Reklama

Reklama

Ivan je jen jeden

  • USA The One and Only Ivan (více)
Trailer 1

VOD (1)

Adaptace cenami ověnčené knihy o velmi zvláštní gorile, film Ivan je jen jeden z produkce studia Disney je nezapomenutelným příběhem o kráse přátelství, síle vizualizace a důležitosti místa, které nazýváme domovem. Ivan je gorila se stříbrným hřbetem, vážící téměř 200 kilogramů, která žije v obchodním domě na předměstí se slonicí Stellou, psem Bobem a mnoha dalšími zvířaty. Vzpomíná si na pár věcí z džungle, kde byl zajat, ale příchod slůněte jménem Ruby se dotkne jeho nejhlubšího nitra. Ruby byla nedávno oddělena od své rodiny ve volné přírodě, díky čemuž Ivan začne pochybovat o svém životě, o svém původu i o tom, kde chce vlastně být. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (45)

silentname 

všechny recenze uživatele

"The One And Only Ivan" je filmom, ktorý celkom schopne ukazuje Disney v tom, čo im ide najlepšie. Je milé, že počas celého filmu som čakal, kedy sa vrhneme do nejakého klišé, no film k nim nakoniec nikdy neprešiel. Neustále som hádal, že pôjdeme jednou cestou, no film sa rozhodol potom ísť úplne inou cestou. A mňa to celkom príjemne potešilo. Páčia sa mi vykreslené priateľstvá medzi postavami. Možno sa v niektorých častiach mohlo ísť trošku hlbšie, no aj tak to funguje. Priateľstvo medzi Ivanom a Mackom je veľmi dobre zachytené. Priateľstvo Ivana a Boba je takisto veľmi dobre zachytené. Sú to vždy scénky, ktoré ma príjemne potešili. Mám rád záverečné momentky filmu. Sú veľmi pekne zachytené a úprimné. Rovnako skvelá je momentka kde Ivan rozpráva o tom ako sa dostal v skutočnosti medzi ľudí. Vizuálne je film podľa mňa celkom pekne natočený a rozhodne má čo ponúknuť. Je pravda, že sme už tento príbeh videli v inej podobe, no funguje dobre. Jediné čo pre mňa mohlo film posunúť o niečo vyššie je jeden dôležitý element. A tým je vzťah Ivana s Ruby. Nemôžem povedať, že je zachytený slabo. Majú medzi sebou pekné momentky, ktoré tomu dodávajú príjemného ducha. No myslím si, že sme toho mohli medzi nimi vidieť trošku viac. Stále som dúfal, že budú mať spolu viac dialógov, alebo niečo, no filmu to trošku chýbalo. Okrem toho je cítiť, že film je robený v štúdiu Disney. Oni už majú svoje páky, ktoré používajú a tento film nie je výnimkou. Keby to pôsobilo trošku silnejšie, tak mohlo ísť o vynikajúci film. Stále si ale myslím, že ide o dobrý film pre celú rodinu. A ponúka dostatok materiálu ako pre deti tak aj pre dospelých. Hodnotenie: B+ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hovoriace zvieratá sú pre mňa filmy do 13 rokov a mňa veru nebavia, nech už nesú akékoľvek posolstvo možno si námatkovo spomeniem len na jednu výnimku Psia duša. Ale treba uznať, že je to taký milý, oddychový film pre rodiny, nič prevratné, ani zapamätateľné, ale na niektorých vtípkoch sa mladé ratolesti zasmejú. Ich totiž rozhovory medzi gorilou, slonom a psom môžu naozaj baviť. ()

Reklama

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

True-based príbeh, ktorého filmová adaptácia nedopadol až tak zle (Disney v poslednom čase nie je v najlepšej forme). Solídna kombinácia živých a „neživých“ postáv, bez nejakej výraznejšej chyby v kvalite obrazu. Postrácam však mierne dynamickejšie tempo ako aj hlbší rozbor vzťahu jednotlivých postáv. Film jak pre mladších tak aj starších divákov. Pekná rola pre Bryana Cranstona. P.S.: Skutočné obrazy (fotografie) na konci filmu sú dojímavé. Osobné hodnotenie: 72% (***) ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

