Reklama

Reklama

Barva z vesmíru

  • USA Color Out of Space (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Rodina Gardnerovcov žije na odľahlej farme. Jednej noci zasiahne ich pozemok meteorit, ale okrem zápachu, ktorý z neho vychádza, a miestnych televíznych novín, ktoré aj tak nikoho nezaujímajú, tomuto úkazu nevenujú pozornosť. Všetko sa ale mení vo chvíli, keď sa začne meniť správanie všetkých členov rodiny a postupne upadajú do zvláštneho stavu. Začína byť jasné, že objekt na ich pozemku nie je z tohto sveta a jeho dopad bude mať pre rodinu katastrofálne následky. (Marceloo)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (216)

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Odehrává se to v přítomnosti. To je možná něco, co vás naprdne. Když už ne to, tak že tam hraje Nicolas Cage. Jeho filmům se vyhýbám, ale tady nebylo na výběr. Prostě jsem byla zvědavá. A ve výsledku to není vůbec špatný film. Jak jsem si myslela, že bude. Postupné stavění atmosféry od první poloviny, že je něco špatně, bylo dobře zvládnuté, až po skoro magickou druhou polovinu. Navíc hodně dobře natočené. Lesy měly atmosféru, stejně jako všechny barvy a běsy, score bylo utažené, kde bylo třeba. Ale asi se to nebude líbit každému. V podstatě se většinu času nic neděle, protože co děje, se děje strašně nenápadně, takže se to někomu nemusí zdát dost, aby konec všechno dohnal, ale já nemám s hodnocením na výběr... ()

Jango_Fett 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo neskutečné! Horor v tomto stylu mi už dlouho chyběl. Všichni točí samé vyvražďovačky nebo lekačky...tady jsem se nechal pohltit atmosférou naprostého psychadelického šílenství. Strach z neznáma a děs z toho co člověk uvidí zde funguje naprosto na jedničku. Na to že se jedná o nízkorozpočtový snímek, tak praktické efekty parádní. Zrůdy jak z Věci či Mouchy a do toho skvěle využita "Vesmírná barva" díky které věříte postavám jejich šílenství. Zvuková kulisa též famózní. Zvuky a jejich změny v průběhu filmu vás zde připravují prakticky na to, že něco přijde nebo je něco v nepořádku. Ano určitě by to šlo natočit bez Nika Cage, na druhou stranu mi přišlo že režisér zde schválně využil jeho přehrávání, aby nám sem naservíroval naprostého šíleného magora :D. Takže shrnuto vizuálně i zvukově naprostá paráda. Myslím že snaha přetáhnout Lovecrafta na obrazovky zde byla velice úspěšná. Ano, asi to nemá moc co společného s původní povídkou, ale film se netají tím že se jí jen inspiroval. A upřímně, ani mi to nějak nevadí, protože i bez toho jsem dostal slušný atmosférický horor. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Od Lovecrafta jsem nikdy v životě nečetl, jenom jsem slyšel, o čem je Volaní Cthulhu, takže jsem očekával nějakou podobnou šílenost. Co se však Color Out of Space týče, čekal jsem ho o něco brutálnější. Tady totiž celá první polovina se tvoří jenom z náznaků a sem tam divných scén, ale brutalita žádná. Mě se ale hodně líbila, protože měla silnou atmosféru a já napjatě čekal na to, co se stane a kdy to "začne". Začne to tak nějak krátce po startu druhé poloviny a začne to rovnou dost hnusnou scénou, pak tam je sem tam něco brutálnějšího, ale i tak jsem si myslel, že to bude o něco drsnější. To ale tolik neřeším. Největší problém toho filmu je, že kromě toho černocha nemá žádnou postavu, které by se dalo fandit. Matka je taková nijaká, otec se chová jako debil (aby taky ne, hraje ho Cage), dcera je wiccanka, starší syn fetuje a mladší syn skoro nic nedělá a většinu filmu jen stojí a čumí. A teď si k takové rodince vytvořte sympatie... Navíc Cage je opravdu toporný, dostat z něj nějakou emoci málem ani nešlo a nejhorší je, když musí mlčet, protože ty jeho výrazy ve mě akorát tak pobízely k smíchu. Ale abych ho jenom nehanil, sem tam něco zahrál dobře, celkově však prostě ne. Pak mi ten film v tu chvíli, kdy barva začala řádit, připadal poněkud přehnaný, ale nevím, jestli je to spíš vina filmu nebo vina předlohy. Taky mi vadil ten konec, který SPOILERY vlastně o barvě absolutně nic neobjasnil, proč dělá to, co dělá taky nevím a jak na konci zničehonic bez důvodu někam zmizela, to mě taky vytočilo - a taky bych rád věděl, co se stalo s tím starším synem, když spadl do té studny a barva ho pohltila, stala se z něj taky nějaká zrůda, nebo se stal součástí barvy, nebo prostě jenom zemřel? KONEC SPOILERŮ, ale opět, mám to vyčítat knize nebo filmu? Ať tak nebo tak, Color Out of Space jako horor celkem obstojí, atmosféru má, celkově ho ale nevidím na víc, jak na 3* ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

