Reklama

Reklama

Brouci

(neoficiální název)
Trailer

Obsahy(1)

V malém neznámém městečku, jsou problémy ze zemětřesením. Když se otevře zemský povrch, začnou vylézat podivní švábi, kteří jsou velmi agresivní a jedinou nadějí, jak zachránit městečko před invazí, je jeden univerzitní profesor. Může ale jeden člověk porazit stovky švábů? (Campbell)

Recenze (22)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jsem v podstatě šokován, že se tvůrci pokusili zpracovat námět o švábech, kteří při zemětřesení vylezli odkudsi ze zemské kůry, živí se popelem a samovznícením způsobují požáry (!!!), nikoli jako humorné béčko, ale jako vážný sci-fi horor. A ještě víc jsem šokován, že se jim to alespoň do určité míry povedlo. Kolem a kolem je to šílená blbina, ale hlavně v druhé polovině se filmu celkem daří hrát na znepokojivé struny, když sledujeme biologa, který kvůli ztrátě své milé tak trochu zešílel a rozhodl se s broučky pohrát a zmutovat je. Film tak bizarní, že se ho asi vyplatí vidět. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pěkný svině jsou tihle brouci. To takhle vylezou z jedné zemské praskliny, aby ztrpčili život jednomu pouštnímu městečku. Tenhle zvláštní druh švába se navíc chlubí častým sebevznícením, takže zapalují vše, co jim zkříží cestu - auta a lidi v nich nevyjímaje. Ale bude ještě hůř. Místní profesor je hmyzem natolik posedlý, že se mu podaří vyvinout zcela nový, mnohem inteligentnější a agresivnější druh... Bug je zajímavou kombinací psychologického sci-fi hororu, v níž první první půlka zahrnuje hlavně obléhaní maloměsta nebezpečným hmyzem, a ta druhá se zabývá převážně jejich zkoumáním a následnou mutací. Obě poloviny však fungují skvěle: nechybí jim mrazivá naléhavost, stísněnost a napětí, o kterou se zaslouží hlavně působivá kamera a nepříjemná "hmyzí" hudba. Za mě tak velká spokojenost a Toprovi díky za titulky. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zižiavka obyčajná (Porcellio scaber), tento kôrovec od útleho detstva patrí k subjektívnym predstaviteľom odpudzujúcej fascinácie. A odrazu tu je horor, ktorý žižiavku obsadí do hlavnej úlohy! Pridá jej zopár fascinujúcich vlastností navyše (schopnosť vybuchovať) a obstojný príbeh (scenár - ostrieľaný hororový tvorca William Castle), a výborný film s apelom na nemiešanie sa do genetickej výbavy živých tvorov a zvláštne apokalyptickou pointou je na svete. Nad výsledným štvorhviezdičkovým hodnotením neváham. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Matka příroda vymyslela zapalovač na nožičkách, leč člověku to bylo málo, a tak mu přidal křídla. Výborný ekohoror se v druhé polovině přesouvá do sci-fi a jako řada podobných snímků se snaží varovat před zásahy člověka do přírodního systému. V úvodu je poměrně efektně zobrazeno zemětřesení v malém kostelíku, následně sledujeme osudy postav, z nichž se většina nedožije konce filmu. Chválím, že tvůrci nevytvářeli mechanické brouky (dnes by to byly nejspíš děsivé pixelové potvůrky), ale použili skutečné šváby, které jen trikově vylepšili - jejich žhavé zadečky vypadaly vskutku opravdově. Za připomínku stojí, že ohniví brouci nejspíš neexistují, leč i u nás žije brouk prskavec, který dokáže vystřelovat ze zadečku směs chemické tekutiny horké okolo 100°C! Futuristická hudba, dokumentární styl a celková bezvýchodnost způsobují i dnes tísnivé pocity. Divákovi se během filmu může občas zdát, že po něm něco leze... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Brouci pyromani, to je tedy zapeklitý problém. Velmi bizarní, ovšem poměrně nadějný a zajímavý námět je utopen v žalostně pomalém tempu vyprávění. Sto minut je na takové béčko opravdu moc, zvlášť když se to opravdu rozjede až v posledních pěti minutách. Žádné rozmáchlé broučí inferno nečekejte. Poslední snímek z dílny legendárního Williama Castlea mohl dopadnout daleko lépe, pro entomofobiky to ovšem bude nezapomenutelný zážitek. ()

topr harley 

všechny recenze uživatele

Ze začátku celkem nezáživný film, který postupem času vygradoval do celkem atmosférické pecky. Konec naprosto sedl ač mohl být tak o 10 minut delší rozšířený o invaze nových brouků do města. potom by to byla opravdu pecka. První polovina filmu tak na 40 procent ale posledních 15 minut stojí určitě za dvojnásobek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalší malý hororový klenot reznutý sci-fi, ktorý takmer nikto nepozná a je to veľká škoda. Dej je spočiatku trochu rozvláčny, ale má tendenciu diváka poriadne vtiahnuť a pravidelne pripraví lahôdkové hororové scény. Nejde tu ani tak o ľakačky či nejaké veľké napätie, ale skôr o to, že to, čo sa deje, vzbuduje až extrémny odpor. Ten je umocnený parádnym hudobným doprovodom a verte, že sa budete počas filmu a po ňom neustále škrabať, Budete sa cítiť ako ten feťák z úvodu Scanner darkly. Druhá polovica sa zameriava skoro čisto na profesorov výskum a jeho obsesiu chrobákmi a naberie to celkom slušné grády. Myslím, že v tomto prípade sa núkalo aj nejaké to pokračovanie, ale asi vieme, ako by to dopadlo. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ještě než si Szwarc natočil Čelisti 2, natočil si tuhle levnou nezávislou blbůstku o švábech z podzemí co se umí samy zapalovat. Abych se přiznal do filmu jsem se moc nehrnul, už jen kvůli poměrně dlouhé délce. Ale nakonec film překvapil. Švábi jsou poměrně zajímavě udělaný a samotný nápad má dobru ideu, ale co bohužel film zbytečně sráží na kolena je poměrně poslední nezáivný řtvrthodinka, kde jsou vlastně brouci inteligentní(umí i psát), a celej ten fight mezi profesorem a švábama překypuje nudou. Ale jako celek je film vážně dobrý, gore sice prakticky žádný ale mrtvol je tu celkem dost. A k filmu se přidala i parádní atmosféra 70 let. A poměrně i hypnotizující hudba(která ale není moc dobrá takovýhle typy skladeb se ale poměrně v 70 a 80 letech dost používaly). Film Bug rozhodně nemá brouky, ale kdyby režisér dal těch posledních 15 minut jinam a nahradil jiným koncem(třeba velkou invazí švábů) šel bych možná i výš. Ale tak aspoň jsem dostal zábavnou blbůstku, která pobaví. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Hmyzí horory dokážou velkou část diváků minimálně znechutit a pokud je v hlavní roli obrovský šváb, je ten účinek prakticky zaručen. Bug přitom začíná spíš jako katastrofický film s nějakým tím hororovým kořením a nějakou dobu to vypadá, že v téhle škatulce i zůstane. Hrozba ohnivých brouků ale brzy a vlastně z přirozených důvodů prakticky pomíjí, na scénu ale přichází ze smrti své ženy, kterou ohniváci stačí zabít, pološílený vědec, který s posledním přeživším exemplářem začne provádět nebezpečné experimenty a podaří se mu vypěstovat de facto úplně jiný a mnohem nebezpečnější druh. A právě tady nastupuje pravý a nefalšovaný horor podtržený neharmonickou a nepříjemnou hudbou či šerosvitnou kamerou. Pohled na zsinalou a šílenstvím změněnou tvář vědce v mnohém připomene klasické horory třicátých let, brouci a jejich vývoj zase dají vzpomenout na mnohá zpracování Ostrova dr. Moreaua a děsivý závěr, a to i přes nedokonalou trikovou stránku, nahání strach. Překvapilo jen samotné vyvrcholení, kde jsem očekával spíš apokalyptickou explozi. Překvapivě velká spokojenost přesně za čtyři pošimrání tykadly. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Mimořádně obskurní film o broucích, kteří vylezli z hlubin země, je jich neskutečné množství, napadají lidi, sami od sebe hoří a časem jim zachutná lidské maso. Je to někde na pomezí "B" a "C" hororu, ale svým způsobem sranda. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Už som v rámci animal hororov videl kdejaké bizarnosti, mäsožraví chrobáci prdiaci oheň sú však aj na môj vkus dosť veľká rarita. Človek si povie, že takáto drobná háveď má nulový hororový potenciál, vražedné útoky chrobákov za doprovodu uširvúcej hudby však napokon nie sú úplne márne... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Naozaj šikovné, relatívne málo známe dielo, ktoré je vyvážené ako katastrofickými, tak i hororovými scénami. Kvalitný zástupca raného sedemdesiatkového ekohororu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Druhá půlka trochu zachraňuje to, co se zprvu tváří jako hrozná konina... Nakonec jsem to zmáknul celé bez úhony a ani urazit mě to nestihlo, ale znovu to vidět nechci a za týden to nenávratně zapomenu. Nazdar. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Nejsem entomolog ani jiný molog, ale ten nápad není špatný. Někdy si přeji, aby se už konečně něco takového někde stalo. Od režiséra Jaws 2 a Supergirl.;-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Bug“ je snímek, který se pro mě stal velkým překvapením. Od filmu s tímto názvem jsem toho skutečně mnoho nečekal, o to více jsem byl překvapen, že je to film funkční a že záběry na šváby jsou znepokojivé, spolu s povedeným a kvalitním střihem pak máte pocit, že jsou opravdu nebezpeční a že mohou způsobit vše, co je zde prezentováno. „Bug“ je snímek, který by rozhodně neměl zapadnout. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