The One and Only Ivan si zakládá na skutečném příběhu umělecky talentované gorily Ivana a zpracování jeho příběhu se ujmulo studio Disney, které toto zpracování původně plánované pro kina kvůli komplikacím s COVID-19 dalo exkluzivně na Disney+. A v případě The One and Only Ivan se dá říct, že pokud toto bude takový zlatý standard filmů exkluzivně určených pro tuto službu, tak s tím osobně nemám nejmenší problém. Velmi doporučuji zjistit si více o životě skutečného Ivana, který v roce 2012 umřel ve věku 50 let a opravdu byl na poměry goril neskutečně umělecky nadaný. Tohoto příběhu se chopilo právě studio Disney a udělá z něho takovou klasickou disneyovku- Jsou tu mluvící vtipkující zvířata, kteří rozumí lidem a je to celá strašně milá a zábavná podívaná ideální pro celou rodinu. Zároveň se tu najde místo i pro temnější pasáže a především díky velmi dobrým vizuálním efektům zvířata na plátně působí velmi přirozeně i přesto, že vám velmi snadno dojde, že ve skutečnosti na natáčení rozhodně nepobíhala pravá gorila, slon nebo pes, kterého mluví Danny DeVito. Sam Rockwell, Angelina Jolie, Danny DeVito či Helen do svých dabingových rolí jinak dali hodně procítění a jde o úžasný příklad toho jak namlouvat digitální postavičky. Zároveň ale platí, že pokud si něco zjistíte o skutečném příběhu skutečného Ivana tak vám dojde, že Disney v podstatě pochopitelně ty horší a depresivnější momenty Ivanova života (například fakt, že trpěl stockholmským syndromem) a i proto dost možná zamrzí, že se drsnější verze neujmul nikdo jiný než právě Disney. The One and Only Ivan má zároveň i přes svou krátkou stopáž (90 minut) občasné problémy s tempem a především se v některých momentech vyloženě vleče. Je to škoda, zvláště proto, že Bryan Cranston je opět jednou super a jeho interakce s digitální gorilou stojí za to. The One and Only Ivan je vizuálně velmi povedená rodinná disneyovka, která ale bohužel vystřihla důležité aspekty života skutečného Ivana a i přes svou krátkou délku se možná přece jen vleče. Přesto jde ale ve výsledku o nadprůměrný rodinný film za který se Disney+ rozhodně nemusí stydět. Přece jenom by to ale do budoucna chtělo nějakou výjimečnější a povedenější podívanou.... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film se dá nahlížet ze dvou pohledů. Jako disneyovka to funguje moc pěkně. Zvířata tu sice mluví, vtipkuji a dokonce rozumí lidem, ale není to zpracováno nijak extrémně prvoplánově a je to milé. Fajn pohádka s morálním, i když poměrně depresivním poselstvím. Film se nicméně chlubí tím, že je na motivy skutečného příběhu a tady to už trochu skřípe. Je to prostě hodně zidealizované, řadu informací film raději vypouští nebo upravuje a rozumím tomu, že ne každý se přes to přenese. Ivanův příběh totiž až tak jednoznačným happy endem neskončil. Opičák trpěl stockholmským syndromem, stýskalo se mu po jeho předchozím majiteli, trpěl abstinenčními příznaky (cigarety a junk food) a v neposlední řadě měl problém zapojit se dlouhá léta mezi ostatní gorily. Jednak kvůli svému atypickému stříbrnému zbarvení, ale také kvůli 27 rokům o samotě v kleci. Je tedy potřeba brát film s rezervou. Jako disneyovka je to fajn, ale realita byla bohužel někde jinde. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film měl jít původně do kin 14. srpna 2020. Avšak kvůli dopadu pandemie COVID-19 na kina bylo vydání snímku v kinech zrušeno a film šel výhradně na Disney+. (PamPero 1)
  • Během titulků jsou zobrazeny fotografie a záběry skutečného Ivana spolu se shrnutím jeho života. (PamPero 1)

Reklama

Reklama