Reklama

Reklama

Varšava: Rozdělené město

  • Polsko Warszawa: Miasto podzielone (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1941, krátce po vytvoření varšavského ghetta, natočil polský amatérský filmař pozoruhodný 8mm film z obou stran zdí ghetta. Tyto dosud neviděné záběry jsou včleněny do dokumentu, který působí jako tichý svědek tragédie válečného rozdělení a zničení města a vraždění jeho obyvatel. Přeživší a svědci z ghetta vyprávějí své mimořádné příběhy, zatímco architekti a městští historici zkoumají mrazivou nacistickou vizi Varšavy. Prolíná se zde bohatý materiál z minulosti a záblesky současné Varšavy, tváře jejích obyvatel i městská bývalá i současná struktura. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi depresivni dokument s mnoha originalnimi zabery z warsavskych ghet. Polaci obcas pozadaji Nemce o valecnecne kompenzace. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nedivím se polské nostalgii po reparacích. "Árijští" Poláci měli přijít na řadu jako méněcenní hned po Židech. Dokument umožňuje divákovi prožít a docítit hloubku tragédie a bestialitu německých nacistických zločinů. A hloupost a krátkozrakost posledních představitelů meziválečného sanačního Polska. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Spíše průměrný dokument na téma Varšavského ghetta, který má jediný unikát a to je několik nejnověji objevených záběrů z té doby. Sice jich moc není, ale díky tomu, kde ten nácek bije toho šestiletýho pašeráka si tenhle dokument zapamatuju asi navždy. Přesto za dokonalý dokument o varšavském ghettu považuju Nedokončený film (2010). ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý dokument o varšavském ghettu, který ho zasazuje doslova a do písmene do současného kontextu. S několika z 10 % těch, kteří ghetto přežili, se vracíme na místa jejich utrpení, která se změnila tak jako v žádném jiném evropském městě. V dokumentu byly odvysílány do té doby nepublikované historické záběry. Kromě několika zajímavých podrobností o přeměně spáleného města a přiblížení konkrétních osudů přeživších je dokument příjemným setkáním s vyspělou polskou intelektuální elitou. ()

kondor77 

všechny recenze uživatele

Ti Němci jsou stejně frajeři. Tvůrci komunismu (Marx), fašismu (Hitler a pro hnidopichy ano, byl to Němec rakouského původu), ekologické agendy (vyřazení jaderných elektráren z provozu a následné celoevropské zdražení elektrické energie) teď prakticky vedou Evropu. A všichni víme kam... .Namísto aby platili jako mourovatí za zničení půlky Evropy jim prakticky celá Evropa leze do prdele. Vím, že podle historických reminiscencí bych národ hodnotit neměl, ale Němci, jako výjimečný národ to zvládnou. Wir schaffen das. A teď k dokumentu. Otřesná podívaná. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama