjezd policie. Dinu je z neznámých důvodů zatčen a okamžitě eskortován do vězení. Tam už v cele čeká Vali, drobný kriminálník, který se brzy stává něčím mnohem hrozivějším než jen pouhým spoluvězněm. Talentovaný režisér Andrei Cohn ve svém druhém filmu naplno využil omezený prostor omšelé cely a pomocí nápaditých kompozic vystavěl mrazivou metaforu totalitního režimu, jehož vynalézavá krutost, hraničící s absurdní fraškou, přesahuje veškerou fantazii všech, kteří ji sami nezažili na vlastní kůži. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (7)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Věznice v komunistickém Rumunsku. Na cele jsou dva vězni, jeden protřelý kriminálník, který slouží režimu, druhý politický vězeň. Ten první toho druhého celý film psychicky a fyzicky terorizuje, aby z něj vymámil přiznání. Jako že fakt celý film. Celé dvě hodiny. Nic jiného ve filmu není. Průměrná délka jednoho záběru pět minut. Chápu, že jde o nastavování zrcadel zrůdnosti komunismu atd., ale koukat se na to nedá. Jako divadelní hra by to bylo lepší (mimo jiné proto, že do divadla nechodím) ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Vězeňské drama odehrávající se v jediné cele, v níž na jedné posteli leží otec od rodiny podezřelý z protirežimní činnosti a na druhé protřelý donašeč, hodný i zlý policista v jedné osobě, který má na toho prvního vytvořit drsný nátlak a donutit ho k přiznání. Syrový a surový snímek obsahuje i pár brutálních scén nepříjemného fyzického násilí, ale je jich opravdu jen trocha a hlavní hrdina je po většinu času zpracováván spíš psychicky. Film kritizuje rumunský totalitní režim osmdesátých let zobrazováním nekompromisních a zavrženíhodných manipulativních metod, jež při policejních a vězeňských výsleších sloužily k absolutnímu pokoření i člověka v podstatě bezúhonného, ale dělá to dvě hodiny pořád stejně, takže to po určité (kupodivu relativně krátké) době začne být již poněkud fádní. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Děsná zívárna a navíc brutálně natahovaná. Chápu, že má jít o syrové vyobrazení skutečnosti a trýznění totalitním režimem, ale sledovat jednolitý "příběh" dvě hodiny? Být to několika minutový kraťas, fungovalo by vše o dost lépe. Takhle se to opravdu nedá sledovat. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Hale, já vim, že celý to řemeslný pojetí nese jasný znaky nevyzrálýho tvůrce - dlouhý statický záběry, slabej scénář, žádný technický vyhrávky (s kamerou, střihem obrazu/zvuku, ...), opakující se motivy, žádná gradace atd. Ale je to jeden z případů, kdy se dá vymluvit na to, že celá ta forma měla podtrhnout tu šílenou realitu rumunský STB (DSS or w/e). A já beru radši tohle vysvětlení (i když to neni pravda). Ten film je vlastně dost hroznej, je utrpení ho sledovat...a to je myslim ta pointa. #kviff #54 (70%) ()

pagacova 

všechny recenze uživatele

syrové drama s minimalistickou scénou, které brutálně ukazuje šikanu a zákon padajícího lejna. ukázka fungujícího cukru a biče. ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsme po hodině (v půlce!) odešli. Opravdu opravdu strašný. Sice mě to pak trochu mrzelo, protože po projekci byla diskuse a já tím přišel o možnost se zeptat jak se v Rumunsku vypořádali s minulostí, tedy jak to mají s bývalými konfidenty tamní obdoby naší STB, tedy Securitate a jestli i u nich by bylo možné aby se bývalý agent stal premiérem... bohužel to bylo tak strašný že jsme opravdu odešli. Takže 1* za téma. #kviff2019 ()

vyhnalek 

všechny recenze uživatele

Nudný film o vězenském mučení. Nevěrohodně a nejistě působící herci, kteří nejsou špatní, ale vlastně nevědí, co mají hrát. Dvouhodinová stopáž je naprosto úmorná, protože film se příliš nikam nevyvíjí. ()

Reklama

Reklama