Reklama

Reklama

Lev a písnička

  • angličtina The Lion and the Song
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Podobenství
Československo, 1959, 14 min

Obsahy(1)

O muzikantu, Ivu a písničce. Prostřednictvím alegorických postav křehkého, bezbranného harlekýna a dravé šelmy je vyslovena úvaha o převaze umění nad hrubou silou. (Letní filmová škola)

Recenze (13)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Drsná sonda o životě v poušti, o kruté náhodě, životní vůli i beznaději a především o harmonice, respektive písničce, která přečká mnoho svých majitelů, aby tak demonstrovala svoji nadčasovost, nesmrtelnost a vyšší poslaní. Výtvarník Zdenek Seydl, který film nakreslil udivil svým robustním pojetím malby a získal i mnoho předních ocenění (Montevideo). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výborná animovaná alegorie o nesmrtelnosti umění. Nadčasový příběh, půvabná animace a výborná ústřední melodie nepotřebují žádné zbytečné dialogy či komentář. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Hravé, poetické a s přesahem o nezničitelnosti umění. Shrek je sice drsná soda, ale zkuste trumfnout harlekýna, který hraje zvířatům divadlo, a noc v poušti se lvem. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Kouzelná a poetická bajka, která na prostoru pár minut řekne to, co některé filmy nezvládnou za dvě hodiny. Dokonalá výtvarná práce Zdeňka Seydla a nádherná melodie Wiliama Bukového. Klenot českého animovaného filmu. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Břetislav Pojar uměl, o tom jsem nikdy nepochybovala a ani nepochybuji. Krátký film s výbornou animací, a přitom do něj režisér dokázal vnést tolik napětí a dusivé atmosféry, ale i metafor a myšlenek, že musím zatleskat. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Lev a písnička je jímavou loutkovou poezií. Břetislav Pojar ve výtvarném vzorci krasosmutného života Zdeňka Seydla stvořil jeden ze svých nejvýraznějších animovaných filmů. Věčná hodnota umění je nejen ve svitu oné písničky (hudební rytmus ze životní touhy Wiliama Bukového), ale také v přesvědčivém výstupu z žáru lásky a v antickém prostředí okolo samotného dramatu života, smrti, naděje a nezdolné lidské touhy. Vzkříšení nebo zmrtvýchvstání není jen znakem přírodních cyklů a eschatologické křesťanské spásy, je totiž prvotní lidskou podstatou a umění je více či méně úspěšným vyjevením této lidské podstaty. Umění má zejména schopnost překonávat trudnomyslnost lidských útrap a přiblížit člověka k jednotě absolutna. Pojarův Lev a písnička je pozoruhodným filmovým požitkem (jenž nezapomíná ani na odlehčenější chvilky) loutkové poezie. ()

davidek 

všechny recenze uživatele

Osamělý hráč na harmoniku. Podotýkám, že tahací. Hraje pro všechny zvířata na poušti, všichni poslouchají. Pak přijde král džungle a milého hráče (člověka) sežere i s harmonikou. Viděl jsem toto když mi bylo 14 let ve "filmáči" a nějak se mi chtělo brečet. I dnes. . . . . . Kvůli hráči. ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Osamělý harlekýn putující po poušti a hrající smutněveselou píseň na harmoniku, všechna pouštní zvířata včetně fenka berberského, který je krásně naanimovaný, jej ráda poslouchají. Jen lev harlekýna sežere aby pak sám zemřel smrtí hlady, neb harmonika a píseň přetrvá ve lvím traktu, aby si našla nového majitele a hráče. Krásná animace, silný příběh, podmanivá píseň. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jasně, nejde vše řešit silou. Tím spíš, když se to někdy obrátí proti nám. A zatímco my jsme smrtelní, umění přetrvá a někdy si toho násilníka, který se krásu zážitku snaží přervat vezme i na paškál. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Tenhle mne tak nezaujal, sice je to pěkné, ale ne tak jako některé jiné animované filmy té doby. Hodnocení: 55 % ()

Reklama

Reklama