U adaptací Lovecraftových příběhů je povětšinou velkej problém v tom, že se autoři snímků snaží ze všech sil "nepoškodit" úmysl autora a v rámci toho úmyslu se bojí jakýhokoliv originálního přístupu a jeho adaptace tak skončí v šedým průměru (čest "amatérským" výjimkám jako je skvělý Call of Cthulhu nebo Whisperer In Darkness). U Color Out of Space, která je absolutním mistrovským dílem a spolu se Stínem z času patří mezi moje vůbec nejoblíbenější od Lovecrafta, jsem se bál dvojnásobně. Zbytečně. Color Out of Space je v mých očích jednou z nejlepších přímých adaptací Lovecrafta vůbec. Neni to "Oskarovej snímek" a v tom je právě jeho síla. Stanley se nebál k adaptaci přistoupit svým vlastním stylem, kdy člověk neví, jestli se dívá na ten nejděsivější horor nebo na tu nejdivnější komedii pod hvězdama a vzniká z toho něco tak originálního a mnohovrstvýho, že jsem nevěřil, že to, na co koukám, si doopravdy někdo troufnul natočit (jasně, po Mandym apod. to vlastně až takový překvápo v rámci filmů neni, ale v rámci Lovecrafta?). NESKUTEČNÁ atmosféra (jiná, než typicky Lovecraftovská, ale pokud se dostatečně snažíte, i tu v tom určitě najdete), naprosto skvěle otřesnej Cage (bez kterýho by tenhle film rozhodně nebyl tím, čím je - ale ostatní herecký výkony jsou víc než ok , režisér očividně věděl moc dobře, jak s kým pracovat), parádní kamera a božská hudba. Změny ve scénáři oproti předloze jsou v rámci toho, že film je trochu jiný médium pochopitelný, ale v mých očích vůbec ničemu nevadí a ducha předlohy neporušují. Teď už bych si jen přál, aby Stanley vydal černobílou verzi, kde jediná barva, která se ve filmu objeví, bude Barva z kosmu. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Carpenterova Věc a Garlandova Annihilation jsou mé velmi oblíbené filmy, takže když je někdo smíchá do přímočarého hororu v americkém zapadákově, a navrch přihodí už tradičně freneticky šíleného Nicholase Cage, tak prostě neřeknu ne. I když větší ambice než hustou atmosféru a velice hezké vizuální zpracování Barva z vesmíru nemá. 7/10 ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • V 10. minutě rodina obědvá pokrm nazvaný Cassoulet. Cassoulet je jídlo pocházející z jihu Francie, které obsahuje maso (obvykle vepřové, husí, kachní a někdy skopové) a bílé fazole. Pokrm je pojmenován podle tradiční varné nádoby, cassole, hlubokého, kulatého, kameninového hrnce s šikmými stranami. Tradiční vlastí Cassouletu je provincie Languedoc, zejména města Toulouse, Carcassonne a Castelnaudary. Složením, postupem i názvem je cassoulet spřízněn se židovským šouletem. (Trajektt)
  • Kniha ležící na stole, která je vidět v 19. minutě filmu, je Simonova verze Necronomiconu (Avon Books, New York 1980). Jde o fiktivní dílo, ale minimálně jedna část textu, obsahující kolekci exorcismů, čerpá ze seriózní vědecké publikace (Die Assyrische Beschwörungsserie Maqlu nach den Originalen im British Museum herausgegeben, Acta Societatis Scientiarum Fennicae, Tom XX, Nr. 6, Helsinky 1895). K tomu však byly přičleněny neautentické doplňky, hlavně tzv. „Svědectví šíleného Araba“. Název „Necronomicon“ obdrželo dílo z komerčních důvodů. (Adramelech)
  • Filmové natáčení probíhalo v Portugalsku, a to jmenovitě v Lisabonu a v letovisku Sintra, ale téměř celý film byl natočen uprostřed svěží zelené krajiny přírodního parku Sintra-Cascais. Dokonce i Gardnerův dům, který je dějištěm filmu téměř po celou dobu jeho trvání, se nachází daleko od hlavního města a je ukryt hluboko uvnitř temných a vlhkých zemí přírodního parku. (Trajektt)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Reklama

Reklama