Reklama

Reklama

Lžička

(festivalový název)
Lotyšsko / Norsko / Litva, 2019, 65 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyčejná plastová lžička klame tělem. Tvářit se bezvýznamně a neškodně jí ale může procházet jen do chvíle, než na ni svůj pronikavý pohled vrhne Laila Pakalniņa. Lotyšská samorostka světového dokumentu dobře ví, kolik paradoxního úsilí musí lidé i stroje investovat do výroby nádobí na jedno použití, a proto se nedokáže ubránit krutému úsměšku. Vždyť umělohmotný sluha naposledy vydechne jen krátce poté, co jeho život konečně začal dávat smysl. Dokument beze slov, v němž humor vychází z překvapivých možností filmového jazyka, pěje smuteční píseň za ornament zbytnělé civilizace: kus laciného plastu, který snad již brzy bude na vymření. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Chcete odpočinout od titulků, nebo jste chtěli navštívit výstavu fotek, která se hýbe? Podívejte se, co soudruzi v NDR vymysleli! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pohľad na mašinériu výroby plastikovej lyžice. Od obrovských ropných tankerov, cez polystyrénové granuláty až po jednorazovú lyžicu, ktorej životnosť je vskutku veľmi efemérna (=chvíľková, krátkodobá). Všade sa plavia nadrozmerné nákladné lode. Tovar putuje mamutími prístavmi. Spracúvaný je masívnymi mechanickými obrami, či elektronickými automatmi fabrických výrobní. Človek asistuje len ako obsluha strojov a automatov. Výstižné, no zdĺhavé. V minulosti tu už podobné pokusy boli, no oveľa efektívnejšie sú tie priamočiaro sociálno kritické, než takéto ironicko uťahujúce si. Takéto druhoplánové, napriamo nedopovedané filmy naplno ocení len  len úzka skupina intelektuálnych divákov na filmových festivaloch. Pretože ostatní si cestu k filmu nenájdu. Pre nich to takto napriamo, bez akéhokoľvek vysvetelenia, či už slovom alebo obrazom, jednoducho nie je.  26 hodnotiteľov na IMdB a 57 na Č-SFD hovorí za svoje. ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na to co všechno znamená vyrobit plastovou lžičku. Ovšem kdyby to bylo o polovinu kratší, tak je to pořád ještě dlouhý. Regulérně jsem během filmu několikrát usnul. #kviff2019 ()

Reklama

Reklama