The Bug je zajímavý už jen tím, že se bere naprosto vážně bez sebemenšího náznaku humoru. A to chce v tomto tématu a v takové době opravdu koule. Zajímalo mě, jak si tvůrci poradí a spíše jsem čekala něco více agresivnějšího a masového. No nakonec zvolili mírnější variantu která je spíše plíživá a znepokojující. Vraždy jsou po většině nepříjemné. Taktéž efekty byly až do úplného závěru velmi obdivuhodné. The Bug ve mně vyvolával nehezké pocity, jako je odpor, paranoia a hlavně zhnusení ze všudypřítomného zla v podobě nechutných brouků. Je fakt, že to mělo trošku hluchá místa (doba, kdy se profesor zblázní už se začíná trošku táhnout), ale jinak tomu dávám krásné tři hvězdy za neskutečnou snahu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nie práve najtypickejší horor, keď hlavne stredná časť nie je hororová, ale skôr taká sci-fi dráma. Námet a dej je čiastočne originálny, herecké výkony veľmi sympatické, spracovanie je tiež ok, teda až na divnú hudbu. Ale toľko nezmyslov a antilogizmov - tak to je škoda, takmer celkom podkopávajú to, čo je vo filme dobré - spomeniem napr. vybuchujúce alebo horiace autá a kríky, nalepenie chrobáka na hlavu a už je s vami amen, kríženie ani nie druhov, ale rovno rodov, sila chrobákov a ten stupídny záver. Ale napr. práca s chrobákmi a ich snímanie - kvalitka. Hodnotenie: 60% ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Vřele film doporučuji všem milovníkům hmyzu, zejména švábů :-)) Já coby jejich velký nemilovník jsem film protrpěl. (kdysi jsem si dal naivní úkol, shlédnout všechny filmy v hlavní sekci Encyklopedie fantastického filmu a toto je jeden z nich) Čekal jsem nějaké umělé neškodné broučky, ale tvůrci správně vsadili na živé "herce" a tím film alespoň pro mě posunuli blíž k hororu. Film samotný není nejhorší, má své silné momenty a režisérovi se daří místy vytvořit napínavé scény. Ale samozřejmě se zde dočkáme taky několika béčkově křičících, panikařících a umírajících ženských:-) Hvězdičku navíc si taky zaslouží "mimozemská" elektronická hudba, která dodává Brouku na atmosféře. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Ze začátku celkem slušný horor, kdy brouci se schopností zapalovat lidi i věci ohrožují malé městečko a způsobí pár zajímavých úmrtí. Bohužel od chvíle kdy hlavnímu hrdinovi hrábne a začne brouky zkoumat a mutovat je to čímdál větší nuda. Finále s poslední mutací pak klesá do céčkových vod. ()

Reklama

Reklama